Esant karštiems orams, būtina pasirūpinti gyvūnais
(c) Stock.xchng archyvo nuotr.

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba primena, kad karšti vasaros orai dažnai sukuria papildomų rūpesčių gyvūnų laikytojams ir veterinarijos gydytojams.

„Per karščius gyvūnai netenka daugiau skysčių. Dėl šios priežasties pakinta jų kraujotaka, kvėpavimas, nervų ir medžiagų apykaitos sistemų bei audinių fiziologinės funkcijos“, – sakė Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Gyvūnų sveikatingumo ir gerovės skyriaus vedėjo pavaduotojas Giedrius Blekaitis. Jo teigimu, ganyklose ganomi, lauke ar patalpose laikomi gyvūnai turi būti reguliariai ir pakankamai girdomi.

Pasak G. Blekaičio, gyvūnų laikytojai turėtų pasirūpinti, kad gyvūnai nebūtų laikomi saulės atokaitoje bent jau karščiausiu dienos metu. Tam tikslui reikėtų įrengti specialias pavėsines ar bent nuginti juos į medžių paunksnes. Esant galimybei, galima vidurdienį parginti gyvulius į tvartus, aplaistyti vandeniu. Pastatuose, kuriuose laikomi gyvuliai ar paukščiai, turėtų būti įrengtos pakankamai efektyvios vėdinimo sistemos.

Lietuvoje kasmet nemažai gyvūnų nukenčia nuo kraujasiurbių vabzdžių. Yra buvę atvejų, kai nuo vabzdžių antpuolių gyvūnai krito. Todėl prieš išginant gyvūnus į ganyklas, jų laikytojai privalo pasirūpinti apsaugos nuo vabzdžių priemonėmis. Jų galima įsigyti veterinarijos vaistinėse. Šios priemonės turėtų būti naudojamos reguliariai, pagal instrukcijų nurodymus.

„Gyvūnų laikytojai, pastebėję šiluminiam perkaitimui ar saulės smūgiui būdingus gyvūnų būsenos pakitimus – negilų, tankų kvėpavimą, stiprų prakaitavimą, neramius, sutrikusius judesius, visų pirma privalo patraukti gyvūnus nuo tiesioginių saulės spindulių, atvėsinti apipilant vandeniu ir nedelsiant kreiptis į veterinarijos gydytoją“, – patarė veterinarijos gydytojas Giedrius Blekaitis.

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba nori atkreipti paukščių ir kiaulių augintojų dėmesį, kad būtų užtikrintas šių gyvūnų laikymo patalpų ventiliacijos sistemų darbo patikimumas. Esant aukštai aplinkos temperatūrai ir dideliam oro drėgnumui, būtina intensyviau vėdinti gyvūnų laikymo patalpas, nes padidėja gyvūnų perkaitimo ir gaišimo rizika. Turi būti įrengtos ventiliacijos sistemos ir apie jų gedimus informuojančios signalizacijos sistemos.

Apie pastebėtus gyvūnų sveikatingumo ir gerovės pažeidimus galima pranešti visą parą veikiančia nemokama telefono linija 8 800 404 03.

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos informacija

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: