(c) KaunoŽinios.lt archyvo nuotr.

„Man malonu ne tik skaityti knygą, bet ir liesti ją,“ – teigia pagarsėjęs miesto bibliofilas ir Kauno kolegijos dėstytojas Ričardas Venckus, todėl linkėdamas patirti kuo daugiau iš knygų sklindančio džiaugsmo kartu su Kauno kolegijos Kultūros centru rengia akciją „Atgaivos vakaras“, kurioje bibliofilines vertybes ketina dovanoti įvairioms kultūrinėms organizacijoms.

Gruodžio 10 dieną (ketvirtadienį) 15 val. Kauno kolegijos administracijos konferencijų salėje (Pramonės pr. 20, Kaunas) kolekcininkas R. Venckus atstovams iš Maironio lietuvių literatūros muziejaus, Juozo Tumo Vaižganto memorialinio muziejaus, Vaikų literatūros muziejaus, Kauno miesto muziejaus, Lietuvos žurnalistų sąjungos Kauno apskrities skyriaus, Kauno civilinės metrikacijos biuro ir kitų organizacijų ketina dovanoti retų tarpukario Kauną menančių leidinių, raštų, fotografijų.

Po akcijos muziejų fondai bus papildyti vertingais eksponatais: senomis, laiko nuauksintomis Vaižganto fotografijomis, Vaclovo Biržiškos ir Petro Rusecko knygomis, niekur nepublikuota Pauliaus Širvio nuotrauka, Maironio atvirukais, Bernardo Brazdžionio, Aldonos Liobytės laiškais, Žurnalistų sąjungos metraščiais ir kt.

Pasak R. Venckaus, jau daugelį metų knygos yra jo gyvenimo draugės, o jų kolekcionavimas – neblėstanti aistra. R. Venckus juokauja, kad kolekcionavimas – tarsi dantų skausmas, kuris niekada nepraeina. Šiandien R.Venckas į asmeninę biblioteką yra sukaupęs per 8 tūkstančius knygų ir brošiūrų, per 2 tūkstančius periodikos leidinių įvairiomis kalbomis, per 4 tūkstančius atvirukų ir nuotraukų, sovietmečiu pogrindyje leistų laikraštėlių, žurnalų, atsišaukimų, vizitinių kortelių, senųjų vadovėlių. Kai kuriais solidžiais leidiniais galėtų didžiuotis ir didžiosios Lietuvos bibliotekos ir muziejai. R. Venckus didžiuojasi Ch. Hartknocho knyga „Senoji ir naujoji Prūsija (1684), A. Krauzės kūriniu „Lietuva ir jos gyventojai „ (1834), M. Balinskio darbu „Vilniaus miesto istorija“ (1836). Asmeninėje bibliotekoje yra ir pirmojo Klaipėdos krašto lietuviško laikraščio „Lietuvninkų prietelis arba Klaipėdos ceitunga“, kurį 1849 metais leido spaustuvininkas F. V. Horchas.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: