Benjaminas Netanjahu © Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Benjaminas Netanyahu gruodžio 26 dieną pasiskelbė nacionalinio liberalų sąjūdžio (Likud) naujuoju vadovu. Jam patikėta užduotis vesti partiją rinkimuose į įstatymų leidžiamąją valdžia, kurie vyks 2020 metų kovą.

Didžiulė pergalė! Ačiū partijos nariams už pasitikėjimą, palaikymą ir meilę“,-valandą po rinkimų teigė naujai išrinktas vadovas.

Rinkimus ministras laimėjo ganėtinai didele persvara. Tai nestebina, kadangi jo konkurentas, buvęs ministras, dabar deputatas, Gideonas Saaras turėjo mažai šansų laimėti. Tą parodė ir rezultatai: Benjaminas surinko 72,5 % , o Gideonas tik 27,5 % procentus balsų.

Milžiniška pergalė

Po padėkos už palaikymą rinkimų metu, Benjaminas Netanyahu prakalbo apie kovo 2 dieną turinčius vykti rinkimus. „Atėjo laikas susivienyti ir pasiekti pergalę“, – sakė jis spaudos konferencijoje. „Dauguma žmonių palaiko mano vadovavimą vyriausybei“, – pridūrė jis savo kalboje, po rezultatų paskelbimo.Atrodo, ministras taip didžiavosi savimi, jog visai nenorėjo kalbėti apie savo negailestingai sutriuškintą buvusį varžovą Gideoną.

Kuomet kalba pasisuko apie užsienio politiką, ministras pirmininkas padėkojo JAV prezidentui Donaldui Trumpui, artimam sąjungininkui, už paramą Izraeliui ir pakartojo, kad jei „Likud“ laimės po dviejų mėnesių vyksiančius rinkimus, tuomet ši pergalė atneš naujų „istorinių pasisekimų“.

Gideonas Saaras pripažino savo pralaimėjimą

Gideonas Saaras pripažino pralaimėjimą ir pasveikino vyriausybės vadovą. „Esu patenkintas savo sprendimu stoti prieš jį. Tie, kurie nenori rizikuoti, niekuomet nelaimės. Sveikinu ministrą pirmininką. Mano kolegos ir aš remsime jį per sekančią rinkimų kampaniją.”

Palaikymas ministrui labai reikalingas, juk praėjusį mėnesį jis sulaukė rimtų kaltinimų dėl korupcijos, pasitikėjimo pažeidimo ir sukčiavimo.

Treji rinkimai per mažiau nei metus

Nuo 1993 m. „Likud“ vadovaujantis Benjaminas Netanyahu, išskyrus šešerius metus, kai partijai vadovavo Arielis Sharonas, vis sulaukdavo „melagingų kaltinimų, motyvuotų politiniais sumetimais“. Na, o dabar, kai jis su savo partija siekia laimėti sekančius rinkimus, jau trečius per metus, jam gali kilti sunkumų.

Po pirmalaikių rinkimų balandžio ir rugsėjo mėnesiais, nei Benjaminas Netanyahu, nei „Bleu-Blanc“ partijos centristas Benny Gantzas, nesugebėjo suburti 61 deputato-pakankamo skaičiaus žmonių sudaryti vyriausybę. Prezidentas Reuvenas Rivlinas turėjo patikėti šią užduotį pačiam Parlamentui, kuriam to padaryti taip pat nepavyko, ir šis paskatino skelbti naujus rinkimus.

Verta pabrėžti, jog dabartinė „Likud“ pergalė ministrui yra labai svarbi. Ji užtiorino, jog politikas liks savo pareigose, net sulaukęs kaltinimų.Pasirodo, jog Izraelio įstatymai numato, kad kiekvienas ministras, kuriam keliama baudžiamoji byla, turi atsistatydinti, bet kadangi Benjaminas turi tokį didžiulį partijos palaikymą, tai jam negresia.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: