© Flickr archyvo nuotr.

Vėl kilus diskusijoms dėl šydo nešiojimo Prancūzijoje, Emanuelis Macronas paragino nediskrimituoti musulmonų ir pabrėžė, jog kova vyksta ne dėl Islamo religijos, o dėl terorizmo.

Emanuelis Makronas pateikė savo nuomonę diskusijoje dėl šydo nešiojimo Prancūzijoje. Ši tema prancūzų visuomenėje dabar yra labai aptariama. Dar labiau į ją buvo pradėta gilintis tuomet, kai viena iš Nacionalinės Asamblėjos narių (RN) pasityčiojo iš moters, kuri vilkėjo šydą visos Burgundijos-Frankų tarybos sesijos metu. Pastaroji moteris nusprendė pateikti skundą Dižono ir Paryžiaus miestams dėl „rasinio smurto susitikime“ ir „rasinės neapykantos kurstymo“- paskelbė kolektyvas prieš Islamofobiją Prancūzijoje. Prieš tai, kai moteris pasiskundė, devyniasdešimties žmonių grupė parašė į dienraščio ,,Le Monde“ forumą ragindami prezidentą pasmerkti moters užsipuolimą. Po to įvyko dar vienas incidentas, kai dvi moterys, kurios taip pat buvo su šydais, nebuvo įleistos į Kreilyje esančius barakus.

Emanuelis Macronas diskusijoje paneigė, kad yra tam tikra nuoroda vedanti iš Islamo į terorizmą.

,,Ignoruokime tai, kas nėra taip svarbu ir pirmiausia kovokime prieš radikalizmą mūsų visuomenėje, tam,kad Respublika būtų visiems “- teigė valstybės vadovas per spaudos konferenciją, vykusią Prancūzijos ir Vokietijos susitikimo metu Tūluzoje ir dar pridūrė -,,būti nepriekaištingais komunitaurizmo atžvilgiu“.

Toliau Ministras Pirmininkas bandė uždaryti šią diskusiją Nacionalinėje Asamblėjoje ir Senate. Tuomet prezidentas priešais parlamento rūmus pakartojo, kad nenori ,,rengti įstatymų dėl specialaus komunitarizmo mokymo“.

Emanuelis Makronas /  © Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Švietimo ministras, Žanas Mišelis Blankas, pranešė sekmadienį, kad ,,Šydas nėra priimtinas mūsų visuomenėje“, jis taip pat stengėsi ,,nugesinti“ kalbas prabrėždamas, kad yra ,,daug svarbesnių temų, tokių kaip sekuliarizmas“.

,,Aš manau, kad Islamo kultūroje pripažįstamas šydas nėra pageidautina Prancūzijos kultūros ir visuomenės ateitis“, – radijui „Europe 1“ pakartojo ekonomikos ministras Bruno Le Maire’as ir pabrėžė, jog šioje srityje „nebūtinai reikia įstatymo“. Respublikonų atstovė parlamente Aurora Bergé teigė, kad yra pasirengusi balsuoti dėl šydų uždraudimo per ekskursijas. „Aš laikausi įsitikinimų, kuriuos visada turėjau“, – pasakojo ji dienraščiui LCP.

Keli Centristinės ir Liberaliosios Prancūzijos politinės partijos deputatai, įskaitant Koralį Dubostą, Sesilę Rilak, Eriką Botorelį, Fanetę Šarvjie ir Ameliją Lakrafi, „Twitter“socialiniame tinkle iškart atsakė „Ne mano vardu“ .

Uazos slėnio departamento narys Aurelijanas Tašė, kuris kritikuoja Žaną Mišelį Blanšą, teigė: „Mūsų, kaip politikų, vaidmuo vis dar yra ginti įstatymą, kuris nedraudžia mokyklinių kelionių metu dėvėti šydus“ .

Nacionalinis sambūris, kuris skelbia peticiją uždrausti šydą mokyklinių kelionių metu, taip pat kreipėsi į Emmanuelį Macroną, kurio jie paprašė „įgyvendinti prancūzų valią“ ir „priimti įstatymus uždraudžiančius nešioti religinius simbolius mokyklinių kelionių metu “.

Nacionalinio sambūrio (RN) viceprezidentas Džordanas Bardela ragino Emanueli Macroną imtis priemonių“ ir laikė klaidingą Eduardo Pilipo kalbą,kurioje jis teigė, kad,,viskas bus gerai“. „Ifop-Fiducial“ apklausoje net 66 procentai Prancūzijos gyventojų palaiko, jog musulmonių nešiojami šydai mokyklinių išvykų metu būtų uždraudžiami.

Valstybės vadovas netiesiogiai atsakė ir apgailestavo, kad „šioje diskusijoje viskas buvo supainiota“. Anksčiau Eliziejuje jau buvo prasitarta, kad prezidentas mano, jog kai kurie politikai gali neatsakingai ir pavojingai susieti šydą ir radikalėjimą.

Prancūzijos kairieji savo ruožtu smerkia valstybės vykdomą „diskriminaciją“. Jie teigė:„Mūsų kolegos musulmonai nuo to pavargę“ ir „tai iš tikrųjų yra rasizmas“.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: