© Wikimedia Comons archyvo nuotr.

Dramblialigė – tai tropinė liga, ypač paplitusi šiltuose ir žmonių gausiai gyvenamuose kraštuose, tokiuose kaip Afrika ir Indija. Užsikrėtusio žmogaus kūne ši klastinga liga gali ištisus dešimtį metų vystytis nepastebėta.

Nors dramblialigė yra plinta dėl ir yra pernešama uodų, jos tikrieji sukelėjai yra parazitiniai kirminai, dar žinomi kaip apvaliosios kirmėlės arba nematodai. Kirminai, patekę į žmogaus organizmą uodo įkandimo metu, užkemša užkrėstojo limfinę sistemą, stabdydami natūralų kūno skysčių judėjimą, dėl kurio ištinsta žmogaus galūnės ir vidiniai organai. Labai rimtu atveju ligos paveikiama žmogaus imuninė sistema, tinimas persiduoda ir į veidą, kaklą bei kitas kūno dalis. Nors liga nėra mirtina, jos kaina tiek ekonomine, tiek socialine prasme pasmerkia užsikrėtusįjį skurdui ir atskirčiai. Užsikrėtimas dramblige tebegresia 1,4 bilijonų žmonių, iš kurių net 500 milijonų gyvena Indijoje.

Dramblige 2

Tačiau įrodyta, kad užsikrėsti dramblialige įmanoma ne tik įkandus užkrėstam uodui. Ugandos sveikatos ministerija, atrado, kad šio Afrikos regiono vulkaninėje žemėje esantys odą erzinantys mineralai taip pat gali tapti šios ligos priežastimi. Ugandos vulkaninė žemė atsirado iš vulkaninių uolų, susiformavusių prieš daugiau nei 2,5 milijonų metų. Ilgą laiką liečiantis ar vaikštant basomis, ji sukelia niežėjimą, skausmą ir galų galę tinimą, būdingą dramblialigei. Užsikrėtimo nuo vulkaninės žemės prevencijai pakaktų tinkamos kojų higienos palaikymo ir batų nešiojimo, tačiau  dauguma dramblialige sergančių žmonių Ugandoje gyvena skurdo sąlygomis ir neturi sąlygų nešioti batus bei rūpintis higiena.

Dramblige 4

Užsikrėtus dramblialige, jos visiškai pagydyti neįmanoma. Tačiau ligos sklidimui stabdyti yra pasitelkiama chemoterapija, kuri nužudo limfinėje sistemoje gyvenančius kirminus. Tačiau sparčiai tobulėjančios medicinos dėka, nuo dramblialigės dabar galima apsisaugoti pigiais skiepais, kurių nuo 2000-ųjų Pasaulio sveikatos organizacija pasaulyje  išdalino apie 1,9 bilijonų dozių. Apskaičiuota, kad šio projekto dėka 6,6 milijono vaikų buvo išgelbėti nuo užsikrėtimo, o 9,5 milijonų sergančiųjų skiepai sustabdė ligos progresavimą. Tai buvo ir tebėra didžiausias skiepų administravimo projektas, kada nors vykdytas pasaulyje.

Dramblige 3

Nors ligos sustabdymo formulė atrasta, pasaulyje tebegyvena daugybė žmonių, kenčiančių dramblialigės sukeltus simptomus ir sunkumus. Užsikrėtę vyrai ir moterys sunkiai randa partnerius, dėl ligos nuo ligonių sklindantis nemalonus kvapas taip pat yra priežastis, dėl kurios aplinkiniai jų vengia.  Tačiau skurdesnėse Afrikos valstybėse ligoniai susiduria ir su kitokiais sunkumais. Pavyzdžiui, dėl Tanzanijoje klestinčių prietarų, šios ligos nešiotojai laikomi, o kartais ir patys save laiko prakeiktaisiais. Jie tiki, kad kažkuo nusikalto ir todėl buvo nubausti. Toks elgesys ligoniams dažnai tampa susirgimo depresija priežastimi.

Dramblige 7

Tačiau plečiantis žmonių akiračiams ir vis daugiau šnekant apie dramblialigę žiniasklaidoje, suprantančių ligos pasėkmes žmonių skaičius auga. Sergantieji žino, kad tinimas gali būti sustabdytas ir jų gyvenimo kokybė laikui bėgant gerėja. Atrastų ir platinamų skiepų dėka, ekspertų nuomone žiauriąją ligą būtų galima visiškai nušluoti nuo žemės paviršiaus iki 2020-ųjų.

Taip pat skaitykite: Pagalba depresuojantiems: fotografė savo darbais išgelbėjo pati save

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: