Vartininkas Ivanas Fedotovas / Youtube kadras

NHL rungtyniaujantis vartininkas Ivanas Fedotovas buvo sulaikytas Rusijoje esą už vengimą paklusti šaukimui į kariuomenę ir išsiųstas tarnauti į Arktį, pranešė Rusijos valstybinė žiniasklaida.

25 metų I. Fedotovas buvo sulaikytas Sankt Peterburge karinės prokuratūros prašymu. Taip pasielgta greičiausiai todėl, kad Ivanas nespėjęs palikti šalies pareiškė, kad atstovaus užsienio klubui.

Pasak jo advokato jis buvo paguldytas į ligoninę po „streso sukelto gastrito”.

„Teigiama, kad Ivanas naktį iš ligoninės buvo išsiųstas į Severomorską“, – ankstyvą sekmadienį pranešė ledo ritulinko advokatas Aleksejus Ponomariovas.

Uždaras 50 tūkst. gyventojų turintis Severomorsko miestas yra Kolos pusiasalyje už poliarinio rato ir yra Rusijos karinio jūrų laivyno Šiaurės laivyno administracinė bazė.

„Ivanas Fedotovas jau yra Severomorske, kur atlieka karinę tarnybą“, – vėliau tą pačią dieną valstybinė naujienų agentūra TASS citavo neįvardytą saugumo šaltinį.

„Numatoma jo dislokacijos vieta bus vienas iš karinių dalinių Naujojoje Žemėje [archipelage] Arkties vandenyne“, – pridūrė jie.

Kremlius, kuris vasario mėn. pasiuntė karius į Ukrainą, nušlavė į šalį susirūpinimą dėl Fedotovo Rusijoje ir už jos ribų.

„Mūsų įstatymuose yra karinė prievolė. Taigi bet kokie emociniai komentarai šiuo klausimu yra visiškai netinkami“, – pirmadienį sakė atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas.

I. Fedotovas gegužės mėn. pasirašė pradinio lygio sutartį su Filadelfijos „Flyers“ komanda po to, kai buvo pasirinktas 2015 m. naujokų biržoje. Manoma, kad jo sutartis su armijos centriniu sporto klubu CSKA baigėsi balandžio 30 d.

Paaiškėjo, kad Rusijos Kontinentinė ledo ritulio lyga (KHL) iš savo interneto svetainės ištrynė I. Fedotovo sutarties datą, kuri vis dar prieinama archyvinėje versijoje.

CSKA atstovas spaudai penktadienį sakė, kad I. Fedotovas „nėra saistomas sutartinių įsipareigojimų su mūsų klubu“.

I. Fedotovas praėjusį sezoną atvedė Maskvos CSKA į KHL čempionų titulą, o 2022 m. Pekino olimpinėse žaidynėse Rusijos olimpinė rinktinė iškovojo sidabro medalį.

„Žinome apie pranešimus [apie I. Fedotovo sulaikymą] ir tiriame situaciją“, – pareiškime sakė „Flyers“ generalinis vadybininkas Chuckas Fletcheris.

CSKA praeityje buvo susijusi su sovietų armija, todėl jos žaidėjai buvo laikomi kariškiais, kuriems taikomas šaukimas į kariuomenę. Už vengimą atlikti karinę tarnybą taip pat gresia iki septynerių metų laisvės atėmimo bausmė.

Karinė tarnyba Rusijoje privaloma 18-27 metų amžiaus vyrams.

Prezidentas Vladimiras Putinas, kuris vasario pabaigoje pasiuntė karius į Ukrainą, įsakė įvesti į ginkluotąsias pajėgas 134 5 000 šauktinių, kurie kasmet pavasarį šaukiami į kariuomenę.

JAV įsikūrusi Nacionalinė ledo ritulio lyga nutraukė ryšius su Rusija dėl jos invazijos į Ukrainą, nors neuždraudė kelioms dešimtims Rusijos piliečių žaisti jos komandose.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: