Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Spalio 25 d., ketvirtadienį, 18.30 val. Kauno LUNI kviečia į BO barą (Muitinės g. 9, Kaune), kuriame vyks Darjos Lyzenko paskaita apie biseksualumą ir biseksualių žmonių patirtį Lietuvoje.

Renginys Facebook’e

Dėl homofobijos ir heteronormatyvumo vyravimo Lietuvoje biseksualumas traktuojamas kaip neigiamas reiškinys, o biseksualai priversti gyventi su neigiamos socialinės tapatybės šleifu. Tačiau neigiama socialinė tapatybė nebūtinai reiškia neigiamą individo savęs suvokimą.

Siekdama išsiaiškinti, kaip formuojasi biseksuali socialinė tapatybė Lietuvoje, VDU sociologijos doktorantė D. Lyzenko 2011 m. balandžio-gegužės mėn. atliko 11 interviu su biseksualiais vyrais ir moterimis, gyvenančiais Lietuvoje.

Atlikus tyrimą tapo akivaizdu, kad vienareikšmiškai perteikti biseksualių asmenų santykį su socialine tikrove yra sudėtinga. Viena vertus, biseksualios socialinės tapatybės formavimasis Lietuvoje vyksta vangiai, susiduriama su daugybe kliūčių, kurių pagrindinės yra monoseksizmas, visuomenės nesupratimas apie šį reiškinį ir monogamijos problema. Kita vertus, biseksualams Lietuvoje „gyventi lengviau“ negu homoseksualios orientacijos asmenims. To esminė priežastis – galimybė kaitalioti tapatybes ir dažniausiai sakyti „tik pusę tiesos“.

Šios paskaitos-diskusijos metu iš arčiau pažvelgsime į tai, kas gi yra biseksualai, kaip jie save suvokia, koks yra jų santykis su homoseksualų bendruomene bei LGBT judėjimu, kiek ir kodėl jie yra linkę atsiverti kitiems, su kokiomis unikaliomis problemomis susiduria ir kt. Taip pat plačiau pakalbėsime apie monoseksizmo ir bifobijos reiškinius.Prieš diskusiją rekomenduojame pasiskaityti tyrimo rezultatus nagrinėjantį staripsnį. Jį rasite čia: http://culturesociety.vdu.lt/wp-content/uploads/2011/12/2DARJA1.pdf

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: