Janis Joplin

Janis Joplin legendinė septinto dešimtmečio roko, bliuzo ir soul muzikos atlikėja. Visapusiškai išsiskirianti asmenybė – stiprus ir galingas vokalas, o ir gyvenimo būdas, kuris ne kiekvienam artimas: šėlionės, narkotikai ir nežabotas seksas.

1943 metais sausio 19 d. Janis Lyn Joplin išvydo pasaulį Teksaso miestelyje Port Arture. Jos tėvai – inžinierius ir mokytoja, tad buvo tikėtasi, kad mergaitė seks tėvų pėdomis. Tėvai palaikė dukrą ir jos talentus, ji piešė, grojo ir dainavo bažnyčios chore, kur ir pasireiškė jos stiprus balsas.

Maištinga ir išsiskirianti

Paauglystėje, kai Janis tapo patyčių objektu dėl spuogų ir svorio, viskas pasikeitė. Konservatoriškų pažiūrų miestelyje gerai besimokanti mergaitė tapo maištautoja ir vengė to laikmečio madų. Mergina rinkosi vyriškus marškinius, trumpus sijonus, plėšytas pėdkelnes ir viską, kas buvo neįprasta bei iššaukiančio. Mokykloje Janis Lyn Joplin buvo vengiama, bet puikiai sutarė su vaikinais. Meilę bliuzo muzikai pajautė įkvėpta ikoninių dainininkių Billie Holiday ir Bessie Smith. Vidurinėje mokykloje ji pradėjo dainuoti bliuzą ir liaudies muziką su draugais. Taip pat bendravo su juodaodžiais, laiką leisdavo su gaujomis, keikdavosi, gerdavo pačiuose prasčiausiuose miestelio baruose. Merginą žavėjo „beat generation“ (liet. „bytnikų karta“), tai judėjimas, kuris atmeta visas standartines normas ir pabrėžia kūrybinę laisvę.

Žiaurūs titulai ir pirmieji pasirodymai

1960 metais Janis baigė mokyklą ir įstojo į Lamaro universitetą Beaumonte. Ten mokėsi sociologiją. Studentės reputacija nebuvo pati geriausia, paauglystės laikų įpročiai – išvaizda ir manieros bei laiko praleidimas nebuvo pasikeitę, o ir mokslams laiko nebuvo. Ji buvo pastebima ir užgauliojama dėl savo unikalaus asmeninio stiliaus, Janis kiti vadino „kiaule“. Joplin buvo pasižymėjusi kaip kieta, grubi, vulgari , mėgstanti gerti mergina.

Po dviejų metų pradėjo mokytis meną Teksaso universitete, Ostine, kurio taip ir nepabaigė. Studijų metais J. Joplin atiteko žiaurus titulas – „Bjauriausias miestelio vyras“. Janis pradėjo koncertuoti neplanuotuose ir atsitiktiniuose muzikos susibūrimuose, kurie vykdavo universiteto miestelyje. Pirmieji jos pasirodymai vyko kartu su folkloro grupe „Waller Creek Boys“. Janis Joplin publiką iš karto nustebino savo negirdėtu ir išskirtiniu balsu, toks stiprus vokalas septintajame dešimtmetyje buvo neįprastas. Visos dainininkės garsėjo ir buvo žinomos dėl itin švelnaus skambesio.

Gyvenimas svajonių mieste

San Franciskas – dainininkei buvo svajonių miestas. 1963 metais Janis Joplin išvyko ten ir dar labiau įsiliejo į šėliones. Seksas, narkotikai, alkoholis – dainininkės kasdienybė. Savo talento mergina visai nesaugojo, bet vis tiek sugebėjo savo klausytojus pavergti ir sukelti įvairiausius jausmus savo balsu. Maištingajai atlikėjai San Franciske pavyko įrašyti pirmąsias solines dainas. Priklausomybė narkotikams vis stiprėjo, jauna mergina vartojo įvairiausius svaigalus: heroinas, amfetaminas, kokainas ir kitos psichoaktyvios medžiagos. Janis Joplin buvo suimta už vagystę parduotuvėje, tai buvo paskutinis ženklas, kad merginą stipriai paveikė narkotikų liūnas ir toks gyvenimo būdas.

Janis Joplin būdama 22 metų gyvenimą bandė pradėti iš naujo. Grįžo į gimtinę, bandė atsisakyti visų rūšių svaigalų, bandė prisijaukinti kitokį gyvenimo būdą. Dėvėjo sukneles, šukuodavosi plaukus į kuodą ir gilinosi į antropologijos mokslus universitete. Taip pat susipažino su vaikinu, kuris jos tėvų atsiklausė Janis rankos. Deja, planuotos vestuvės neįvyko. Jaunikis paliko merginą. Taip Joplin vėl grįžo ne tik į San Franciską, bet ir prie narkotikų.


Neregėta šlovė ir nesibaigiančios linksmybės

Janis Joplin prisijungė prie „Big Brother & The Holding Company“ grupės. Dainininkė viešai pasakojo savo nuotykius ir istoriją, kaip tapo vokaliste. Grupės prodiuseriui reikėjo permiegoti su atlikėja, tam, kad ji prisijungtų. Janis vartojo įvairiausius svaigalus, todėl jos pasirodymai būdavo neprognozuojami. Koncertuose, paskendusi cigarečių dūmuose, tarp dainų ji gerdavo ne vandenį, o mėgstamiausią viskį – „Southern Comfort“. Dažnai buvo fotografuojama su buteliu rankoje arba šalia scenos, taip iš „Southern Comfort“ gavo kailinius, kaip padėką už reklamą. Viename koncerte jauna atlikėja galėjo atiduoti visą save, kitame vos padainuoti.

Didelis karjeros lūžis buvo, kai Janis su grupe pasirodė Monterėjaus Pop festivalyje. Atlikėjos balsas tapo sensacija. Jos grubus, nevaržomas stilius sužavėjo publiką. Joplin emocijų protrūkiai scenoje nebuvo tokie spontaniški, kaip galėjo atrodyti publikai. Iš tikrųjų ji iš anksto praktikavo įvairius riksmus ir šauksmus. Grupė išleido albumą „Cheap Thrills“, kuris dar labiau užtvirtino visos grupės sėkmę muzikos pasaulyje. Pati Janis džiaugėsi kritikų liaupsėmis, klausytojų kiekiu ir žinoma save už tai apdovanodavo narkotikų dozėmis bei nesibaigiančiais vakarėliais.

Joplin reikėjo daugiau, ji trokšto didesnio triukšmo, garsesnės muzikos, ir platesnės publikos. Atlikėja pradėjo solo karjera su pritariančiąja grupe „Kozmic Blues Band“. Grupė padėjo jai pasiekti klausytojų iš Europos, taip pat Janis grupės padedama įrašė pirmąjį albumą „I Got Dem Ol’ Kozmic Blues Again Mama!“. Su nauja muzika Janis Joplin pasirodė roko muzikos Vudstoko festivalyje. Kritikai ir kai kurie klausytojai tikėjosi labiau psichodelinio roko, bet išnagrinėjus pasirodymą, pastebimas atlikėjos muzikalumas ir emocijos.

Po Vudstoko festivalio Janis Joplin toliau eksperimentavo su muzika. Subūrė naują grupę „The Full Tilt Boogie Band“ ir toliau stebino publiką savo vokaliniais sugebėjimais ir dainų interpretacijomis. Dainininkė ėmė viešai kalbėti apie narkotikų žalą, bandė atsikratyti savo priklausomybės heroinui. Deja, audringas merginos gyvenimas jos reputaciją sugadino. Koncertų vis mažėjo dėl jos vulgaraus ir iššaukiančio stiliaus.

Biseksuali, įžūli ir akiplėšiška atlikėja

Tarp Janis Joplin mylimųjų buvo moterų, vyrų ir įžymybių. Atlikėja nevengė romanų, kuriuos siejo tik nesibaigiantis seksas ir narkotikų vartojimas. Janis savo aistrą dalino ir hipišką gyvenimo stilių propagavo per vieną vakarą atsiduodama visos futbolo komandos žaidėjams, taip juos pasveikindama su pergale. Arba važiuodama traukiniu permiegojo su šešiasdešimčia vyrų. Joplin taip pat nesidrovėjo demonstruoti savo nuogo kūno. Vieno koncerto metu atlikėja vėlavo į sceną, nes mylėjosi savo rūbinėje. Kai ji pasirodė po scenos žibintais, buvo aišku, kad ji nedėvi apatinių. Tą naktį, kai ji mirė, Joplin buvo suplanavusi nakties nuotykį trise su savo sužadėtiniu ir geriausia drauge.

Koncerto metu Tampoje policija paprašė Janis pagalbos nuraminti įsiaudrinusią publiką. Vietoje to J.Joplin iškeikė policiją, rėkė ant jų ir minia iš tikrųjų nurimo. Po koncerto atlikėja buvo sulaikyta. Naktį praleido areštinėje, tačiau visi kaltinimai buvo panaikinti, kai teisėja nusprendė, kad Janis Joplin pasinaudojo savo žodžio laisve.

J. Joplin turėjo trečio laipsnio juodąjį Kenpo karate diržą. Vieno vakarėlio metu atlikėja smogė iš savo mėgstamiausio viskio butelio muzikantui Jim Morrison. Nors smūgis buvo stiprus, bet Morrison toliau žavėjosi Joplin ir sakė: „Kokia puiki moteris! Ji siaubinga!“ Janis elgesys buvo toks, kokio dar niekas nematė. Taip dar niekada nebuvo pasielgusi nė viena baltaodė moteris.

Janis 1968 metais įsigijo įspūdingą automobilį – „Porsche 356“, kuris visas buvo nudažytas ir išmargintas ryškiais paukščių, drugelių, plūduriuojančių akių, įvairių peizažų, kaukolių panašių į veidus atvaizdais ir kitomis psichodelinėmis detalėmis. Paprastai įžymybių nuosavybės nelabai padidina automobilių vertės, bet su Janis Joplin automobiliu buvo išimtis. 2015 m. buvo pasiektas rekordas, kai automobilį pardavė už 1,76 mln. dolerių, tai buvo didžiausia kaina, kada nors sumokėta už bet kurį „Porsche 356“ aukcione.

Legendiniai duetai

Janis Joplin buvo didelė Tina Turner gerbėja. Kartą interviu metu paklausta, ko eina pamatyti, kai nori pamatyti gerą koncertą, ji atsakė: „Tina Turner. Fantastiška dainininkė, fantastiška šokėja, fantastiškas šou.“ Simpatija buvo abipusė. Janis Joplin ir Tina Turner Madisono aikštės sode kartu surengė improvizuotą duetą. Dar vienas puikus duetas nuskambėjo kartu su Tom Jones, jo laidoje „This is Tom Jones“. Paprastai Janis nedalyvaudavo įvairiuose šou, bet tą kartą padarė išimtį.

Didžiausias Joplin idealas ir didžiausia inspiracija buvo Bessie Smith. Janis tikėjo, kad ją ir B. Smith siejo reinkarnacija – „Bliuzo imperatorės“ siela įsikūnijo į Janis kūną. Kadangi jos herojė Bessie Smith buvo palaidota nepažymėtame kape Filadelfijoje, Joplin pastatė antkapį su užrašu „Didžiausia pasaulio bliuzo atlikėja niekada nenustos dainuoti“.

Septintajame dešimtmetyje pirmoji garsi įžymybė pasipuošusi tatuiruote buvo ta pati išsiskirianti ir drąsi Janis Joplin. Garsus amerikiečių tatuiruočių meistras Lyle Tuttle ant Janis riešo ištatuiravo dekoratyvinį gėlių simbolį, jis reiškė moterų išsilaisvinimą tuometinėje visuomenėje. Muzikantė sulaukė daug moteriškos lyties pasekėjų, kurios bandė išsiskirti iš minios ir neatrodyti kaip kiekviena tų laikų moteris – tvarkinga, graži sekretorė. J. Joplin turėjo dar vieną tatuiruotę ant kairės krūtinės. „Tatuiruotė ant riešo skirta visiems, o ant krūtinės – jai ir jos draugams. Tai tik mažas malonumas, kaip glajus ant torto“ teigė atlikėja.

Joplin norėjo pasiekti aukštumų ne tik muzikoje, bet ir vaidyboje, buvo sulaukusi pasiūlymų filmuotis naujame filme. Turėjo norų sukurti šeimą su Seth Morgan, kuris pateko į avariją ir tokiu būdu atlikėja išsiaiškino, kad jos mylėtas vyras važiavo su kita moterimi. Po nemalonių naujienų, bandymai atsisakyti svaigalų ir siekti aktorystės tapo beviltiški.

Kita Janis Joplin pusė

Sėkmingiausias, bet tuo pačiu ir paskutinis Janis Joplin albumas „Pearl“ buvo pradėtas įrašinėti vėl pradėjus dainininkei vartoti heroiną. Šis albumas buvo įrodymas, kokia Joplin iš tikrųjų brandi, visapusiška bliuzo, soul muzikos atlikėja. Albumo pavadinimas „Pearl“ ypatingas – taip Janis vadino ją geriausi draugai. Janis Joplin jaunesnė sesuo knygoje „Love, Janis“ rašė, jog iš tikrųjų Janis buvo labai jautri ir pažeidžiama siela, mergina buvo nedrąsi ir protinga. Jos asmenybė buvo tokia pat tikra, kaip ir jos dainuojama muzika.

J. Joplin labai mylėjo savo šeimą ir tėvus, ji jiems rašė laiškus, kol gyveno San Franciske. Jos tėvai taip pat buvo mylintys ir palaikė visada, bet Joplin jautėsi kaip šeimos nusivylimas. Viename iš savo laiškų ji parašė: „Atsiprašau, kad šeimoje esu tokia bloga“. Gražiai tariant muzikantė mylėjo vyrus ir turėjo keletą meilužių vienu metu, nepaisant visų ją supančių žmonių Janis buvo vieniša. „Scenoje myliuosi su 25 000 žmonių – tada einu namo viena“ sakė Janis Joplin.

Po nesėkmingos kovos su svaigalais, Janis Joplin mirė nuo heroino perdozavimo „Landmark Motor“ viešbutyje, 1970 metais spalio 4 d. Atlikėja buvo 27-erių metų. Paskutiniai jos įrašai buvo „Mercedes-Benz“ ir gimtadienio sveikinimas John Lennon spalio 1 d. J. Lennon sveikinimas atvyko į jo namus Niujorke po Janis mirties.

Dainininkės pelenai buvo išbarstyti Ramiajame vandenyne. Šešios savaites po mirties išleistame albume „Pearl“ buvo Nick Gravenites dainos „Buried Alive In The Blues“ versija, kuri buvo palikta kaip instrumentinė versija, nes Joplin mirė dar nespėjus įrašyti savo vokalo per pagrindinį kūrinį.

Mįslinga gyvenimo pabaiga

Įdomu tai, kad Janis savo testamentą pakeitė likus vos dviem dienoms iki jos mirties. Janis Joplin nenorėjo didelių liūdnų laidotuvių. Ji savo testamente paliko 2,500 dolerių vakarėliui, atlikėjos mėgstamoje užeigoje San Anselmo mieste, Kalifornijoje. Anot 200 vakarėlio dalyvių, visi norėjo kuo daugiau išgerti, nes tai buvo geriausias būdas pagerbti Joplin. Didžioji jos turto dalis atiteko tėvams.

Joplin yra liūdnai pagarsėjusio „Klubo 27“ narė. Tai menininkų, daugiausia muzikantų tragiškai mirusių būnant 27-erių metų sąrašas. Visi klubo nariai pasiekė neregėtų aukštumų, bet jų gyvenimas baigėsi labai anksti. „Klubui 27“ taip pat priklauso tokie atlikėjai kaip Amy Winehouse ar Kurt Cobain. Šiurpu ir tai, kad kelios savaitės prieš Janis Joplin mirtį dėl tos pačios priežasties kaip ir Janis mirė Jimi Hendrix, jos gitaristas, taip pat būdamas 27 metų. Po J.Joplin mirties taip pat buvo rastas negyvas buvęs dainininkės mylimasis Jim Morrison, kuris buvo 27-erių.

Janis Joplin dainos ir toliau pritraukia naujų gerbėjų ir įkvepia atlikėjus. Per metus buvo išleista daugybė jos dainų kolekcijų. Už pripažinimą, už reikšmingus pasiekimus Joplin po mirties praėjus 25 metams buvo priimta į Rokenrolo šlovės muziejų. 2005 m. atlikėja už gyvenimo nuopelnus apdovanota „Grammy“ apdovanojimuose.

Taip pat skaitykite: TOP 25 turtingiausi pasaulyje muzikantai

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: