© Wikimedia Commons archyvo nuotr.
Kauniečiai ir miesto svečiai nuo šiol gali jaustis saugesni. Nuo šios savaitės pradžios viešąsias Kauno miesto erdves stebi aukštos kokybės ir didelės raiškos vaizdo kameros. Jos sujungtos naujos kartos šviesolaidžio tinklu ir valdomos iš vieno centro. Iš viso buvo įrengtos 52 naujos vaizdo stebėjimo kameros.

Naujos kartos vaizdo kameras įrengė bei nuolatinę jų priežiūrą užtikrins savivaldybės skelbtą konkursą laimėjusi bendrovė TEO. Naujos modernios vaizdo kameros įrengtos ne tik gatvėse bei sankryžose, kuriose iki šiol būdavo užfiksuojama daugiausia eismo įvykių, bet ir pamėgtose miestiečių susibūrimo vietose: Rotušės, Vienybės aikštėse, Senosios prieplaukos amfiteatre, Laisvės alėjoje ir kitur.

„Iki šiol mieste veikusios vaizdo kameros buvo įrengtos dar 2005 metais. Per šį laiką technologijos stipriai patobulėjo. Dabar įrengtos naujos kameros yra kur kas didesnės raiškos ir perduoda kokybišką vaizdą. Jos geba nustatyti ne tik automobilio numerį, bet ir aiškiai parodo vairuotojo ar praeivio veidą. Tai pasitarnaus kuriant saugesnį miestą”, – teigė Kauno meras Andrius Kupčinskas.

„Matome, kad miesto vadovų ambicijos Kauną paversti saugiausiu miestu yra pagrįstos realiais darbais. Naujosios kameros vaizdą gali priartinti šimtais kartų, dalis jų gali filmuoti 25 metrų atstumu aklinoje tamsoje. Esame įsitikinę, kad šis pažangus technologinis sprendimas padės miesto tvarkos sergėtojams dirbti efektyviau ir sparčiau, o Kauno gyventojams jaustis saugesniais”, – sake bendrovės TEO Verslo sprendimų departamento direktorius Larijus Lapinskas.

Visos vaizdo kameros turi rezervinį maitinimo šaltinį, todėl net ir nutrūkus elektros maitinimui, dar pusvalandį jos gali transliuoti vaizdą į stebėjimo pultą. Pusė įrengtų kamerų yra valdomos, jos sukasi apie savo ašį ir gali filmuoti aplinkui. Įrengtos stacionarios kameros geba naktį 25 metrų atstumu filmuoti aklinoje tamsoje. Kameros valdomos iš centrinio valdymo pulto, kuris įrengtas Kauno policijos patalpose. Kamerų užfiksuoto vaizdo įrašai bus saugomi trisdešimt dienų.

„Su didesnės raiškos vaizdo kameromis mes galėsime ne tik matyti, bet ir atpažinti, identifikuoti asmenis ar objektus. Tai yra labai svarbu. Vaizdo kameromis užfiksuoti įrodymai laikomi nenuginčijamais tiek traukiant asmenis administracinei atsakomybei, tiek atliekant ikiteisminius tyrimus. Šį sistema padeda pareigūnams stebėti mieste vykstančius procesus, nes tikrai niekada nebus taip, kad turėtumėme pakankamai policijos pareigūnų, kurie patruliuotų kiekvienoje gatvėje, parke ar skvere”, – tvirtino Kauno apskrities Vyriausiojo policijos komisariato viršininkas Algirdas Kaminskas.

Projektas kainavo 2,6 mln. į sumą įeina kamerų įrengimo, eksploatacijos kaštai, 52 kameros sumontuotos šiai dienai. Neseniai kreipėsi barų/restoranų savininkai ir siūlėsi patys įsirengti vaizdo stebėjimo kameras, kurias būtų galima sujungti į bendrą sistemą.

Į Kauno miesto savivaldybę jau kreipėsi nemažai restoranų ar barų savininkų, kurie yra pasiryžę savo lėšomis įsirengti vaizdo stebėjimo kameras, kurias būtų galima sujungti į bendrą sistemą.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: