© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Dar nesenai visuomenę nustebinusi ir diskusijas sukėlusi garsaus italų skulptoriaus Maurizio Cattelano skulptūra „Comedian“, pateks į Guggenheimo muziejaus kolekciją. New Yorke esančiam muziejui, kuris eksponuoja Vincento van Gogho, Pablo Picasso, Paul Gauguino paveikslus, garsią „Comedian“ skulptūrą, su kūrinio autentiškumo sertifikatu, padovanojo anonimas.

Žinia tokia svarbi, nes padovanotas kūrinys yra neįprastas. 2019 metais sukurta „Comedian“ skluptūra, dar žinoma kaip bananų skulptūra, buvo vertinama prieštaringai. Žmonės iš pradžių galvojo, kad tai pokštas. Daugelis negalėjo rimtai žiūrėti į prie sienos priklijuotą bananą ir vadinti tai eksponatu. Pirmą kartą visuomenė skulptūrą išvydo „Art Basel“ muziejuje Miami Beach, „Perrotin“ būdelėje. Buvo sukurtos trys tokios pačios skulptūros. Sulaukta kritika ir prieštaringas vertinimas sukėlė tikrą sąmyšį. Pirmos dvi skulptūros parduotos už 120 tūkst. Dolerių, o trečioji už 150 tūkst. Dolerių.

„Comedian“ yra ne vienintelis Maurizio Cattelano kūrinys. Žinomas menininkas savo karjerą pradėjo kaip baldų dizaineris, tačiau nuo 1990 metų jis žinomas kaip skulptorius, konceptualizmo atstovas. Maurizio Cattelano netrukus pagarsėjo savo humoro jausmu, neretai ir jo kūriniai laikomi pokštu. Pats menininkas save laiko tinginiu, teigia, kad jis nieko nedaro, o jo nuomone, kūrinys yra meno kūrinys tik tada, kai jį žmonės perka.

Visgi, garsaus skulptoriaus tinginiu pavadinti negalima. Jau 1999 metais Maurizio Cattelano pradėjo kurti, realistiškai atrodančias ir realaus dydžio, vaškines skulptūras. Viena geriausiai žinomų vaškinių skulptūrų yra „La Nona Ora“, kurioje pavaizduotas popiežius Jonas Paulius II, nublokštas meteoro. Taip pat, labiausiai skulptorių išgarsinusi skulptūra „Comedian“ buvo detaliai apgalvota. Kūrinio idėja buvo puoselėjama ilgiau nei metus. Iš pradžių manė, kad kūrinys turėtų būti pagamintas iš bronzos ar dervos. „Comedian“ visai ne bronzinis ar iš dervos, nes pats menininkas teigia: „Bananas ir turi būti bananas.“ Būtent dėl šios minties, instaliacija pasirodė tokia, kokią ją šiandien galime pamatyti muziejuje ar nuotraukose, kuriose neretai įamžinamas kūrinys. Guggenheimo muziejui dovanotos skulptūros autorius neišduoda, kokia iš tiesų „banano skulptūros“ prasmė ir mintis, tik sako, jog tokiam kūriniui įkvėpimo pasisėmė iš kitų kūrinių ir parodų.

Menininkas pripažįstamas ir kitų gerbiamas. Emanuelis Perrotin ir Perrotin galerijos džiaugėsi, kad galėjo prisidėti prie „Comedian“ kūrybos proceso ir neslepia pasididžiavimo Maurizio Cattelano darbais.

Guggenheimo muziejaus direktorius Richardas Armstrongas, kalbėdamas apie gautą dovaną, sakė, kad jis neapsakomai dėkingas anonimui, padovanojusiam „Comedian“. Pasak jo, garsiam muziejui labai trūko tokios skulptūros. Jo nuomone tai vertas dėmesio ir modernus kūrinys, o jo kūrėjas unikali asmenybė.

Taip pat skaitykite: Amputuotos kojos ir protezai nekliūtis Mari Katayama‘os kūrybai [FOTO]

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: