Šarūno Akelaičio nuotr. / „Laisvės karys“

Kauno miesto savivaldybėje pasirašytas trišalis ketinimų protokolas dėl Vyčio skulptūros Kaune. Ant jo savo parašus sudėjo Kauno miesto meras Visvaldas Matijošaitis, Vyčio paramos fondo vadovas Česlovas Jezerskas ir skulptorius Arūnas Sakalauskas.

Šia sutartimi visos šalys susitarė Kaune įgyvendinti Vyčio skulptūrą ir daryti viską, kad ji būtų įgyvendinta iki liepos 6 dienos. Vyčio dydis bei kaina priklausys nuo jo stovėjimo vietos, kurią turės galimybę internetu nuspręsti patys kauniečiai.

„Kaunui pareiškus ketinimus turėti Vytį, atsiliepė labai daug žmonių, siūlydami konkrečias vietas bei idėjas, kaip turėtų atrodyti paminklas ar net kas turėtų būti ant jo parašyta. Supratome, kad žmonėms aktualiausiai būtų Santaka, Nemuno sala bei piliavietė. Šias tris vietas reikėtų „išnešti“ į žmones ir paklausti, ar jos yra tinkamiausios. Ketiname greitu metu paleisti internetinę apklausą, kuri tikimės duos rezultatų“, – komentavo Kauno miesto tarybos narys, architektas Jonas Audėjaitis.

Vyčio skulptūros autorius Arūnas Sakalauskas neseniai grįžo iš Ukrainos, kur lankėsi Kijeve esančioje liejykloje ir tarėsi dėl galimybės spėti išlieti paminklą laiku – iki kitų metų Mindaugo karūnavimo dienos liepos 6-ąją.

„Pirmiausiai noriu padėkoti Kauno miesto gyventojams ir ypatingai Kauno miesto merui už pasitikėjimą ir užsidegimą pastatyti Vyčio skulptūrą šiame mieste. Penki mėnesiai yra labai trumpas laiko tarpas. Lietuvoje nėra sąlygų per tokį trumpą laiką tai padaryti, todėl teko ieškoti alternatyvų Ukrainoje. Paminklas bus liejamas iš bronzos. Birželio viduryje jis bus atvežtas į Kauną“, – teigė skulptorius A.Sakalauskas.

Vyčio paramos fondo direktoriaus pavaduotojas Vilius Kavaliauskas tvirtino, kad skulptūros kaina gali svyruoti nuo 470 iki 550 tūkst. eurų, priklausomai nuo jos dydžio, kuris gali siekti nuo 6,4 iki 7 metrų, tačiau visą sumą bus siekiama surinkti iš žmonių bei įmonių suaukotų lėšų.

„Iš pradžių tai buvo idėja pastatyti Vytį Lukiškių aikštėje, kaip dovaną Lietuvos šimtmečio proga. Po to, kai Vilnius atsisakė šios minties, mes sustabdėme lėšų rinkimą. Tačiau Vyčio paramos fondo garbės pirmininkas Valdas Adamkus pareiškė, kad ko mes verčiamės ten, kur mūsų nenori. Kaunas yra veržlus miestas, visomis prasmėmis besiveržiantis į priekį. Miestas, suprantantis savo istorinę misiją. Bendradarbiavimas su šiuo miestu tikimės bus vaisingas. Mūsų tikslas yra surinkti visą reikiamą sumą be savivaldybės pinigų. Tai turėtų būti žmonių ir verslo dovana.  Šiuo metu fonde jau yra per 400 asmenų, jų tarpe ir daug kauniečių. Didžiausią įnašą  įnešęs yra arkivyskupas Sigitas Tamkevičius. Šis paminklas bus visos Lietuvos laisvės kovų suvaržymo memorialas“, – sakė Vyčio paramos fondo direktorius Vilius Kavaliauskas.

Kauno miesto meras pakvietė visus prisidėti prie Vyčio skulptūros vietos parinkimo.

„Ši kompanija už save atsako ne tik žodžiais, bet ir parašais. Nėra daug laiko iki liepos 6-osios, todėl esame susidėlioję labai glaustą grafiką. Po šio pasirašymo protokolo iš karto pradėsime darbus. Iš pradžių paleisime apklausą, o sausio viduryje prasidės liejimo darbai. Labai svarbu, kad visi kauniečiai bei lietuviai aktyviai dalyvautų vietos parinkime, kad parinktų vietą ne ten kur nori meras, o ten kur nori visi. Balsavimo rezultatus lems gyventojai“, – kalbėjo Kauno miesto meras V. Matijošaitis.

Detalesnę informaciją apie galimybę aukoti galima rasti internetine puslapyje vycio-fondas.lt.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: