Maisto produktų ir nealkoholinių gėrimų kainos pakilo 0,5 procento
(c) Stock.xchng archyvo nuotr.

Lietuvos statistikos departamentas praneša, kad 2011 m. lapkričio mėn., palyginti su spalio mėn., vartojimo prekių ir paslaugų kainos padidėjo 0,2 procento.

Bendrajam vartotojų kainų pokyčiui didžiausią įtaką turėjo pabrangę maisto produktai ir nealkoholiniai gėrimai, būsto, vandens, elektros, dujų ir kito kuro grupės prekės ir paslaugos ir atpigę drabužiai ir avalynė, transporto prekės ir paslaugos.

Vartojimo prekių kainos 2011 m. lapkričio mėn., palyginti su spalio mėn., padidėjo 0,3 procento, paslaugų kainos beveik nepasikeitė.

Didžiausią įtaką maisto produktų ir nealkoholinių gėrimų mėnesiniam kainų pokyčiui turėjo 22,6 procento pabrangusios vaisinės daržovės (agurkai, pomidorai, saldžiosios paprikos), 2,1 – žuvys ir jų produktai, 1,5 – druska, prieskoniai, padažai ir kiti maisto produktai, 0,8 – cukrus, uogienė, medus, šokoladas ir saldumynai, 1,1 – mineraliniai vandenys, gaivieji gėrimai ir sultys bei 0,3 procento atpigusi mėsa ir jos produktai, 12,2 – svogūninės daržovės, 0,5 – vaisiai ir uogos, 6,6 – šakniavaisiai (morkos, burokėliai), 1 procentu – kiaušiniai.

Būsto, vandens, elektros, dujų ir kito kuro grupės prekių ir paslaugų kainų padidėjimą lėmė 2,2 procento pabrangusi šilumos energija, 0,9 – kietasis kuras, 0,7 – būsto priežiūros ir remonto medžiagos ir paslaugos, 1,2 – suskystintos dujos maistui gaminti ir 1,6 procento atpigusios būsto nuomos paslaugos.

Drabužių ir avalynės grupės kainų pokyčiui įtaką darė dėl sezoninių nuolaidų 1,6 procento sumažėjusios avalynės, 0,7 procento – drabužių kainos. Aprangos gaminių ir reikmenų kainos sumažėjo 0,6 procento, audinių drabužiams – padidėjo 0,4 procento.

Transporto prekių ir paslaugų kainų pokyčiui didžiausią įtaką turėjo 1,8 procento atpigęs benzinas, 3,7 – keleivinio oro transporto paslaugos, 0,6 procento – suskystintos automobilinės dujos ir 2,3 procento pabrangę dyzeliniai degalai.

2011 m. lapkričio mėn. metinė infliacija sudarė 4,4 procento. Metinį kainų pokytį lėmė pabrangę maisto produktai ir nealkoholiniai gėrimai, būsto, vandens, elektros, dujų ir kito kuro grupės prekės ir paslaugos, transporto prekės ir paslaugos bei atpigę drabužiai ir avalynė, poilsio ir kultūros prekės ir paslaugos.

Vartojimo prekės per metus pabrango 5,3 procento, paslaugos – 1,5 procento.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: