© Wikimedia Commons nuotr.

Naujausios technologijos užkariauja žaislų lentynas: balsu valdomi robotai, žaislai, kurie turi gebėjimą mokytis naujų komandų ir daugybė produktų, turinčių specialias mobilias programėles, perkeliančias pramogas į virtualų pasaulį. Antivirusinių sprendimų „eScan“ kūrėjai atkreipia dėmesį, kad išmanieji žaislai, kuriuos dovanojame savo vaikams, gali mus šnipinėti, o programėlės – kviesti pasinerti į virtualias, bet ne visada saugias pramogas.

Jau yra žinoma, kad visiškai įmanoma nuotoliniu būdu valdyti išmaniuosius žaislus, kad žvalgybos tarnybos galėtų rinkti joms reikalingą informaciją. Pasak technologinių įmonių asociacijos „techUK“ generalinio direktoriaus pavaduotojo Antony Walker, šių žaislų valdymas gali būti perimtas vyriausybinių tarnybų, nes jų prisijungimo būdas leidžia slaptai juos kontroliuoti.

„Gyvendami daiktų interneto laikais mes turime daugybę susijungusių įrenginių, tokių kaip žaislai, su kuriais gali bendrauti vaikai. Tokie įrenginiai gali būti vaiko miegamajame ir prie jų galima prisijungti – tokių produktų gamintojai gali pasitelkti įrangą, kad įsikištų į jų veikimą“–, kalbėjo A. Walker per Jungtinės Karalystės Mokslo ir Technologijos komisijos posėdį šių metų gruodžio 8 d.

Pasak A. Walker, tokie sekimo metodai gali būti taikomi norint rinkti informaciją apie įtartinus ar tarnybų sekamus asmenis. Tačiau nėra garantijos, kad kibernetiniai nusikaltėliai neturi galimybės įsilaužti ir rinkti duomenis savo reikmėms. Panašus incidentas neseniai nuvilnijo per pasaulį – lapkričio 14 d. buvo įsilaužta į elektroninius besimokančius žaislus gaminančios įmonės „VTech“ programėlių parduotuvę „Learning Lodge“, kurioje galima atsisiųsti programėles, žaidimus, muziką ir knygas įmonės sukurtiems žaislams.

Įsilaužimo metu buvo pasisavinta 6,4 milijonų vaikų paskyrose esanti asmeninė nešifruota informacija, kaip vardai, el. pašto adresai, slaptažodžiai, slaptažodžio priminimo klausimai ir atsakymai į juos, IP adresai, atsisiuntimo istorija ir vaikų vardai, lytis, gimimo data. Neoficialiais duomenimis, įsilaužtuose „VTech“ serveriuose buvo saugomos ir vartotojų nuotraukos, audio įrašai ir pokalbių internetu žurnalai (angl. chat log).

„Tėvai, dovanodami išmanujį žaislą savo vaikams, turėtų įvertinti apsaugos faktorius ir būtinai diegti oficialią, žaislui skirtą gamintojo programėlę. Svarbu įrenginyje naudoti patikimą antivirusinę programą, saugančią nuo kibernetinių atakų ir įsilaužimų“, – perspėja „eScan“ sprendimus Baltijos šalyse platinančios įmonės „Baltimax“ regiono vadybininkas Sergejs Romanovskis.

Saugumo ekspertai ragina nepamiršti, kad ir įprastiems žaislams skirtos mobilios programėlės gali kelti pavojų vaikams. Vaikai turėtų žinoti, kad negalima į žaislo programėlę ar su juo susietą internetinį puslapį vesti asmeninius duomenis, kaip namų adresas ar telefonas. Tuo tarpu tėvams pravartu retkarčiais patikrinti, kokią informaciją kaupia programėlė, kokios jos funkcijos kelia grėsmę vaiko ir visos šeimos privatumui ar duomenų apsaugai.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: