Instagram archyvo nuotr.

Banksy Monoliza nelaiko rankų suglaudusi ir nerymo Luvro muziejuje už stiklo, ši Monaliza kitokia, ji yra užsidėjusi ausines ir laiko kulkosvaidį. Kituose kūriniuose galima pamatyti mergaitę, kuri paleidžia pavėjui širdies formos balioną, o visai netoli kaukėtas vyras metantis it granatą gėlių puokštę – jei pasaulis būtų toks, kaip vaizduoja prieštaringiausias anoniminis gatvės menininkas Banksy, tada jis būtų iki skausmo teisingas.

Banksy menas bet kuriuo momentu, bet kuriam pasaulio krašte gali paveikti ir šokiruoti atsitiktinius praeivius. Šis menas plinta it virusas po internetą, žmonės žavisi šio menininko darbų idėjomis. Tai XXa. pab. pagarsėjęs Britų grafitininkas, meninių instaliacijų genijus. Kai kurie mano, kad po Banksy slapyvardžių slypi moteris, tačiau menininko tapatybė niekas nesugebėjo atskleisti net tada, kai jis pasirodydavo viešumoje ant scenos ar duodavo interviu įžymiems žurnalistams. Simonas Hatenstonas buvo vienas sėkmingiausių žurnalistų, kuriam pavyko pakalbinti Bansky. Žurnalistas menininko charakterį ir kalbėjimo manierą apibudina panašiu kaip aktoriaus Jimy Nailo ir britų reperio Maiko Skinerio mišinį.

1

Nuo 1990-1994 m. Banksy buvo susidomėjęs garsių tuo metu grafitininkų „DryBreadZ“ darbais, o vėliau kartu su šia grupe pradėjo dirbti. Kūrė grafitį meną ir idėjų ieškojo, žavėdamasis „Blek Le Rat“ darbais, menininkas dažnai perdirbdavo jų senas idėjas ir paverdavo savo naujais kūriniais. Per tą laiką, kai buvo menininkų grupėje „DryBreadZ“, jį pastebėjo vienas garsus Brisolio fotografas Styvas Lazaridesas, kuris pradėjo pardavinėti Banksy kūrinius, o kiek vėliau tapo jo atstovu. Tai buvo pirmieji menininko žingsniai link populiarumo.

2

1997 m. „The Lite Mild West“ buvo pirmasis Banksy kūrinys išmargintas grafičiu ant sienos viename iš Bristolyje esančių pastatų. Šiame darbe yra pavaizduotas meškiukas laikantis Molotovo koktelį, o šalia jo trys ginkluoti policininkai. Menininkas nupaišė įvykį, kuris buvo iššauktas Bristolio politikų. Šie priimdami nepalankų politinį sprendimą sulaukė neigiamo atsako iš partizanų: tarp vadinamų „hipių“ ir valdžios kilo didžiulės riaušės. Kiek vėliau šį piešinį bandė sugadinti raudonais dažais, skandalingais užrašais, tačiau šiandien „The Lite Mild West“ yra įtrauktas ne tik į Britolio miesto architektūrinį paveldą, bet ir yra vienas iš lankomiausių objektų visame mieste.

3

Tačiau menininkas išgarsėjo tik 2000 m., kai pradėjo plačiai taikyti ką tik atrastą trafaretinį meno būdą. Ši idėja kilo, kai vieną vakarą paišydamas ant sienų jis buvo pastabėtas policijos. Eilinį sykį sprukdamas nuo pareigūnų sugalvojo pasislėpė už šiukšlių mašinos, ant kurios jis tą kartą pamatė trafaretiniu būdų užpurkštos mašinos serijinį numerį. Tai buvo naujas, greitesnis ir saugesnis dažymo būdas, kurį panaudojo savo grafiti kūriniuose. Uždėdamas vieną ant kito trafaretą menininkas sukurdavo per labai trumpą laiką tikrą šedevrą. Taikydamas šią techniką Banksy greitai išsiskyrė iš kitų Bristolio ir net viso Londono menininkų.

4

Banksy savo kūriniuose vaizduoja pasaulyje įvykius, apie kuriuos dauguma nenori kalbėti, matyti ir nenori žinoti. Tai žinutės forma, kurioje jis suteikia savo kūriniams absurdiškas, humoristines ar satyrines idėjas. Jis nenori, kad žmonės pamirštų įvykius, veiksmus ar darbus, kuriuos jie ignoruoja, skatina ar net kuriuose jie patys dalyvauja. Menininkas nevengia per kūrinius perteikti savo nuomonės apie karą, kapitalizmą, elitą, politiką ar net pačia visuomenę.

5

Banksy yra laikomas menininku „teroristu“ dėl to, kad apsilankydamas žymiausiuose Amerikos muziejuose ir Broklino muziejuje, jis mėgdavo „patobulinti“ meno portretus. Pasak Banksy jis taip darydavo dėl kilnios priežasties. Jis norėdavo, jog žmonės atkreiptų dėmesį į gražius, bet nepastebimus paveikslus. Štai vienas skandalingiausių įvykių nuaidėjęs per visą pasaulį buvo Banksy iškrėstas pokštas Niujorko muziejuje „Metropolitan“. Kuriame jis nusprendė ant aristokratės moters portreto priklijuoti dujokaukę. Nepatikėsite, bet šios išdaigos nepastebėjo net darbuotojai, tik po kelių dienų buvo išsiaiškinta, kad šis paveikslas yra Banksy iškrėstas pokštas.

6

Banksy ne tik lankosi muziejuose, bet ir mėgsta apsilankyti zoologijos soduose. Viename iš esančių Londone zoologijos sodų menininkas „teroristas“ kiek patobulino aplinką, siekdamas atkreipti dėmesį į nelaisvėje laikomus gyvūnus. Banksy pingvinų narve parašė: „Mums nusibodo žuvis!“ , o įsmukęs į dramblių aptvarą užrašė ilgą žinutę „Noriu iš čia ištrūkti! Čia taip šalta. Prižiūrėtojai smirda. Nuobodu. Nuobodu. Nuobodu.“

7

Kol valdžia plauna Banksy papuoštas sienas religinėmis, politinėmis, ekonominėmis bei socialinėmis temomis, tuo tarpu menininkas skelbia savo asmeninėje internetinėje paskyroje „Facebook“ ir „Twitter“ apie kitus, ką tik sukurtus darbus bei ragina žmones patiems atrasti, fotografuoti bei įsiamžinti prie jo sukurtų šedevrų, kol šie dar nesunaikinti.

8

Grafiti stiliaus Banksy darbai kiekvieną akimirką brangstą, tačiau menininkas jų neparduoda. Londono aukcione buvo parduotas vienas iš brangiausiai gatvės menininko darbų „Bombing Middle England”. Šis kūrinys buvo parduotas už 102 tūkstančių svarų. Tokia didelė suma taip paveikė ir supykdė autorių, kad šis savo internetinėje paskyroje rašė: „Aš negaliu patikėti, kad jūs, silpnapročiai, perkat šitą šlamštą!“. Anot menininko, darbai gražiausi yra ne meno muziejuose, ne namų interjere, o gatvėse: ant sienų, stotelių, po tiltais – lauke, bet ne viduje. Vėliau jis savo darbų niekam nepardavė, išskyrus tą atvejį, kai sukūrė viršelį roko grupei „Blur“, kuri 2003 m.išleido albumą. Nors Roko grupei tai kainavo 10 tūkstančių svarų, tačiau ši išskirtinė nuo visų kitų roko grupių tuo, kad jų albumo viršelį papuošė įžymus, neparduodamų darbų menininkas, „teroristas“ – Banksy.

banksy Going, going, gone...

Naujausiu „šedevru” šį savaitgalį Banksy sužibėjo Sothbys aukcione, kur 1,4 milijono dolerių kainavęs gatvės menininko darbas „Mergaitė su raudonu balionu” susinaikino vos tik jį įsigijus naujam pirkėjui. Paveikslo rėme buvo paslėptas sumontuotas naikinimo mechanizmas. Banksy ir vėl laimėjo!

Taip pat skaitykite: Banksy filmas „Išėjimas per suvenyrų krautuvėlę“ – menas ar melas?

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: