Iliustracija – pexels.com

Psichinės sveikatos problemos XXI amžiuje yra dažnos kaip niekada. Žmonės labai daug dirba, mažai ilsisi, turi tikrai daug atsakomybė bei lūkesčių, tad natūralu, kad galiausiai tai gali iššaukti ne tik nerimą, tačiau ir depresiją.

Svarbiausia yra suvokti, kad problema jau yra. Tuomet, žinoma, ne laukti pagerėjimo, tačiau imtis konkrečių priemonių, kurios gali padėti jaustis geriau. Viena iš jų yra masažas. Plačiau apie jo naudą pasakoja šeimos gydytoja Justė.

Kodėl mažas turi įtaką žmogaus psichikai?

Masažas gali turėti teigiamą poveikį psichinei sveikatai, tačiau nepakeičia gydymo psichinės sveikatos problemoms. Visgi, jis tikrai gali gana ženkliai prisidėti prie žmogaus psichinės sveikatos gerovės, tad reguliariai juo mėgautis – apsimoka dėl daugelio dalykų,

Nors masažas gali padėti sumažinti stresą, nerimą, depresijos simptomus ir pagerinti miego kokybę, jis neturėtų būti laikomas vieninteliu ar pagrindiniu psichinės sveikatos sutrikimų gydymo metodu. Masažas gali būti naudinga papildoma terapija padedanti sustiprinti psichinės sveikatos gydymo poveikį. Jis gali padėti jums labiau atsipalaiduoti, sumažinti įtampą ir pagerinti bendrą savijautą, o tai gali palengvinti psichoterapijos ar kitų gydymo būdų taikymą“,- patikslina gydytoja Justė.

Svarbu kreiptis į psichinės sveikatos specialistą, kuris galės tinkamai diagnozuoti ir gydyti jūsų psichinę sveikatą. Psichoterapeutas gali skirti jums terapiją, vaistus ar kitus gydymo būdus, kurie padės jums jaustis geriau.

Ieškokite gero specialisto

Masažas nėra stebuklingas gydymas psichinės sveikatos problemoms. Psichinės sveikatos problemos yra sudėtingos ir reikalauja kompleksinio gydymo. Kreipkitės į psichinės sveikatos specialistą, kad gautumėte tinkamą diagnozę ir gydymą.

Renkantis gerą specialistą, kurio teikiamos paslaugos jums garantuos didžiausią naudą – reikia įvertinti kelias smulkmenas. Pirmiausia, visada galite pasiteirauti savo gydytojo rekomendacijų. Būtina ieškoti licencijuotų masažo terapeutų savo vietovėje. Galite perskaityti atsiliepimus apie masažo terapeutus internete bei pasikalbėti su potencialiais masažo terapeutais ir užduoti jiems klausimus apie jų patirtį ir kvalifikaciją.

Masažas ir miegas

Masažas gali būti puikus būdas pagerinti miego kokybę ir lengviau užmigti. O kai žmogus gerai miega – dažniausiai jo psichinė sveikata taip pat yra kur kas geresnė.

Stresas ir nerimas yra dažnos nemigos priežastys. Masažas gali padėti sumažinti kortizolio, streso hormono, kiekį organizme ir padidinti serotonino bei dopamino, neurotransmiterių, susijusių su laimės ir gerovės jausmais, išsiskyrimą. Tai gali padėti jums labiau atsipalaiduoti ir nusiraminti prieš miegą“,- nurodo Justė.

Taip pat masažas atpalaiduoja raumenis. Įtempti raumenys taip pat gali trukdyti užmigti ir miegoti ramiai. Masažas gali padėti atpalaiduoti įtemptus raumenis, pagerinti kraujotaką ir sumažinti skausmą. Tai gali padėti jums jaustis patogiau ir lengviau užmigti. Galiausiai, ne vienas tyrimas parodė, kad masažas gali pagerinti miego kokybę, padidindamas gilaus miego trukmę ir sumažindamas neramių kojų sindromo simptomus.

Yra keletas masažo rūšių, kurios gali būti naudingos geram miegui. Švediškas masažas yra klasikinis masažo tipas, kuris naudoja ilgus, tekančius judesius, siekiant atpalaiduoti raumenis ir pagerinti kraujotaką. Giliųjų audinių masažas naudoja stipresnį spaudimą, siekiant atpalaiduoti giliau esančius raumenis ir audinius. Jis gali būti naudingas žmonėms, kenčiantiems nuo lėtinių skausmų ar įtampos. Aromaterapinis masažas masažo tipas naudoja eterinius aliejus, siekiant sukurti raminančią ir atpalaiduojančią atmosferą. Tam tikri eteriniai aliejai, tokie kaip levandų ar ramunėlių aliejus, žinomi dėl savo gebėjimo skatinti miegą.

Geriausia masažą atlikti likus kelioms valandoms iki miego, kad turėtumėte laiko atsipalaiduoti po jo. Praneškite savo masažo terapeutui apie savo miego problemas. Jūsų masažo terapeutas gali pritaikyti masažo seansą jūsų poreikiams, kad padėtų jums lengviau užmigti ir miegoti ramiau“,- pataria Justė.

Partnerio turinys

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: