Tom Holland / instagram.com/tomholland2013 archyvo nuotr.

Internete netrūksta mokslinių straipsnių, pabrėžiančių atsiribojimo nuo socialinių tinklų svarbą. Diena, savaitė ar net pora mėnesių – net ir trumpas virtualaus pasaulio užtildymas gali žmogaus organizmui turėti teigiamų rezultatų, tokių kaip geresnis savivertės jausmas, ramesnis miegas naktį ar mažiau nerimo dienos metu. Tačiau socialinių tinklų nenaudojimas ar jų deaktyvavimas garsiems aktoriams dažnai būna vienintelė išeitis ne tik siekiant psichologinės sveikatos pokyčių bei išsaugant brangų privatumą, bet ir mėginant išvengti skandalų, galinčių kainuoti reputaciją ar net karjerą.

Tom Holland

„Žmogaus voro“ (Spider-Man, 2021) aktorių Tom Holland (26) pastaruosius mėnesius būdavo galima vis rečiau išvysti socialiniuose tinkluose. 2022 m. rugpjūčio 14 d. savo „Instagram“ paskyroje Holland pasidalino vaizdo įrašu, kuriame pasakoja apie neigiamą socialinių tinklų įtaką jo gyvenimui ir tai, kaip „Twitter“ bei „Instagram“ verčia jį jaustis triuškinamu.

„Aš į visą tai įsitraukiu ir pradedu internete skaityti apie save dalykus, ir tai labai žaloja mano psichinę būklę. Taigi, nusprendžiau žengti žingsnį atgal ir ištrinti programėlę,“- teigė aktorius vaizdo įraše.

Taip pat, aktorius pasinaudojo proga savo gausiai 67 mln. sekėjų publikai papasakoti apie labdarą paauglių psichologinei sveikatai remti. Daugelis internautų komentaruose sveikino tokį aktoriaus sprendimą, o tarp jų ir dainininkas Justin Bieber, kuris taip pat nevengia kalbėti apie psichologinės sveikatos svarbą.

Tai ne pirmasis T. Holland pasišalinimas iš socialinių tinklų – 2019 m. rugsėjį aktorius su „GQ“ žurnalu pasidalino kėtinimais atsiriboti nuo „Instagram“:

„Ne visiškai atsikratysiu paskyros, bet ištrinsiu programėlę. Man reikia padaryti pertrauką nuo socialinių tinklų, nes jie užvaldo mano gyvenimą.“

Millie Bobby Brown

Būdama vos 14 metų, jaunoji aktorė ir serialo „Keisti dalykai“ (Stranger Things, 2016) žvaigždė Millie Bobby Brown (18) pateko į internetinių trolių akiratį. 2018 m. aktorė panaikino savo „Twitter“ paskyrą dėl internete sparčiai pasklidusio homofobiško „memo.“ Internautai kūrė netikras istorijas apie tai, kaip aktorė neva juos žemino, taip pat rašė homofobiškas antraštes ir dalinosi pašaipiais paveiksliukais, teigiančiais, jog aktorė nepalaiko LGBTQ+ bendruomenės. Nors daugelis tikino, kad tai tėra satyra, Brown vistiek pašalino savo paskyrą 2018 m. birželį.

Vėliau aktorė sukūrė naują Twitter paskyrą @Milliestopshate siekdama skleisti pozityvias žinutes ir padėti kovoti su patyčiomis, bet nuo 2019 m. Millie Bobby Brown, panašu, sustabdė paskyros veiklą. 2022 m. žurnalui „Allure“ aktorė atskleidė, kad dėl neapykantos ir dėl nederamų žinučių iš vyresnio amžiaus vyrų taip pat ištrynė ir savo TikTok profilį. Visgi vėliau aktorė pasirodė Instagrame.

Alec Baldwin

2021 m. spalį filmo „Rust“ filmavimo metu aktorius Alec Baldwin (64) iš neva butaforinio pistoleto paleido mirtiną šūvį kinematografei Halyna Hutchins. Nors FTB vis dar aiškinasi ar šūvis galėjo būti tyčinis, ar tai aktoriaus nesėkmė, tokios naujienos pribloškė kino pasaulį.

Kelios dienos po išskirtinio interviu su „ABC“ naujienomis apie žiaurų įvykį, Baldwin ištrynė pagrindinę savo „Twitter“ paskyrą. Tą patį padarė ir jo žmona, jogos mokytoja Hilaria Baldwin (38).

Tiesa, tai ne pirmas kartas, kada garsus aktorius panaikina paskyrą mėgindamas išvengti skandalo – 2020 m. pabaigoje A. Baldwin žmona Hilaria pateko į internautų akiratį, kai portalo „Reddit“ vartotojai ėmė aiškintis tikrąsias moters šaknis. H. Baldwin dažnai mėgindavo pastatyti save į imigrantės iš Ispanijos poziciją, tačiau „Reddit“ platformoje buvo išsiaiškinta, jog moteris nors ir yra ispanų kilmės, ji gimė Masačusetse, Bostono valstijoje ir jos nepastovus ispaniškas akcentas yra netikras. Toks internautų šnipinėjimas privertė Alec ir Hilaria Baldwin palikti „Twitter.“

Šiuo metu aktorius yra grįžęs į platformą, tačiau ji yra privati.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Daniel Radcliffe (@daniel9340)

Daniel Radcliffe

Daniel Radcliffe (33) karjerai prasidėjus dar vaikystėje „Hario Poterio“ (Harry Potter, 2001), aktoriaus gyvenimas nuo ankstyvų dienų buvo stebimas padidinimo stiklu, bet šiai dienai jis yra kur kas labiau privatus. Tiesa, Radcliffe atsisako būti socialinių tinklų dalimi ne tik dėl išlaikomo privatumo, bet ir dėl to, kad tai verčia jį jaustis nepatogiai.

„Nesakau, kad man tai nepatinka, bet man tiesiog nesisektų ten (soc. tinkluose). Dažnai įsivelčiau į konfliktus,“- atviravo aktorius Busy Philipps laidoje. „Neturiu pakankamai protinės ištvermės internetui. Nemanau, kad galėčiau visko imtis pats, o tada tai taptų kažkieno kito atsakomybe. Na, o tada būtų prarastas bet koks autentiškumas. Nesijausčiau dėl to patogiai.“

Taip pat, aktorius teigė, kad nenorėtų skaityti apie save komentarų ir juokaudamas pridūrė, jog jei kada nors tai padarys, laikrasčiuose kasdien bus galima išvysti antraštę apie aktorių, konfliktuojantį su nepažįstamais žmonėmis, kurie sukritikavo jį socialiniuose tinkluose.

Kelly Marie Tran

Aktorė Kelly Marie Tran (33), atlikusi Rose Tico vaidmenį filme „Žvaigždžių karai: paskutiniai džedajai“, po keletą mėnesių trukusių seksistinių ir rasistinių komentarų internetinėje erdvėje, 2018 m. ryžosi ištrinti visus savo socialinio tinklo „Instagram“ įrašus. Nors „Instagram“ paskyra tebeegzistuoja, joje iki šios dienos nėra jokių įkeltų nuotraukų.

Spėjama, kad K. M. Tran atsiribojimo nuo soc. tinklo priežastis yra interneto garsenybės Paul Ramsay pasišaipymas iš aktorės savo „Twitter“ paskyroje ir gausus internautų įsitraukimas sekti jo pavyzdžiu. 2018 m. aktorė apie skaudžią patirtį atviravo „The New York Times“ žurnalui:

„Tai buvo ne jų žodžiai, o tai, kad aš pradėjau jais tikėti. Jų žodžiai tarsi patvirtino tai, ką aš jau žinojau augdama moterimi ir būdama kitos rasės: kad aš priklausau tik paribiui ir tesu menkas veikėjas jų gyvenimuose.“

Nežinomi asmenys Rose Tico personažės „Wookieepedia“ puslapyje esančią informaciją – jos vardą ir gimtinę – pakeitė į „Ching Chong Wing Tong“ ir „Ching Chong China.“ Tokio tipo rasistiniai užgauliojimai viena iš priežasčių kodėl aktorės Instagram paskyra vis dar be įrašų.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Jennifer Lawrence (@jenniferlawrence_)

Jennifer Lawrence

Filmo „Bado žaidynės“ (The Hunger Games, 2012) žvaigždė Jennifer Lawrence (32) neretai žavi gerbėjus savo atvirumu ir gebėjimu iš savęs pasijuokti, tačiau kai kurias savo gyvenimo dalis aktorei pavyksta nuslėpti. Daugelis fanų spėlioja, kad aktorė neturi socialinių tinklų paskyrų dėl jos polinkio per daug atvirauti, bet tai nėra tiesa. J. Lawrence teigia, kad ji turi tiek „Twitter“, tiek „Instgram paskyras, tačiau per daug vertina savo privatumą, kad padarytų jas viešas. Taigi, aktorė stebi kas vyksta pasaulyje, bet tai daro anonimiškai, stengdamasi neatkreipti į save dėmesio.

2014 m. aktorė pasakojo, jog soc. tinklais nesinaudoja todėl, kad internetas ją „išniekino.“

Pasak Lawrence, ji neturi jokių kėtinimų paviešinti savo paskyrų, nes nėra pasirengusi soc. tinklų negatyvui ir nenori, kad būtų tikrinamas kiekvienas jos žingsnis.

„Ten visada yra tiek daug kritikos. Daugybė žmonių klausosi ir į viską atkreipia dėmesį bei turi nuomones apie absoliučiai viską. Nenoriu to matyti, nebent tai yra būtina. Neišgirsite iš manęs nieko, nebent ką nors reklamuočiau,“- pasakojo aktorė.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Daisy Ridley (@daisyridley)

Daisy Ridley

„Žvaigdžių karų“ aktorė Daisy Ridley (30) savo „Instagram“ paskyrą pašalino 2016 m. kai susilaukė gausios internautų kritikos dėl „Facebook“ ir „Instagram“ paskyrose išreikšto palaikymo JAV ginklų įstatymų griežtinimui.

„Man tai nėra gerai. Aš tiesiog nesu tam pasiruošusi. Esu itin jautri. Nesu per daug jautri, bet tikrai giliai jaučiu dalykus,“- 2017 m. gruodį pasakojo aktorė portalui „Glamour.“

Ridley teigė, kad tikriausiai niekada nebegrįš į „Instagram“, tačiau tą ji padarė 2022 m. balandį, po šešių metų pertraukos. Savo sugrįžimą aktorė pažymėjo įkeldama nuotrauką, kurioje ji gurkšnoja arbatą, o antraštė rašė: „Iš socialinių tinklų žiemos miego grįžtu žvali, pasikrovusi ir pasiruošusi tam, ką aš vadinu „Taip“ metais.“

Keira Knightley

„Karibų piratų“ žvaigždė Keira Knightley (37) savo patirtį socialiniuose tinkluose sieja su išgąsčiu. Sykį ji bandė prisijungti prie „Twitter“, tačiau pamačiusi, kad vos per keletą sekundžių jos profilį ėmė sekti šimtai žmonių, aktorė uždarė paskyrą. Tai privertė Knightley suvokti, kad socialiniai tinklai nėra skirti jai ir ji niekada nesugrįš.

Knightley taip pat turėjo ir „Facebook“ paskyrą, tačiau joje nesilankė jau 10 metų.

Aktorė tiki, kad toks atsitraukimas buvo protingas sprendimas siekiant išlaikyti savo vaikų privatumą, kol jie bus pakankamai suaugę, kad patys galėtų nuspręsti, ar nori dalytis savo gyvenimu su kitais.

Kristen Stewart

Aktorė Kristen Stewart (32), geriausiai žinoma dėl savo vaidmens paauglių sensacija tapusiame filme „Saulėlydis“ (Twilight, 2008) niekada nepasirodė socialiniuose tinkluose dėl privatumo. Sparčiai išpopuliarėjusi būdama vos 18 metų, aktorė pratusi savo gyvenimą išlaikyti kiek įmanoma labiau privatų.

Stewart žurnalui „Grazia“ teigė, kad stiprus privatumo poreikis jai išliko tarsi inkstinktas dar iš ankstyvųjų karjeros metų. Tiesa, nors aktorė sako, kad stengiasi tapti vis atviresne su pasauliu, tai nereiškia, jog artimiausiu metu išvysime jos asmenines „Twitter“ ar „Instagram“ paskyras.

„Anksčiau jaučiausi lyg turėčiau save labai saugoti, tačiau dabar esu atviresne ir tai labai puikus jausmas.“

Taip pat, aktorė „V“ žurnalui tikino, kad socialiniai tinklai yra „laiko švaistymas“ pakeitęs žmoniją.

Robert Pattinson

Visai kaip ir jo „Saulėlydžio“ kolegė Kristen Stewart, Robert Pattinson (36) taip pat nėra dažnai matomas veidas socialinėse medijose. Nors aktorius nebeturi to paties nerimo dėl persekiojimo, kaip anksčiau, tačiau vistiek neketina susikurti socialinių tinklų paskyrų.

„Dabar, kai esu vyresnis, žmonės nesikiša į mano gyvenimą, kaip anksčiau. Kai buvau jaunesnis, paparacai buvo pamišę dėl manęs – aš iš kažkur išeidavau, o žmonės šūkaudavo įžeidinėjimus. Negalėčiau net įsivaizduoti, kad vėl prie to sugrįžčiau. Ar žmonėms tai iš viso rūpi? Apkalbų žurnalai jau atgyvena, o visi ir taip viską kelia į „Instagram“- aktorius pasakojo „The New York Times“ leidiniui.

Paklaustas, kodėl jis neprisijungia prie visų, keliančių nuotraukas į „Instagram“, aktorius pašmaikštavo: „Nes aš senas ir nuobodus.“

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: