KaunoZinios.lt arch. nuotr.

Kauno „Pieno centro“, dar žinomo kaip „Pieno kombinatas“, kvartalo laukia atgimimas.

Jau šią savaitę prasidėjo pirmieji darbai, o projekto maketas eksponuojamas viešai. Iš tarpukarį primenančios miesto dalies tikimasi sukurti modernų ir komfortabilų komercinių ir gyvenamųjų patalpų kompleksą, kuriame savo vietą galėtų rasti visi, trokštantys vakarietiško profesionalumo ir praeitį menančios architektūros lydinio.

Atgimimas, nesugriaunant praeities

Nuo šių metų rudens objekte vykdomi nereikalingų konstrukcijų ardymo, o šią savaitę prasidėjo ir pirmieji rekonstrukcijų kūrimo darbai.

„Sakyčiau, kad tai vienas įdomesnių projektų šiuo metu ne tik Kaune, bet ir Lietuvoje. Dirbame su  uždaro tipo, tarpukariu statyto ir moderniajai Kauno architektūrai priskiriamo, viso pastatų kvartalo konversija. Didžiausias iššūkis tenkantis mums – unikalių, istorinių pastatų išsaugojimas ir tuo pačiu jų pritaikymas šiuolaikiniams reikalavimams, žmonių poreikiams bei komfortui“, – sako architektas, paveldo rekonstrukcijos specialistas, Algimantas Kančas, kuriam patikėtas šis projektas.

Architektas A. Kančas yra puikiai žinomų konversijos objektų kūrėjas – Kauno „Akropolio“, buvusio „Snoro“ banko pastato K. Donelaičio gatvėje, restoranų „Miesto sodas“ ir „Avilys“ Kaune ir Vilniuje architektas.

Tiek jis, tiek UAB „Jungtiniai projektai“ atstovas ir šio projekto vadovas Karolis Matulevičius pažymi: svarbiausiu uždaviniu jie laiko sugebėjimą autentišką praeities architektūrą pritaikyti šiuolaikiniams poreikiams.

„Investuotojų patikėtas išskirtinės architektūros kvartalo rekonstrukcijos projektas ir unikalūs jo sprendiniai ne tik papuoš Kauną, bet ir pasiūlys kauniečiams gyventi bei dirbti miesto centre“, – teigia Karolis Matulevičius.

Moderni ir funkcionali klasika

Kadangi prie senojo „Pieno centro“ projekto darbavosi tokie garsūs architektai, kaip Bronius Elsbergas, Jonas Kovalskis-Kova ir Vytautas Landsbergis-Žemkalnis; inžinieriai – Telesforas Prijalgauskas, Algirdas Prapuolenis ir Anatolijus Rozenbliumas, dabartiniams jo kūrėjams nesinori atsilikti: jų pastangos išlaikyti praeities meistrų darbus itin kruopščiai derinamos su šiuolaikiniais žmonių poreikiais.

Pirmame aukšte įrengiama patalpos stilingiems biurams bei kūrybinėms erdvėms. Kituose aukštuose suprojektuoti 1-3 kambarių butai. Ieškantiems didesnio ploto būsto, bus siūloma kotedžo tipo butai per du aukštus.

Projekto įgyvendintojai daugiausia dėmesio skiria būsimųjų gyventojų saugumui bei komfortui ir būsto ekonomiškam išlaikymui (suprojektuotas autonominis dujinis šildymas kiekviename bute, montuojami šilti mediniai langai su trijų stiklų paketais). Pirmojo aukšto butai turės terasas bei vidinius kiemelius. Sutvarkoma viso kvartalo teritorija, įrengiant poilsio erdves vidinio kiemo dalyje bei saugumą užtikrinantys įvažiavimai.

KaunoZinios.lt arch. nuotr.

Statybų ir rekonstrukcijos darbus planuojama vykdyti trimis etapais, nuo 2013 iki 2017 metų.

Pirmasis šio projekto pristatymas visuomenei įvyks 2013 m. gruodžio mėnesio pradžioje, kur projekto architektai pristatys koncepciją, idėjas ir būsimojo kvartalo viziją.

Vakarietiški sprendimai

Šiuo metu visi, norintys pamatyti, kaip įsivaizduojamas naujas Kauno centro veidas, gali užsukti į PC „Akropolis“, kuriame galės išvysti šio kvartalo atgimimo maketą.

Projekto vadovas Karolis Matulevičius įsitikinęs, kad Lietuva, kaip ir Vakarų Europa, turi galvoti apie nedideles, taupias, vakarietiškas NT tendencijas, kuriose svarbu tiek ekonominiai veiksniai, tiek būsto vieta – komunikabilumas  – tiek komfortas.

Tai itin aktualu Lietuvoje, kur vis dar nėra reikiamai patenkinami tokio tipo komercinių patalpų ir būsto ieškotojų poreikiai. Kaip įmanoma labiau sumažinti pragyvenimo kaštai ir atvertos naujos gyvenimo kokybės galimybės gerokai pagyvins nekilnojamojo turto rinką, įsitikinę projekto kūrėjai.

Bendrai į šį projektą ketinama investuoti virš 25 milijonų litų ir pirmųjų baigtų darbų laukiama jau šių metų pabaigoje.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: