Vakar sukako lygiai metai nuo „Future City Game Kaunas – Londonas“  dirbtuvių. Kas pasikeitė per tuos metus?

Lapkričio 5-7 dienomis tarptautinėje Britų Tarybos organizuotoje konferencijoje Pilsene, Čekijoje, buvo aptarti ir pristatyti pasaulinio projekto “Creatives Cities” dalies “Future City Game” dirbtuvių rezultatai bei planuojami nauji projektai. Dirbtuvių pristatymų metu dalyvavo atstovai iš 14 šalių, kuriose jau vyko projektas, taip pat miestai, kurie dar tik ruošiasi panaudoti Britų Tarybos pagalbą planuojant miestą įvairiose šalyse.

Prieš  metus (2008 lapkričio 19 dieną) Kaune ir Londone įvykusios dirbtuvės, organizuotos Kauno Technologijos Universiteto Karjeros centro ir Britų Tarybos Lietuvoje, renginio metu sulaukė išskirtinio dėmesio dėl savo rezultatų ir išskirtinumo. Lietuvos dirbtuvių organizatoriams buvo pasiūlyta konsultuoti būsimas dirbtuves Maskvoje: “Vertiname kaip labai gerą progą pasidalinti savo patirtimi, kurią sukaupėme per metus. Nesvarbu ar tai būtų Maskvos didmiestis, ar mažesnis miestas bet kurioje šalyje. Sėkmingas projektas bendradarbiaujant su Londonu įrodo, jog galime kartu dirbti ir su didmiesčiais”, — teigia dirbtuvių “Future City Game Kaunas-Londonas” organizatorius Tomas Buzas.

Kauno dirbtuvių organizatoriai, KTU Karjeros centras, patys išbandė  pasikeitimus Laisvės alėjoje, praėjus metams po dirbtuvių. Bevielis nemokamas internetas jau tapo organizuoto jaunimo traukos centru. Naujos kavinės, pradėjusios savo veiklą pasiūlius mokesčių lengvatą lauko kavinėms, suburia vis daugiau žmonių į Kauno centrinę alėją. Čia netikėtai galima sutikti ir Kauno miesto merą Andrių Kupčinską. Mero susitikimai su kauniečiais – viena iš dirbtuvių idėjų. Garsaus viešbučio ir restorano “Daugirdas” savininkas Vidimantas Žekas taip pat dalyvavo konferencijoje kaip vienas iš dirbtuvių dalyvių. “Dirbtuvės gal ir nepakeitė Kauno, bet subūrė šaunią suinteresuotų žmonių komandą, su kuria galime daryti įtaką Kauno vystymuisi teigiama kryptimi. Šaunu, kai matai dirbtuvių rezultatais besidžiaugiančius kauniečius”, — sakė V. Žekas.

Tarptautinės konferencijos dalyvių komanda nusprendė Kaunui suteikti teisę organizuoti pirmąjį pasaulyje “Urban Ideas Bakery” didįjį Forumą. Šis forumas yra rengiamas siekiant paskatinti novatoriškų sprendimų, padėsiančių spręsti Kauno socialines problemas ir miesto funkcionavimo iššūkius, paiešką. Jo metu bus pasitelkti įvairūs metodai, kurie padės skirtingas sritis atstovaujantiems ekspertams, visuomenės veikėjams bei politikams diskutuoti bei kritiškai vertinti miesto problemas. „Urban Ideas Bakery“ kūrybinės dirbtuvės planuojamos rengti visoje Europoje, tačiau renginys Kaune bus pirmasis šiame regione.

“Urban Ideas Bakery” organizatoriai — KTU Karjeros Centras ir Britų Taryba Lietuvoje. Kūrybinę grupę sudaro KTU Karjeros centro atstovai Povilas Valiauga ir Nedas Abaris. Šių teigimu, organizuojant tokį projektą svarbu būti ne paskutiniais. „Būdami pirmi turime puikią galimybę pasirinkti aktualiausią dirbtuvių kryptį, kuri perspektyvoje  padės pažangiai ir kūrybiškai spręsti Kauno problemas“, — teigia organizatoriai.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: