Vladimiras Putinas. EPA-ELTA nuotr.

Rusijos diktatorius Vladimiras Putinas gyrė savo pajėgas po to, kai jos, kaip Kremlius teigia, užėmė vieną Ukrainos miestą ir po raketų smūgio, per kurį žuvo mažiausiai 46 žmonės viename iš daugiabučių namų.

Rytų Ukrainoje esančio Soledaro, druskos kasyklų miestelio, kuriame iki konflikto gyveno 10 000 žmonių, užėmimą Maskva pavadino didele sėkme po kelis mėnesius trukusių žeminančių nesėkmių mūšio lauke.

„Pastebima teigiama dinamika, viskas vystosi pagal planus“, – sakė V. Putinas sekmadienį transliuotame interviu. „Tikiuosi, kad mūsų kovotojai dar ne kartą mus nudžiugins“.

Šią savaitę Rusijos gynybos ministerija paskelbė, kad „baigė išvaduoti“ Soledarą.

Tai gali būti svarbus laimėjimas, nes Rusijos pajėgos nuo spalio mėn. veržiasi link to, kas buvo jų pagrindinis taikinys – netoliese esančios transporto sankryžos Bachmute.

Ukraina paneigė šiuos teiginius ir pareiškė, kad Soledare tebevyksta smarkios kovos.

Sekmadienį JAV įsikūręs Karo studijų institutas pareiškė, kad „mažai tikėtina, jog Ukrainos pajėgos vis dar išlaiko pozicijas pačioje Soledaro gyvenvietėje“.

Varžybos Soledare

Abi pusės pripažino didelius nuostolius mūšyje dėl miestelio, kuriame „Vagner“ vadas Jevgenijus Prigožinas tvirtina, kad jo pajėgos vadovavo puolimui.

Rusijos gynybos ministerija, skelbdama pergalę, iš pradžių neminėjo Vagnerio, tik vėliau gyrė Vagnerio karių „drąsą“ Soledare.

Šis palinkėjimas buvo neįprastas prieštaringai vertinamų pajėgų pripažinimas po kalbų apie Vagnerio ir oficialiosios kariuomenės nesantaiką ir konkurenciją.

Vėlų šeštadienį Prigožinas pagyrė savo samdinius, užslėptai pabaksnodamas į Rusijos kariuomenės vadovybę, kuri buvo kritikuojama dėl prasto koordinavimo ir per didelio atotrūkio nuo vietovės.

Vagnerio pergales Prigožinas priskyrė „ištobulintai vadovavimo sistemai“.

„Kiekvienas gali reikšti savo nuomonę, – teigė Prigožinas, – tačiau priėmus sprendimą visos užduotys įvykdomos. Tokias galimybes mums suteikia griežčiausia mūsų grupės drausmė“.

Vagneris, kuris kaltinamas piktnaudžiavimu Centrinės Afrikos Respublikoje, Libijoje, Malyje, Sirijoje ir Ukrainoje, yra užverbavęs tūkstančius nuteistųjų kovoti Ukrainoje.

Smūgiai Ukrainoje

Tai įvyko tuo metu, kai Ukraina sekmadienį vis dar atsigavo po 12-osios didelio masto atakų prieš energetikos infrastruktūrą bangos per pastaruosius mėnesius.

Sekmadienį operatorė „Ukrenergo“ sakė, kad energetikos infrastruktūra „atkuriama“, tačiau dėl išpuolių „padidėjo energijos deficitas“.

„Pertraukų laikotarpis gali pailgėti“, – pripažino ji.

Rusijos kariuomenė sakė, kad jos taikiniu tapo „karinė vadovybė ir susiję energetikos objektai… visi taikiniai buvo pasiekti“.

Tačiau Ukrainos pareigūnai pasmerkė Rusijos „terorą“ po to, kai per masinę smūgių bangą, dėl kurios visoje šalyje nutrūko elektros energijos tiekimas, buvo smogta vienam daugiabučiui.

Pareigūnai pranešė, kad tarp žuvusiųjų yra 15 metų mergaitė, o sekmadienį gelbėtojai iš griuvėsių ištraukė dešimtis žmonių, tarp jų – moterį.

Ukrainos kariuomenė sakė, kad į bloką pataikė Rusijos raketa X-22, kuriai numušti ji neturėjo galimybių.

„Tik priešlėktuvinės raketų sistemos, kurias ateityje Ukrainai gali suteikti Vakarų partneriai… gali perimti šiuos oro taikinius“, – teigė ji.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: