Alvydas Bieliauskas © Augusto Didžgalvio nuotr.

Šis Lietuvos krepšinio lygos (LKL) sezonas Panevėžio „Lietkabeliui“ buvo sėkmingas – klubas po ketverių metų pertraukos pateko į atkrintamąsias varžybas.

Baltijos krepšinio lygoje (BBL) taip pat pasiektas geras rezultatas – ketvirtfinalis. Pakeliui į jį „Lietkabelis“ sugebėjo patiesti Vieningoje lygoje dalyvavusią Talino „Kalev/Cramo“ komandą iš Estijos.

„Lietkabelio“ prezidentas Alvydas Bieliauskas papasakojo apie prabėgusį sezoną, klubo finansinę situaciją, žaidėjų pasikeitimus ir tobulėjimą.

– Kaip vertinate komandos pasirodymą šiame sezone? – lietkabelis.lt paklausė A.Bieliausko.

– Jeigu vertinti vien pagal prieš sezoną iškeltą tikslą, tai komanda jį įgyvendino, nes pateko į atkrintamąsias. Mūsų komandai šis sezonas buvo labai įdomus bei permainingas, o jaunimas įgavo neįkainuojamos patirties. BBL taip pat pasirodėme sėkmingai, kur gražiu žaidimu sugebėjimo eliminuoti Estijos grandę „Kalev/Cramo“ ekipą, kuris šį sezoną tikrai turi labai galingą sudėtį. Turbūt mačas Panevėžyje prieš estus buvo vienas geriausių šiame sezone.

– Ko pritrūko, kad būtumėte aukščiau nei aštuntoji vieta?

– Tam yra įvairių priežasčių. Pirmiausia, mus nuolat kankino traumos ir pilnos sudėties nesužaidėme nė vieno susitikimo. Reikia prisiminti, kad sezoną Žygimantas Janavičius pradėjo ką  tik atsigavęs po rinktinėje patirtos traumuos, Dainiui Šalengai buvo lūžęs šonkaulis, Lacy Haddockas susižeidė kelį, Ivano Neliubovo tėvas mirė. Turbūt akivaizdu, kad po tokio sukrėtimo greitai atsigauti yra labai sunku.

– Daug buvo kalbama apie žaidėjų išvykimus. Kodėl per sezoną pasikeitė toks gausus būrys krepšininkų?

– Tam yra objektyvių priežasčių. Pavyzdžiui, Janavičius gavo pasiūlymą žaisti „Lietuvos ryte“. Negi mes laikysime žaidėją, kuris norėjo persikelti į vieną stipriausių lygos klubų? Džiaugiamės, kad suteikėme Žygimantui šansą atsigauti po traumos ir parodyti savo vertę. Tautvydas Lydeka ir Vytenis Čižauskas savo kontraktuose turėjo sąlyga, jog jį gali perpirkti kitas klubas. Gaila, jog jie išvyko, bet tokios buvo sąlygos ir ekipa iš to tik gavo finansinės naudos, nes už žaidėjus buvo sumokėtos išpirkos. Tik Žygimantas Jonušas gavo pasiūlymą iš Prancūzijos ir mes priėmėme sprendimą jam netrukdyti leisti išvykti.

– Ar buvo nepasiteisinusių pirkinių?

– Taip, Jawanas Carteris nepateisino lūkesčių. Su treneriu Budzinausku kalbėjome, jis sakė, kad amerikietį treniravo Lenkijoje prieš trejus metus. Deja, bet Panevėžyje Carteris ne iš tolo nepriminė to žaidėjo, koks buvo tuomet Lenkijoje.

– Kodėl iki reguliaraus sezono pabaigos likus keliems mėnesiams nestiprinote komandos?

– Šį klausimą dažnai užduoda komandos gerbėjai. Tuo metu turėjome priimti greitus sprendimus. Susėdome su klubo vadovais, treneriais ir priėjome bendrą išvadą – nebebuvo prasmės švaistyti pinigus ir pirkti brangius žaidėjus, taip rizikuojant neįgyvendinti visų savo finansinių įsipareigojimų. Tokį sprendimą lėmė situacija LKL – buvome nuo septintos vietos atsilikę 5 pergalėmis, o prieš 9 poziciją turėjome 3 laimėjimų atsargą. Vadinasi, kilti aukštyn šansai buvo labai minimalūs, o apie nukritimą žemyn net negalvojome. Tvarkaraštis buvo nepalankus, nes laukė mačai su „Žalgiriu“, „Neptūnu“ ir „Lietuvos rytu“, todėl kilimui aukštyn būtų reikėję įveikinėti ir lyderius. Nusprendėme pataupyti lėšų kitam sezonui ir be skolų baigtį šį. Tai, kaip ir minėjau, padaryti pavyko. Tuomet leidome išvykti Egidijui Dimšai, kuris „Juventus“ komandai padėjo pasiekti LKL pusfinalį. I.Neliubovą perleidome „Neptūnui“, kadangi jiems žūtbūt reikėjo „centro“. Sandoris buvo naudingas tiek abiems ekipoms, tiek pačiam žaidėjui, kuris turi geras galimybes iškovoti LKL medalį. „Lietkabelis“ sulaukė išpirkos ir taip papildė savo biudžetą.

–   Kaip „Lietkabeliui“ šis sezonas susiklostė finansiškai?

– Noriu pasidžiaugti, kad atsiskaitėme su visais žaidėjais. Neturime skolų ir todėl ramia sąžine galime dėliotis kito sezono gaires. Klubo vadovai padirbėjo puikiai, kadangi įvykdėme visus finansinius įsipareigojimus.

– Dabar „Lietkabelis“ neturi direktoriaus, nes Eimantas Pūras dirba futbolo klube. Esate numatę kandidatūrą?

– Būtent nuo direktoriaus paskyrimo ir pradėsime darbus. Kol kas dar oficialiai nesusitarėme, todėl pavardės šio žmogaus nenoriu minėti, tačiau artimiausiu metu „Lietkabelio“ svetainėje viską pranešime. Galiu tik pasakyti, kad tai žmogus, kurį labai norėjome matyti direktoriaus poste ir juo labai pasitikime.

– Ar Mindaugo Budzinausko paskyrimas vyr. treneriu nebuvo klaida?

– Manau, kad Mindaugas tikrai stengėsi ir nuoširdžiai dirbo savo darbą, bet tuo metu klubui šiek tiek ir nesisekė. Kaip jau minėjau interviu pradžioje, turėjome daug traumuotų žaidėjų, daug naujokų ir greitai rasti bendrą kalbą visiems buvo sunku. Po labai apmaudaus pralaimėjimo „Pieno žvaigždžių“ klubui, pats Budzinauskas įteikė atsistatydinimo raštą, o mes jo nelaikėme. Malonu matyti, kad Budzinauskui pavyko sėkmingai darbuotis kitoje LKL ekipoje.

– Likote patenkintas Gintaro Kadžiulio darbu?

– Gintarui pradžioje buvo sunku, nes jis buvo įmestas į sunkią situaciją, kai buvo daug traumuotų žaidėjų, komanda buvo pralaimėjusi nemažai mačų. Jam reikėjo suktis iš padėties ir galiu pasakyti, jog su šia užduotimi Gintaras susitvarkė. Jis dar pradedantis treneris ir „Lietkabelio“ klubas sieja ateitį su panevėžiečiu Kadžiuliu.

– Galbūt jis dirbs vyr. treneriu ir kitą sezoną?

– Neatmetame ir tokios galimybės, bet viskas taps aiškiau birželį.

– Esate patenkintas jaunimo tobulėjimu? Jie padarė tokią pažangą, kokios ir tikėjotės?

– „Lietkabelyje“ jaunimas turėjo labai daug progų atsiskleisti. Lukas Aukštikalnis gavo daug žaidybinio laiko ir stabiliai žengė į priekį. Netgi buvo rungtynių, kai jis būdavo vienas naudingiausių žaidėjų komandoje. Lukas ne kartą sulaukė trenerių pagyrų.

Sezono pabaigoje daugiau pasireikšti gavo ir Gediminas Žalalis. Jam dar reikia sustiprėti fiziškai, ką ir turėtų daryti vasarą. Jeigu jam tai pavyks padaryti, kitą sezoną Žalalis parodys, ką moka.

Džiaugiamės, kad abu žaidėjai įtraukti į Lietuvos 20-mečių rinktinės kandidatų sąrašą ir yra didelis šansas, kad bent jau vienas iš jų užsivilks jaunimo rinktinės aprangą.

Savotiškas jaunimas buvo ir Kadžiulis, kadangi jis yra jaunas, pradedantis treneris. Kur kitur specialistas gali tobulėti, jeigu ne pats treniruodamas LKL klubą? Nuo to geriau tik visam Lietuvos krepšiniui, nes neturėsime gerų trenerių, jeigu patys jų neauginsime ir samdysimės užsieniečius.

–   Galbūt įžvelgiate ir daugiau teigiamų dalykų?

– Noriu pasidžiaugti ne tik komandos tobulėjimu, bet ir tuo, kaip klubas optimaliai naudojo resursus bei vystėsi: sėkmingai prekiavome „Lietkabelio“ atributika, buvome matomi žiniasklaidoje, turime vieną geriausių lygoje svetainių, kokybiškas ir operatyviai pateikiamas fotografijas. Taip pat krepšininkai aplankė daug mokyklų Panevėžyje ir jo rajone, dalyvavo daugybėje socialinių akcijų, lankė globos namus. Turime klubą, o ne tik komandą.

– Kokios mintys apie kitą sezoną?

– Nesustoti. Toliau norime vystyti klubą, jog jis taptų socialiai atsakingu ir aktyviu ne tik krepšinio arenose. Sieksime suburti kuo pajėgesnę komandą ir kilti aukštyn LKL turnyrinėje lentelėje.

– Kurie krepšininkai turi sutartis kitam sezonui?

– Pirmiausia norime sužinoti, kas treniruos „Lietkabelį“, kokiose lygose žaisime ir koks bus klubo biudžetas. Tik tuomet kartu su treneriais spręsime, kurie žaidėjai liks. Dabar sutartis turi Žalalis ir Aukštikalnis.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: