Forestas Gampas“ (Forrest Gump, 1994) – vienas žinomiausių 90-ųjų filmų. Roberto Zemeckio filmas, kuriame pagrindinį vaidmenį atliko Tomas Henksas, 1995 m., 67-uose Akademijos apdovanojimuose laimėjo net 6 „Oskarus“.

Šešiais Oskarais apdovanotas filmas pasakoja amerikietišką “kvailelio” istoriją. Vaikystėje Forestas dėl savo žemo intelekto koeficiento vos neatsidūrė specialioje nevispročių mokykloje, bet nuo šios lemties jį išgelbėjo motina (Sally Field). Jos pasiaukojanti meilė ir išmintingi patarimai taip paveikė Foresto likimą, kad jis išsivadavo nuo savo luošumo, išmokė “firminių” judesių scenoje būsimąjį rokenrolo karalių Elvį Presley, tapo puikiu teniso žaidėju, sėkmingai mokėsi koledže, buvo pakviestas į prezidento Johno Kennedy kabinetą, pasiūlė Johnui Lennonui parašyti dainą „Imagine“, pasižymėjo Vietnamo kare ir pasidarė tikru išminčiumi.

Tomo Henkso įkūnytam kvaileliui Gampui susiduriant su neįtikėtinu skaičiumi įžymybių, filmas savotiškai tapo tarsi kelione per istoriją. 50-aisiais ir 60-aisiais, jis mokė Elvį Preslį šokti klubais ir gėrė „Dr. Peppers“ kolą prezidento Džono F. Kenedžio akivaizdoje. Jis taip pat tapo koledžo futbolo žvaigžde, karo didvyriu, stalo teniso čempionu, įsteigė pelningą krevečių verslą, o peržygiavęs per Ameriką, pasirodė ant „Runner‘s World“ žurnalo viršelio. Gampas taip pat „sukūrė“ įžymiosios „šypsenėlės“ simbolį po to, kai bėgdamas per Ameriką veidą nusivalė į purvinus marškinėlius, tiesa, nelabai tikroviškoj scenoj. Norite sužinoti kas dar toliau nuo realybės? Vinstono Grumo romane, kuria paremtas filmas, Gampas netgi nuskrido į Marsą, tačiau filmo prodiuseriai šios detalės į scenarijų neįtraukė.

Foresto Gampo gyvenimas nebuvo itin sėkmingas. Antrame filmo plane buvo rodoma jo audringų santykių su vaikystės drauge Džene (Robin Rait) istorija. Vaikystėje jis taip pat susidūrė su sunkumais dėl žemo intelekto ir kojų įtvarų. Filmo pradžioje pasirodžiusi scena įžiebė gerbėjų teoriją, kuri tvirtina, kad Foresto Gampo istorija visiškai kitokia, nei atrodo.

Dalis gerbėjų mano, kad didžiąją filmo dalį Forestas Gampas buvo miręs

2018 m. pirmą kartą pasirodžiusi „Reddit“ gerbėjų teorija rėmėsi spėjimu, kad Forestas Gampas buvo miręs visą filmą, išskyrus scenas, kuriose jis buvo vaikas. Anot teorijos, scena, kurioje chuliganai vejasi jauną Forestą ir jo įtvarai stebuklingai nukrenta nuo kojų, yra ta akimirka, kuomet Gampas nužudomas ir „išsilaisvina“ nuo savo gyvenimo Žemėje. Visas likęs filmas tėra Gampo įsivaizdavimas, kaip atrodytų jo gyvenimas, o jis tėra angelas sargas Dženei ir kitiems (filmo metu, Gampas rodė į žmones, kurie mirė). Manoma, kad baltos plunksnos, pasirodančios filmo pradžioje ir pabaigoje, simbolizuoja angelą, kuriam atsiranda sparnai (paskutinėje scenoje Gampas tampa geriausio nusipelniusiu angelu). Dar vienoje panašioje „Reddit“ teorijoje buvo teigiama, kad Gampas mirė Vietnamo kare, o įvykiai po jo yra jo pomirtinis gyvenimas.

Nesvarbu, ar tai buvo gyvenimas, ar pomirtinis gyvenimas, Gampas jį nugyveno įspūdingai ir tiesą sakant, galėjo dar įspūdingiau. Viename interviu su „Yahoo Entertainment“, scenarijaus autorius Erikas Rotas atskleidė, kad parašė ištęstą scenarijų, kuriame Gampasvijosi baltą O. J. Simpsono automobilį, garsiose 1994 m. greitkelio gaudynėse. Gampas taip pat būtų susitikęs su princese Diana prieš jos mirtį ir vaikų darželio auklėtoja, dirbančia viename Oklahomos pastatų, kurie vėliau sprogs. Rotas sakė, kad po to, kas įvyko 2001 m. rugsėjo 11-ąją, jis jautė, kad tęsinys „nebeturi jokios prasmės“.

Taip pat skaitykite: Niūri „Žuviuko Nemo“ teorija gadina visų „Pixar“ gerbėjų vaikystę

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: