Filmo "The Zookeeper's Wife" kadras

Holokausto vaizdavimas kine visuomet kėlė aštrias diskusijas, kaip teisingai perteikti ypatingo jautrumo reikalaujančią temą, tačiau režisierių dėmesio jam niekada netrūko. Dokumentinio ir vaidybinio kino kūrėjai šį tragišką istorinį laikotarpį žiūrovui linkę atskleisti per tuomet gyvenusių žmonių žiaurumą, koncentracijos stovyklų siaubą ir nesuskaičiuojamą mirčių skaičių. Šiuos elementus labai aiškiai galima pastebėti tokiuose klasika tapusiuose filmuose kaip Steveno Spielbergo „Šindlerio sąrašas“, Romano Polanski „Pianistas“ ar László Nemes „Sauliaus sūnus“.

Niki Caro režisuota istorinė drama „Zoologijos prižiūrėtojo žmona“ – tai dar viena galimybė atsigręžti į sudėtingą, bet visuomenei labai svarbų istorinį laikotarpį. Tikrais įvykiais paremtoje juostoje pasakojamas dviejų sutuoktinių Antoninos ir Jano Žabinskių (akt. Jessica Chastain ir Johan Heldenbergh) gyvenimas prižiūrint vieną didžiausių zoologijos sodų Varšuvoje.

The Zookeeper's Wife 2

Jų meilė ir besąlygiškas atsidavimas gyvūnams stebino aplinkinius, tačiau kai 1939 m. rugsėjo 1 dieną į Lenkijos sostinę įsiveržė vokiečių kariuomenė, idiliškas šeimos gyvenimas greitai pabiro į šipulius. Daugybė geriausios rūšies gyvūnų krito pašauti kulkų, išgyvenę buvo išvežti iš šalies. Netrukus šalyje įsiviešpatavę vokiečiai pradėjo masinį žydų tautos naikinimą ir Lenkijos sostinėje įkūrė getą. Karo sukeltoje sumaištyje žmogiškumo nepraradę Antonina ir Janas savo namus ir buvusio zoologijos sodo patalpas pavertė slėptuve žydams. Rizikuodami ne tik savo, bet ir sūnaus gyvybėmis jie išsaugojo 300 žmonių gyvybes: vienus iki karo pabaigos slėpdami savo namuose, kitiems suteikę naują pilietybę ir įkurdinę užmiestyje.

The Zookeeper's Wife 4

Sutuoktiniams nebuvo svetimas baimės jausmas, jie veikė žinodami, kad kiekvienas nereikalingas krepštelėjimas arba ne laiku pasigirdęs garsas gali lengvai atkreipti greta budinčių kareivių dėmesį ir pasiųsti juos myriop.

The Zookeeper's Wife 5

Jautri žydų gelbėjimo istorija sukurta pagal Diane Ackerman 2007 m. išleistą biografinę knygą tuo pačiu pavadinimu. Kūrinyje, kaip ir filme pasakojama 300 žydų per Antrąjį pasaulinį karą išgelbėjusių Antoninos ir Jano Žabinskių istorija. Tikėti, kad faktai tikri mus leidžia žinojimas, jog knygą paremta pačios Antoninos rašytu dienoraščiu. Po Antrojo pasaulinio karo šiai sutuoktinių porai už nepaprastus nuopelnus buvo suteiktas Pasaulio teisuolių vardas.

The Zookeeper's Wife 3

Tikrais įvykiais paremtoje juostoje pagrindinis vaidmuo atiteko Holivudo žvaigždei Jessicai Chastain, kuriai filme teko užduotis įkūnyti moterį, kuri vienu metu yra zoologė, mama, žmona ir žydų tautybės žmonių globėja, o jos drąsa ir pasiaukojimas paverčia ją tikra istorine asmenybe.

4101_D025_13287_R_CROP (l-r.) Efrat Dor stars as Magda Gross, Jessica Chastain as Antonina Zabinski, Timothy Radford as young Ryszard Zabinski, Shira Haas as Urszula and Martha Issova as Regina Kenigswein in director Niki Caro's THE ZOOKEEPER'S WIFE, a Focus Features release. Credit: Anne Marie Fox / Focus Features

Dažniausiai dokumentiniuose karą ar kitus visuomenei skaudžius laikotarpius vaizduojančiose dramose pagrindinis vaidmuo tenka vyrams, tačiau šioje jautrioje juostoje svarbiausias personažas yra zoologijos sodo prižiūrėtojo žmona Antonina. Režisierė Niki Caro tarsi nori parodyti, jog karas ištiko ne tik vyrus, jo siaubus buvo priversti išgyventi ir vaikai, moterys, gyvūnai.

Zoologijos prižiūrėtojo žmona“ nėra sunkus ar emociškai varginantis filmas, tai veikiau ramus pasakojimas apie žmogiškumą ir norą padėti tiems, kuriems sunkiausiu momentu niekas neištiesė pagalbos rankos. 2 valandas trunkanti drama sukurta taip, kad keltų ne pasipiktinimą Antrojo pasaulinio karo metais plačiai kerojusia neteisybe, bet sugraudintų atskleisdama paprastų žmonių nepaprastą gerumą. Antonina ir Janas Žabinskiai ne tik įkūrė 300 žydų gyvybes išsaugojusį zoologijos sodą, bet ir jų gretose skleidė meilę, puoselėjo viltį bei sustiprino dvasią.

Taip pat skaitykite: „Mūsų motinos, mūsų tėvai“ – kontroversiška karo drama

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: