Kauniečiai bibliotekoje pageidauja ir ramybės oazės, ir kultūros šurmulio

Kaip įsivaizduoja netolimos ateities biblioteką kauniečiai? Dalyvaudami viešose diskusijose apie naujovišką biblioteką, laikinosios sostinės gyventojai kartu su pačiais bibliotekininkais parengė vizijas, kuriose išryškėjo dvi tendencijos – vieni pageidauja daugiau papildomų paslaugų, neformalaus ugdymo, meno renginių, kiti siekia koncentruotis tik į knygų skaitymą ramioje ir jaukioje aplinkoje.

Projekto „Bibliotekos pažangai“ ir Lietuvos bibliotekininkų draugijos iniciatyva daugiau nei 100 šalies bibliotekų vyko gyventojų ir specialistų diskusijos apie idealią netolimos ateities biblioteką. Prie diskusijų prisijungė ir penkios Kauno bei miesto rajono bibliotekos, kurios pasiryžusios keistis bei tapti kai kuo daugiau nei vien spaudinių saugyklomis bei nemokamo interneto tiekėjomis.

Neapsiriboja tradicinėmis paslaugomis

„Mūsų biblioteka – atvira, jauki, patraukli vieša erdvė, kurioje Žaliakalnio žmonės gali prasmingai praleisti laisvalaikį, pajusti bendravimo malonumą, susitikti vieni su kitais, keistis knygomis, nuomonėmis ir informacija. Tai vieta, kurioje gera būti, čia verda nuolat besimokančios bendruomenės gyvenimas, mezgami kontaktai tarp kartų. Planuojame plėsti paslaugų spektrą – įrengti vasaros skaityklą kiemelyje, vaikų poilsio dienos stovyklą su knyga, teikti trumpalaikes vaikų priežiūros ir užimtumo paslaugas“, – dėstė Kauno savivaldybės V. Kudirkos viešosios bibliotekos „Aušros“ padalinio vadovė Regina Markevičienė.

„Daugiau nei biblioteka“ – tokių šūkiu savo viziją papuošė Kauno rajono savivaldybės viešosios bibliotekos darbuotojai bei lankytojai. „Mūsų įstaiga siekia neapsiriboti tradicinėmis paslaugomis. Jau dabar aplink mus buriasi įvairūs klubai – nuo literatūrinio ugdymo iki sveikatingumo bei dailės, įtraukiantys į įvairią kultūrinę ir socialinę veiklą, čia diskutuoja nevyriausybinių organizacijų nariai, bendradarbiaujame su labdaros fondu, socialinių paslaugų centru, policija“, – pasakojo bibliotekos direktorė Irena Stančiauskienė.

Jos teigimu, norint, jog biblioteka būtų bendruomenės centru, tokį bendradarbiavimą su įstaigomis, menininkais, socialinę neformalaus ugdymo veiklą reikia kuo aktyviau plėsti. Kartu bibliotekos lankytojai čia pageidauja jaustis tarsi namuose – jie norėtų relaksacijos kabineto, skaityklose – kavos aparatų, įvairesnės spaudos, per multimediją transliuojamos informacijos apie rajono bibliotekose ir Kauno mieste vykstančius svarbesnius renginius.

Taip pat pageidaujama naujų dizaino, fotografavimo, filmų kūrimo, skaidrių rengimo, keramikų mokymo programų. Nemaža dalis gyventojų išreiškė norą spaudą skaityti atviroje erdvėje, kiemelyje prie fontanėlio.

Susiliejimas su knyga

Tuo tarpu Kauno rajono savivaldybės viešosios bibliotekos Babtų filialo lankytojai naujovišką įstaigą įsivaizduoja kaip vietą, kurioje galima mėgautis knygų terapija. „Norėtumėme biblioteką matyti kaip ramybės oazę – parke, tarp medžių, kuriais galima mėgautis pro stiklines sienas, šviesioje, jaukioje aplinkoje su minkštasuoliais. Čia žmogus ateina pailsėti, pabūti su savimi ir knyga, paklausyti tylios meditacinės muzikos, pats išsivirti žolelių arbatos. Bibliotekoje nebūtų pigių skaitalų, tik aukšto lygio literatūra, ugdanti skaitymo kultūrą“, – sakė bibliotekos darbuotoja Danutė Barkauskienė.

Jos teigimu, šiuolaikinės technologijos, be abejo, yra svarbios, tačiau jos neturėtų užgožti knygos. „Norėtumėme, jog kompiuteriu naudotis galėtų kiekvienas, užbėgtų trumpam pasitikrinti pašto ar rasti informacijos internete. Kultūros renginiai taip pat vyks, bet jie bus nedideli, šurmulį paliekame kultūros namams ir pramogų centrams“, – teigė Babtų filialo bibliotekininkė.

Panašias mintis dėstė ir Kauno apskrities viešosios bibliotekos lankytojai, kurie pabrėžė, jog įstaigoje trūksta šilto ir jaukaus kampo, kuriame galima atsipalaiduoti su knyga, gurkšnojant kavą ir klausant tylios muzikos. Diskusijos dalyviai taip pat išreiškė pageidavimą matyti nuolat atnaujinamą naujų knygų sąrašą su jų anotacijomis.

Projekto „Bibliotekos pažangai“ vadovo K. Juškevičiaus teigimu, Kauno gyventojų ir bibliotekininkų pateiktos vizijos netaps vien svajonėmis. Anot jo, naujoviškos bibliotekos gairės šiais metais bus pristatomos plačiajai visuomenei bei šalies valdžios institucijoms, o prie modernių bibliotekų sukūrimo turėsime prisidėti visi – ir bibliotekininkai, ir valdžia, ir verslas, ir patys bibliotekų lankytojai.

Organizatorių informacija

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: