(c) Kaunas.lt archyvo nuotr.

Rugpjūčio 4 dieną Kauno miesto savivaldybėje lankėsi kultūros ministras Arūnas Gelūnas. Apie Kauno kultūrinio gyvenimo aktualijas jis kalbėjosi su mero pavaduotoju Algimantu Kurlavičiumi.

„Noriu kuo daugiau sužinoti apie Kauno kultūrą, problemas, su kuriomis susiduria čia dirbantys žmonės, pamatyti, kaip sekasi remontuoti Kauno valstybinį dramos teatrą, pasidomėti kitais aktualiais klausimais“, – apie savo atvykimą į Kauną sakė ministras.

Susitikime dalyvavę savivaldybės Kultūros paveldo skyriaus atstovai trumpai papasakojo, kaip vyksta Kauno pilies atkūrimas ir pritaikymas visuomenės poreikiams. Kultūros ministras gavo skundų iš piliečių dėl, jų nuomone, netinkamai atstatomos Kauno pilies.

„Šiuo metu jau baigti pirmajame etape numatyti statybos darbai. Iki projekto įgyvendinimo pabaigos, lapkričio 30 dienos, liko inžinerinių sistemų įrengimo darbai. Pirmajame etape naujai atkurtas pietrytinis pilies bokšto tūris, restauruotas apiręs autentiškas mūras, dalinai atkurtas rytinės šaulių galerijos fragmentas, ant kurio įrengta laiptinė ir apžvalgos aikštelė. Čia apsilankantys miestiečiai, turistai jau giria atstatytą pilį“, – kalbėjo Kultūros paveldo skyriaus vyriausioji specialistė Julija Zaleckienė. Ji pažymėjo, kad nėra žinoma, kaip iš tikrųjų atrodė Kauno pilis, todėl ir jos istorinis atkūrimas neįmanomas.

„Pats asmeniškai kalbėjau su draugijos, kuriai nepatinka dabartinis pilies atstatymas, nariais. Tada jų paklausiau: ar norite, kad Kaune būtų statomi dar vieni valdovų rūmai? Atsakymas buvo – ne. Todėl dabar, kai dalis darbų atlikta, kiti sparčiai juda į priekį, būtų neracionalu ir nelogišką kažką keisti ar griauti. Tačiau suprantu ir dalies visuomenės norą romantizuoti praeitį“, – savo poziciją pilies atsakymo klausimu išsakė ministras A. Gelūnas. Jis žadėjo, kad trečiadienį pats nuvyks apžiūrėti Kauno pilies.

Švietimo ir kultūros departamento direktorius Edmundas Balasevičius pasidžiaugė, kad Kaune net per praėjusią krizę savo veiklos nenutraukė nė viena kultūros įstaiga, o kultūros renginių buvo surengta dar net daugiau nei anksčiau. „Nesakau, kad buvo lengva, tačiau išgyvenome. Džiugu, kad Kultūros ministerija randa laiko ir galimybių padėti organizuojant svarbius renginius“, – sakė E. Balasevičius.

„Svarbiausias kitų metų renginys mieste – Kaune vyksiančios tarptautinės Hanza dienos. Šis renginys didelis iššūkis ne tik miestui, bet visai valstybei, todėl tikimės ir Vyriausybės paramos“, – 2011 metų svarbiausią renginį įvardijo E. Balasevičius.

„Kaune turime du prioritetus – Dramos teatro ir M. K. Čiurlionio muziejaus remontas. Suprantame, kaip svarbu kuo skubiau baigti šiuos remonto darbus. Apie tai kalbamės ir su vyriausybe. Šiems dviems objektams sieksime skirti maksimalius asignavimus“, – kalbėjo Kultūros ministras.

Išvykęs iš Savivaldybės, ministras apžiūrėjo Kauno filharmoniją, Kauno valstybinius dramos, muzikinį bei lėlių teatrus, Nacionalinį M.K.Čiurlionio dailės muziejų, Istorinę prezidentūrą, buvusią Kauno apskrities viešąją biblioteką ir Lietuvos aviacijos muziejų.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: