Organizatorių archyvo nuotr.

Daugeliui žmonių vartojimo paskola yra patogi ir prieinama finansinė priemonė, leidžianti greitai padengti įvairias išlaidas – nuo kasdienių pirkinių iki didesnių investicijų, tokių kaip būsto remontas ar automobilio pirkimas. Tačiau laikui bėgant, rinkos palūkanų normos ir asmeninė finansinė situacija gali keistis. Tai sukelia poreikį peržiūrėti savo paskolas ir galbūt jas refinansuoti. Paskolų refinansavimas yra vienas iš būdų, leidžiantis lengviau valdyti paskolas ir optimizuoti jų grąžinimo planus.

Kaip refinansavimas padeda sumažinti išlaidas?

Vienas pagrindinių refinansavimo tikslų – sumažinti palūkanų normas. Vartojimo paskola, kurios palūkanos buvo nustatytos prieš keletą metų, gali turėti aukštesnes normas, palyginti su šiandieninėmis rinkos sąlygomis. Refinansavimas suteikia galimybę užfiksuoti mažesnes palūkanų normas, taip sumažinant mėnesines įmokas ir bendrą sumą, kurią reikia grąžinti.

Pavyzdžiui, jeigu prieš kelis metus gavote paskolą su 12% palūkanų norma, o šiandien rinkoje palūkanos siekia 8%, refinansavimas leistų jums sumažinti palūkanas ir taip sutaupyti nemažą sumą per paskolos grąžinimo laikotarpį. Net kelių procentų skirtumas gali ženkliai sumažinti bendrą mokėtiną sumą, ypač jei paskola yra didesnės vertės ar ilgesnio laikotarpio.

Vartojimo paskola konsoliduojant skolas

Jeigu turite kelias paskolas – vartojimo paskola, kreditinės kortelės skolą ar kitus įsipareigojimus – refinansavimas leidžia sujungti visas skolas į vieną paskolą. Šis konsolidavimas ne tik palengvina skolų valdymą, bet ir dažnai suteikia galimybę gauti mažesnę palūkanų normą vienai didesnei paskolai, palyginti su keliomis mažesnėmis paskolomis.

Konsolidavus skolas, jums nereikės valdyti kelių mokėjimų skirtingiems kreditoriams. Vietoj to, turėsite vieną paskolos sutartį su vienu mėnesiniu mokėjimu. Be to, refinansavus į pigesnę vartojimo paskolą, galima ne tik supaprastinti įmokų tvarkymą, bet ir sumažinti bendras mėnesines išlaidas, nes palūkanų norma gali būti gerokai mažesnė nei buvusi kiekvienai atskirai paskolai.

Ilgesnis ar trumpesnis grąžinimo laikotarpis?

Refinansuojant vartojimo paskolą, viena iš galimybių yra pasirinkti ilgesnį grąžinimo laikotarpį. Tai ypač naudinga tiems, kurie nori sumažinti mėnesines įmokas ir palengvinti finansinę naštą. Ilgesnis laikotarpis paskirsto skolą per ilgesnį laiką, o tai reiškia mažesnes mėnesines įmokas, nors bendra palūkanų suma gali būti didesnė.

Kita vertus, jei turite didesnes pajamas ir norite greičiau atsikratyti skolų, refinansavimas suteikia galimybę trumpinti grąžinimo terminą. Tai reiškia didesnes mėnesines įmokas, bet sumažina bendrą palūkanų sumą, kurią reikės mokėti. Toks sprendimas gali būti ypač naudingas tiems, kurie siekia finansinės laisvės greičiau.

Kaip derėtis dėl geresnių refinansavimo sąlygų?

Kai svarstote apie refinansavimą, svarbu pasinaudoti derybų galimybėmis. Skolintojai dažnai siūlo įvairias sąlygas, ir refinansavimas gali būti puiki proga iš naujo apsvarstyti ne tik palūkanų normą, bet ir kitus mokesčius, tokius kaip administravimo išlaidos ar išankstinio grąžinimo sąlygos. Dėl šių mokesčių sumažinimo taip pat galite pasikalbėti su skolintoju.

Be to, svarbu atlikti rinkos tyrimą – palyginkite kelis skolintojus, kad galėtumėte rasti geriausias sąlygas. Kiekvienas skolintojas gali pasiūlyti šiek tiek skirtingas sąlygas, todėl verta įvertinti visus galimus variantus. Refinansavimas neapsiriboja tik mažesnėmis palūkanomis – gali būti, kad vienas skolintojas siūlo geresnes grąžinimo sąlygas, o kitas gali sumažinti mokesčius.

Kredito reitingo įtaka refinansavimui

Norint gauti geresnes refinansavimo sąlygas, labai svarbu turėti gerą kredito reitingą. Kredito reitingas yra vienas iš pagrindinių kriterijų, kuriais remiasi skolintojai, nustatydami paskolos sąlygas. Jei jūsų kredito reitingas pagerėjo nuo tada, kai pirmą kartą gavote paskolą, galite turėti daugiau galimybių gauti žemesnes palūkanų normas.

Tad prieš svarstydami refinansavimą, verta patikrinti savo kredito ataskaitą ir įsitikinti, kad visos informacijos yra tiksliai atnaujintos. Jei pamatysite, kad jūsų kredito reitingas pagerėjo, refinansavimas gali būti puikus būdas pasinaudoti palankesnėmis sąlygomis. Skolintojai linkę mažinti palūkanas klientams, kurie yra mažesnės rizikos dėl geresnės mokėjimo istorijos.

Refinansavimo mokesčiai ir paslėptos sąlygos

Refinansuojant vartojimo paskolą, reikia atidžiai peržiūrėti sutarties sąlygas ir mokesčius, kuriuos gali taikyti skolintojas. Nors refinansavimas gali suteikti mažesnes palūkanas, skolintojai dažnai prideda administracinius mokesčius, kurie gali padidinti bendrą paskolos kainą.

Būtina verta atkreipti dėmesį į išankstinio grąžinimo sąlygas. Kai kurie skolintojai taiko baudas už tai, kad paskola grąžinama anksčiau. Tai gali būti svarbus aspektas, jei planuojate atsiskaityti su skolintojais anksčiau nei numatyta. Tad visada verta paklausti apie išankstinio grąžinimo galimybes ir susijusius mokesčius.

Lankstumas refinansuojant vartojimo paskolą

Vienas iš didžiausių refinansavimo privalumų yra lankstumas, kurį jis suteikia skolininkams. Galimybė pakeisti paskolos sąlygas pagal esamą finansinę situaciją gali palengvinti paskolos grąžinimą ir sumažinti ilgalaikę skolų naštą. Refinansuodami galite pasirinkti tokias sąlygas, kurios geriausiai atitinka jūsų finansinius tikslus – ar tai būtų mažesnės mėnesinės įmokos, ar trumpesnis grąžinimo laikotarpis.

Parengta pagal Creditking.lt

Partnerio turinys

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: