Žuvusi mergaitė Hadith Orujlu buvo vos 10-ties metų amžiaus

Iranietis Huseinas Alefas prisipažino pasmaugęs dukrą Haditą Orujlu ir netikėjo, kad už šiurpų nusikaltimą jis bus griežtai nubaustas. Jis prisipažino: „Aš nebegalėjau savęs kontroliuoti“.

10-metę mergaitę nužudė jos pačios tėvas, kuris ją pasmaugė diržu, nes ji „pakėlė prieš jį balsą“.

Mažosios Haditos Orujlu tėvas Huseinas Alefas prisipažino nužudęs mergaitę diržu ir, norėdamas ją uždusinti, taip pat panaudojo jos iranietišką apdarą.

Vietos žiniasklaida pranešė, kad teisme Huseinas prisipažino paklausęs kaimyno, kokia bus bausmė už dukters nužudymą, ir jautė suprantąs, kad nebus nubaustas.

Huseinas policijai prisipažino: „Dukra dažnai prieš mane keldavo balsą, akimirkai supykau ir nebegalėjau savęs suvaldyti.“

Liudytojas, vardu Rahimehas Faizi, sakė: „Jis žinojo, kadangi buvo jos tėvas, kad nebus griežtos bausmės.“

Jis sakė: „Aš sumokėsiu išpirką ir pabūsiu kalėjime keletą metų.“

Teismo medicinos ataskaitose nustatyta, kad jauna mergina mirė nuo asfiksijos po to, kai buvo pasmaugta, pranešė Irano tarptautinė televizija.

Pagal Šariato „akis už akį“ įstatymą, Irane už žmogžudystę baudžiama mirtimi.

Tačiau įstatymai siūlo išimtis, kai pats teisėtas globėjas nužudo vaiką, paprastai tėvas arba senelis.

Raha Bareini, „Tarptautinės amnestijos“ (Amnesty International) tyrėja iš Irano, „Fox News“ pasakojo: „Tėvams ar tėvo seneliams, kurie žudo savo vaikus ar anūkus, netaikomas proporcingumas, o tai gali padidinti „garbingų nusikaltimų“ prieš mergaites ir moteris riziką.“

Pranešama, kad dar viena žmogžudystė įvyko, kai 14-metei Rominai Asrafi tėvas nukirto galvą, padarymas „garbingą“ nusikaltimą, kuris praėjusį mėnesį sukrėtė Iraną.

Po Rominos nužudymo Iranas priėmė įstatymą, kuriuo siekiama apsaugoti vaikus nuo smurto, kuris prieš tai negaliojo daugiau nei dešimtmetį.

Naująjį įstatymą birželio 7 d. ratifikavo griežto budėjimo „Sargybinių taryba“, kuri turi patvirtinti visus parlamento priimtus įstatymus, kad įsitikintų, jog jie atitinka šalies konstituciją ir islamo įstatymus.

Jei vaikų apsaugos įstatymas būtų buvęs priimtas anksčiau, jis galėjo išgelbėti tiek Rominos, tiek Haditos gyvybes, pareiškė vietiniai šaltiniai.

Nepaisant naujojo įstatymo, Irano vyriausybė dar turi priimti prieš daugiau nei devynerius metus parengtus įstatymo projektus, kurie kriminalizuotų lyties pagrindu paremtą smurtą, kuris yra plačiai paplitęs Irane.

Nors oficialių duomenų apie „garbingus“ nusikaltimus Irane nėra, vidinė naujienų agentūra „ISNA“ skaičiuoja, kad Islamo Respublikoje kiekvienais metais įvyksta vidutiniškai nuo 350 iki 450 tokio pobūdžio žmogžudysčių.

Agentūros tyrime nustatyta, kad beveik 20 procentų visų žmogžudysčių Irane sudaro šeimos narių įvykdyti „garbingi“ nusikaltimai.

Tarptautinės Irano televizijos žurnalistė Nargesa Tavasoliana sakė: „Pasklido daugiau naujienų apie šiuos nusikaltimus, tačiau atminkite, kad dažnai apie šiuos nusikaltimus nepranešama ir jie nepasirodo žiniasklaidoje.“

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: