EPA-ELTA nuotr.

Pasaulinės statistikos duomenimis, visus skiepus nuo Covid-19 yra gavę 458 milijonai pasaulio gyventojų, iš viso suleista 2,12 milijardų dozių. Niujorko mokslininkai teigia, jog plečia savo Covid-19 vakcinos testus ir jaunesniems nei 12 metų amžiaus vaikams.

Po nedidelio skaičiaus mažu vaikų atlikto pirmojo etapo tyrimų, skirtingoms dozėms išbandyti, „Pfizer“ teigia, jog yra pasirengę priimti apie 4500 jaunų savanorių daugiau nei iš 90 vietų JAV, Suomijoje, Lenkijoje bei Ispanijoje.

Paskelbta, jog šią savaitę prasidėjo 5–11 metų vaikų registracija vakcinacijai. Pastariesiems, kaip ir daugumai suaugusiųjų, bus skiriamos dvi vakcinos dozės po 10 mikrogramų – trečdalis paauglių ir suaugusiųjų dozės. Vaikų, kurių amžius nuo 6 mėnesių, registravimas prasidės po kelių savaičių ir jiems vakcinuoti yra numatyta naudoti dar mažesnę dozę – 3 mikrogramus vienai dozei.

„Pfizer“ atstovai teigia manantis, kad turės pakankamai duomenų, jog iki rugsėjo galėtų pateikti skubaus naudojimo leidimą jaunesniems vaikams: „JAV maisto ir vaistų administracija paraiškas vykdyti vakcinacijai paprastai patvirtina per, maždaug, 1 mėnesį, todėl galbūt vėliau, rugsėjį ar spalį, mes galėsime gauti patvirtinimą naudoti vakciną jaunesniems nei 12 metų vaikams.“

„Pfizer“ ir jos partnerio iš Vokietijos „BioNTech“ pagamintą vakciną jau leidžiama naudoti skubiais atvejais visiems 12 metų turintiems ir vyresniems vaikams JAV ir Europos Sąjungoje.

Be to, klinikinius testavimus vaikams nuo 6 mėnesių iki 11 metų šiuo laikotarpiu aktyviai organizuoja ir „Moderna“ kompanija. Tuo tarpu „Johnson & Johnson“ bei „Novavax“ tęsia tyrimus su paaugliais nuo 12 iki 17 metų.

Kodėl skiepyti vaikus yra būtina?

Manoma, kai vakcinos bus patvirtintos naudoti mažiems vaikams, JAV žengs žingsnį arčiau bandos imuniteto ir normalumo pojūčio.

Kalifornijos universiteto vaikų infekcinių ligų vadovas daktaras Deanas A. Blumbergas teigia: „Kol yra nemaža dalis gyventojų, kurie nėra apsaugoti nuo imuniteto, mes nesulauksime bandos imuniteto, mes nuolat plėsimės ir ši gyventojų grupė bus pažeidžiama infekcijos.”

Remiantis statistiniais duomenimis, per pastarąsias porą savaičių vaikai užkrėtė daugiau kaip 20 procentų naujų infekcijų atvejų. Taip yra dėl to, kad naujos infekcijos pasireiškia tiems, kurie nėra vakcinuoti ir neturi imuniteto apsaugos – šiuo metu tai yra vaikai, nes pastarieji kolkas neturi galimybės skiepytis.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: