Organizatorių archyvo nuotr.

Juvelyrikos istorija išties žavi. Ji yra tokia pati sena kaip pati civilizacija, nes moterys mėgo puoštis jau nuo senų senovės. Tačiau suprantama, kad per kelis amžius keitėsi ne tik papuošalų tendencijos, bet ir pati jų gamybos technika. Bėgant šimtmečiams keitėsi tiek mados, tiek kūryba, tiek medžiagos, iš kurių buvo gaminama juvelyrika. Jei pirmykščiais laikais buvo mėgstami papuošalai iš kailio ar kriauklių, XX a. topų viršūnėse atsidūrė aukso auskarai su deimantais.

Juvelyrika prieš Kristų

Ankstyviausi papuošalai žinomi žmonijai buvo sukurti dar 110 000 m. pr. m. e. Tai buvo grandinėlės iš sudžiovintų jūros kriauklių. Vėliau, bėgant laikui, papuošalai buvo imti gaminti iš kaulų ir gyvūnų dantų. Tokie reiškiniai užfiksuoti 2 800 m. pr. m. e.

Maždaug 5 000 m. pr. m. e. pradėti gaminti juvelyriniai dirbiniai iš vario. Taip pat panašiu laiku egiptiečiai pasitelkė auksą ir dramblio kaulus savo papuošaluose. Štai tuomet ir prasidėjo aukso gaminių era, kuri populiari iki pat šių dienų.

Organizatorių archyvo nuotr.

1 100-600 m. pr. m. e. graikai pradėjo gaminti įvairius įrankius papuošalų ir kitų metalo dirbinių apdirbimui. Tai palengvino sunkų kalvio darbą. Na, o 800 m. pr. m. e. imta gabenti deimantus iš Indijos, etruskų civilizacijai. Populiariausi brangakmeniai buvo safyrai ir gintarai, vėliau smaragdai.

400 m. pr. m. e. romėnai pradėjo kurti pirmuosius amuletus, sages ir talismanus. Dažnai juose buvo atvaizduojami gyvūnai, ypač gyvatės. Romėnai ypač mėgo šiuos brangakmenius: gintarus, smaragdus, deimantus, safyrus, perlus ir granatus.

Juvelyrikos istorija po Kristaus

Pirmieji keli amžiai po Kristaus, pasak istorijų, buvo juodieji amžiai juvelyrikai, nes tokių dirbinių beveik nebuvo rasta. O vieninteliai radiniai buvo vienuolynuose ir karališkosiose šeimose.

Atėjus Viduramžiams, papuošalai vėl grįžo į madą. Tikima, kad tai susiję ir su religijos plitimu, bandymu papirkti dėl atsivertimo į kitą tikėjimą. Tačiau Viduramžiais pirmenybė buvo teikiama įvairių audinių ir kailių papuošalams, o turtingesni gyventojai galėjo sau leisti įsigyti tokių akmenukų kaip smaragdai, deimantai, perlai, rubinai. Vis dėlto tokie juvelyriniai dirbiniai buvo nešiojami tik per religines apeigas, norint pasipuošti.

XIII a. sukurti pirmieji deimantų pjaustymo įrankiai, pjūklai, kurie leido gražiai formuoti akmenėlius. Taip pat panašiu laiku įvyko didis įvykis, kuris pakeitė sužadėtuvių kultūra visiems laikams. Imperatorius Maksimilianas I padovanojo pirmą deimantinį sužadėtuvių žiedą savo išrinktajai Marijai.

Juvelyriką ypač paveikė karalienės Viktorijos laikai. Tuomet sukurti pirmieji sagių užsegimai, įvesta juvelyrikos pirkimo dokumentacija, draudimai. Taip pat JAV buvo užpatentuotas vadinamas „gyvatės“ grandindėlės prototipas ir ten pat buvo atidarytas pirmasis deimantų pjovimo cechas.

Taigi, štai taip bėgant amžiams keitėsi papuošalų istorija ir tendencijos. Viskas prasidėjo nuo paprasčiausių kaulų ir kriauklių, o dabar labiausiai vertinamas auksas bei deimanto papuošalai.

Užsakymo Nr. KMC200149

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: