Radiohead - Daydreaming vaizdo klipo kadras

Nuo alternatyvaus roko iki elektroninės muzikos viršūnių. Leiskitės į kelionę su “Radiohead” – nuo jų pamatinių hitų iki eksperimentinių albumų, kurie ne tik sukrėtė muzikos pasaulį, bet ir nustatė naujus standartus kūrybiškumui ir inovacijoms.

Radiohead – tai britų roko grupė, kurią sudaro penki nariai: Tomas Jorkas (vokalas, gitara, pianinas), Džonis Grinvudas (gitara, klavišiniai), Edas O’Brajenas (gitara, pritariamasis vokalas), Kolinas Grinvudas (bosinė gitara) ir Filas Selvėjus (būgnai, perkusija). Grupė susikūrė 1985 metais Abingtono mokykloje, Oksfordšyre, Anglijoje, tačiau oficialiai į muzikos industriją įsiveržė tik dešimtojo dešimtmečio pradžioje. Radiohead yra žinoma dėl savo kūrybingumo, inovatyvumo ir nuolatinių eksperimentų su skirtingais muzikos stiliais bei technologijomis. Ši grupė tapo vienu iš esminių veiksnių, formuojančių modernios roko muzikos kraštovaizdį.

Radiohead susikūrė, kai Tomas Jorkas, Džonis Grinvudas, Edas O’Brajenas, Kolinas Grinvudas ir Filas Selvėjus mokėsi Abingtono mokykloje. Pradžioje jie grojo su pavadinimu „On A Friday“, nes jų repeticijos vykdavo penktadieniais. Po mokyklos baigimo nariai išsiskyrė studijuoti universitetuose, tačiau per atostogas susitikdavo ir toliau repetuodavo. Galiausiai, 1991 metais, jie nusprendė siekti muzikinės karjeros ir pasirašė sutartį su „Parlophone“ leidybos kompanija.

Radiohead debiutinis albumas „Pablo Honey“, išleistas 1993 metais, sulaukė vidutinio susidomėjimo, tačiau singlas „Creep“ tapo tarptautiniu hitu ir išgarsino grupę. „Creep“ išsiskyrė savo nuoširdžiu, melancholišku tonu ir skambiu refrenu, kurio dėka daina tapo himnu tiems, kurie jautėsi svetimi ar nesuprasti. Nepaisant sėkmės, grupės nariai ilgą laiką jautėsi nusivylę, kad juos siejo vien tik su šiuo kūriniu. 1995 metais išleistas antrasis albumas „The Bends“ žymiai pakėlė Radiohead reputaciją ir įtvirtino juos kaip svarbius alternatyvios roko scenos dalyvius. „The Bends“ demonstravo grupės muzikinį augimą, brandumą ir gebėjimą kurti sudėtingesnius, emociškai gilius kūrinius. Albumas buvo šlovinamas už įtaigius tekstus, stiprią instrumentuotę ir Tomo Jorko vokalo gilumą. Tarp populiariausių albumo kūrinių yra „Fake Plastic Trees“, „High and Dry“ ir „Street Spirit (Fade Out)“.

1997 metais Radiohead išleido savo trečiąjį albumą „OK Computer“, kuris ne tik sustiprino jų statusą, bet ir tapo vienu iš reikšmingiausių ir išskirtiniausių albumų roko istorijoje. „OK Computer“ pasižymėjo kompleksinėmis struktūromis, konceptualiais tekstais ir naujovišku požiūriu į produkciją. Šis albumas buvo laužantis tradicijas ir įkvepiantis kitus atlikėjus bei grupes. Tokios dainos kaip „Paranoid Android“, „Karma Police“ ir „No Surprises“ tapo klasika, o albumas buvo giriamas už savo novatoriškumą ir viziją.

„OK Computer“ kūrimo metu Radiohead pradėjo eksperimentuoti su naujomis technologijomis ir garso efektų naudojimu, kuris padėjo sukurti unikalų skambesį. Šis požiūris tapo pagrindiniu jų vėlesnių darbų bruožu, leidžiančiu grupei nuolat keistis ir plėsti savo muzikinį spektrą.

Po didžiulės „OK Computer“ sėkmės Radiohead nusprendė dar kartą peržengti kūrybinius ribojimus ir išleido albumus „Kid A“ (2000) ir „Amnesiac“ (2001). Šie albumai ženklino grupės perėjimą į elektroninės muzikos sferą, atskleidžiant jų gebėjimą eksperimentuoti su naujais garsais ir stiliais. „Kid A“ buvo drąsus žingsnis į priekį, atsisakant tradicinės roko muzikos struktūros ir įtraukiant elementus iš elektroninės, ambient ir eksperimentinės muzikos. Toks požiūris buvo rizikingas, tačiau pasiteisino – albumas pelnė daugybę teigiamų kritikų įvertinimų ir netgi laimėjo „Grammy“ apdovanojimą už geriausią alternatyvios muzikos albumą.

„Amnesiac“ buvo įrašytas tuo pačiu metu kaip ir „Kid A“, tačiau išleistas vėliau. Nors šie albumai dažnai lyginami tarpusavyje, „Amnesiac“ pasižymi tamsesniu, labiau eksperimentiniu tonu. Dainos kaip „Pyramid Song“ ir „Knives Out“ demonstruoja Radiohead gebėjimą sukurti gilias emocines nuotaikas naudojant netradicines muzikines struktūras.

2003 metais Radiohead išleido albumą „Hail to the Thief“, kuris buvo suvokiamas kaip politinis pareiškimas. Šis albumas buvo įkvėptas pasaulinių įvykių ir politinės įtampos, kuri vyravo tuo metu. Dainos kaip „2 + 2 = 5“ ir „There There“ atspindi grupės susirūpinimą dėl politinės situacijos ir socialinės nelygybės. Albumas buvo priimtas su mišriomis kritikų reakcijomis, tačiau dauguma pripažino, kad Radiohead išlaikė savo kūrybinį gyvybingumą ir toliau plėtė savo muzikinį spektrą.

2007 metais Radiohead išleido albumą „In Rainbows“, kuris buvo pažymėtas inovatyviu platinimo būdu. Grupė pasiūlė gerbėjams atsisiųsti albumą iš interneto ir mokėti tiek, kiek jie mano esant tinkama. Šis žingsnis buvo revoliucinis muzikos pramonėje ir sukėlė daug diskusijų apie muzikos vertę ir platinimo modelius. „In Rainbows“ buvo šiltai priimtas kritikų ir gerbėjų, o dainos kaip „Nude“ ir „Reckoner“ pabrėžė grupės gebėjimą kurti emociškai gilias ir muzikinei kompleksiškas kompozicijas.

2011 metais Radiohead išleido albumą „The King of Limbs“, kuris dar kartą patvirtino jų gebėjimą eksperimentuoti su skirtingais muzikos stiliais. Albumas buvo labiau orientuotas į ritmą ir atmosferą, o dainos kaip „Lotus Flower“ ir „Codex“ parodė grupės norą tyrinėti naujus garso pasaulius. Nors „The King of Limbs“ nesulaukė tokio paties masinio pripažinimo kaip ankstesni albumai, jis vis tiek buvo vertinamas už savo novatoriškumą ir kūrybingumą.

Džonis Grinvudas tapo žinomas ne tik kaip Radiohead gitaristas, bet ir kaip talentingas garso takelių kūrėjas. Jo darbai su režisieriumi Polu Tomasu Andersonu, tokie kaip „There Will Be Blood“ ir „Phantom Thread“, sulaukė plataus pripažinimo. Grinvudas eksperimentuoja su įvairiais instrumentais ir muzikiniais stiliais, siekdamas sukurti unikalius ir įsimintinus garso takelius, kurie praturtina filmų atmosferą.

Tomas Jorkas, Radiohead vokalistas, taip pat pradėjo sėkmingą solinę karjerą. Jo debiutinis solo albumas „The Eraser“ (2006) buvo palankiai įvertintas kritikų ir parodė Jorko polinkį į elektroninę muziką. Vėlesni albumai, tokie kaip „Tomorrow’s Modern Boxes“ (2014) ir „Anima“ (2019), dar labiau išplėtė jo muzikinį spektrą ir įtvirtino jį kaip įtakingą solo atlikėją.

Kiti Radiohead nariai taip pat dalyvavo įvairiuose muzikiniuose projektuose. Edas O’Brajenas išleido savo solinį albumą „Earth“ (2020), kuriame jis tyrinėja savo individualų muzikinį stilių. Filas Selvėjus išleido kelis solo albumus ir dirbo su garso takeliais, demonstruodamas savo įvairiapusiškumą kaip muzikantas. Grupės nariai dažnai bendradarbiauja su kitais muzikantais ir prisideda prie įvairių projektų, praturtindami savo kūrybinius horizontus. 2016 metais Radiohead išleido albumą „A Moon Shaped Pool“, kuris buvo labai lauktas gerbėjų ir kritikų. Albumas buvo įrašytas per ilgą laikotarpį ir apima daugybę muzikinių stilių bei emocinių temų. Tokios dainos kaip „Burn the Witch“ ir „Daydreaming“ demonstruoja grupės gebėjimą kurti tiek įtemptą, tiek švelnią muziką. Albumas buvo labai gerai priimtas ir įtvirtino Radiohead reputaciją kaip vieną iš inovatyviausių grupių pasaulyje.

 

Nors Radiohead nariai dažnai dirba su savo solo projektais, grupė vis dar yra aktyvi ir nuolat ieško naujų kūrybinių iššūkių. Džonis Grinvudas ir Tomas Jorkas toliau dirba su garso takeliais, solo albumais ir kitais projektais. Edas O’Brajenas, Kolinas Grinvudas ir Filas Selvėjus taip pat dalyvauja įvairiuose muzikiniuose ir labdaros projektuose. Radiohead gerbėjai nuolat laukia naujienų apie grupės ateities planus. Nors nėra konkrečių datų naujo albumo išleidimui, grupės nariai dažnai užsimena apie naujas idėjas ir kūrybinius eksperimentus. Radiohead toliau tyrinėja muzikos ribas ir ieško būdų, kaip nustebinti ir įkvėpti savo gerbėjus.

Radiohead įtaka muzikos pasauliui yra neabejotina. Jie įkvėpė daugybę atlikėjų ir grupių, pradedant nuo alternatyvios roko scenos ir baigiant elektronine muzika. Jų drąsa eksperimentuoti su skirtingais stiliais ir technologijomis padarė didelę įtaką muzikos kūrimui ir suvokimui. Grupės inovacijos ir kūrybingumas padėjo suformuoti šiuolaikinės muzikos kraštovaizdį. Tai  grupė, kurios kūrybingumas ir inovatyvumas ne tik padarė didelę įtaką muzikos pasauliui, bet ir suformavo daugelio atlikėjų ir grupių karjeras. Nuo pat savo pradžios jie nuolat keitėsi ir ieškojo naujų būdų išreikšti savo meninę viziją. Jų palikimas yra gilus ir ilgalaikis, o jų muzika toliau įkvepia ir jaudina žmones visame pasaulyje. Radiohead yra ne tik viena iš svarbiausių grupių muzikinėje istorijoje, bet ir pavyzdys, kaip meninis integralumas ir kūrybingumas gali sukurti nepamirštamą muzikos patirtį.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: