algirdasbutkevicius.lt archyvo nuotr.

Prezidentė Dalia Grybauskaitė pareiškus, kad formuojant Vyriausybę Darbo partija negali dalyvauti, socialdemokratų vadovas Algirdas Butkevičius pripažįsta, kad tokia šalies vadovės pozicija jam netikėta, tačiau gerbtina.

“Mes su prezidente ieškosime geriausių variantų, nesirengiame konfliktuoti nuo pirmos dienos. Koks būtų tuomet ministro pirmininko darbas su prezidente, jeigu būtų santykiai įtempti? Puikiai suprantame, kokia yra situacija mūsų valstybėje ir tikiuosi, kad rasime sutarimą”, – po susitikimo su D.Grybauskaite žurnalistams sakė socialdemokratų vadovas.

“Aš kaip politikas gerbiu prezidentės nuomonę, ir daugiau nieko negaliu pasakyti”, – – teigė jis.

Po antrojo Seimo rinkimų turo paaiškėjus balsavimo rezultatams, pirmadienio naktį LSDP pirmininkas A.Butkevičius, Darbo partijos lyderis Viktoras Uspaskichas bei partijos “Tvarka ir teisingumas” vadovas Rolandas Paksas sutarė dėl valdančiosios daugumos formavimo. Šios trys politinės jėgos naujajame parlamente turės daugiau nei pusę vietų.

“Mano nuomone, formuojant Vyriausybę negali dalyvauti partija, kuri įtariama padariusi daugiausiai šiurkščių rinkimų tvarkos pažeidimų, įtariama dėl “juodosios buhalterijos” ir neskaidrios veiklos ir kurios lyderiai yra kaltinamieji baudžiamojoje byloje”, – pirmadienį pareiškė D.Grybauskaitė po susitikimo su Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP)pirmininku A.Butkevičiumi.

Po susitikimo su valstybės vadove A.Butkevičius teigė apie D.Grybauskaitės poziciją turįs informuoti LSDP valdybą, o sprendimą, kokia turėtų būti koalicija ir kokioje koalicijoje socialdemokratai gali dalyvauti, priims partijos taryba.

“Politikai turi būti lankstūs ir ieškantys tokio varianto, kuris Lietuvai būtų geriausias ir būtų galima Lietuvos žmonėms parodyti tam tikrą viziją, kad po šių rinkimų keičiasi situacija tiek politiniame gyvenime, kalbu ir apie moralinius dalykus, ir kad būtų aiški Vyriausybės programa su konkrečiais veiksmais”, – kalbėjo A.Butkevičius.

Paklaustas, ar įmanomas bendras LSDP ir Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) darbas koalicijoje, politikas tvirtino, jog toks variantas iki šiol nesvarstytas. Be to, jis būtų ir komplikuotas, prisimenant nuolatinę socialdemokratų kritiką konservatorių Vyriausybės adresu.

“Puikiai žinote, kad santykiai su TS-LKD buvo gana įtempti, ir iš karto atsakyti, ar tai įmanoma, ar ne, nėra toks paprastas, lengvas ir vaikiškas klausimas. Mes kalbame apie valstybės valdymą. Bet išmintingi žmonės ieško geriausio varianto, rezultato”, – svarstė A.Butkevičius.

Jis vylėsi, kad valdančiosios daugumos kontūrai paaiškės iki lapkričio 4-osios, kai Vyriausioji rinkimų komisija skelbs galutinius parlamento rinkimų rezultatus.

LSDP pirmininkas pabrėžė niekada nesutiksiąs, kad į jo vadovaujamą Ministrų kabinetą būtų siūlomi nekompetentingi asmenys.

“Tikrai nei šokėjų, nei dainininkų nebus Vyriausybėje”, – pabrėžė jis.

A.Butkevičius pranešė į finansų ministro postą, jeigu jam bus suteikta galimybė siūlyti kandidatą, yra numatęs partijai nepriklausantį asmenį. Tačiau pirmadienį įvardyti jo dar nenorėjo.

Pirminiais Vyriausiosios rinkimų komisijos duomenimis, naujame Seime didžiausią frakciją su 38 nariais turės Lietuvos socialdemokratų partija. Antra pagal narių skaičių turėtų būti Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų su 33 nariais, trečia – Darbo partijos frakcija su 29 nariais.

Partija “Tvarka ir teisingumas” naujame parlamente turės 11 vietų, Liberalų sąjūdis – dešimt, Lietuvos lenkų rinkimų akcija – aštuonis, partija “Drąsos kelias” – septynis, Valstiečių ir žaliųjų sąjunga – vieną vietą.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: