Gitanas Nausėda / Asmeninio archyvo nuotr.

Laidoje „Laikykitės Ten su Andriumi Tapinu“ SEB banko prezidento patarėjas Gitanas Nausėda, kuris jau pramintas „Vilties prezidentu“, žiūrovams papasakojo apie Šv. Valentino dienos planus su Aušra Maldeikiene, vaikystę, savo darbą ir karjerą bei kokių patarimų iš dukros jis sulaukia, kai naudojasi socialiniu tinklu „Facebook“.

Gitanai, o ką daro SEB banko prezidento patarėjas? Man visą laiką buvo labai įdomu. Mes esam daug kartų kalbėję su Jumis apie ekonominius dalykus. Na, tūkstančius kartų esam susitikę, bet aš niekada neturėjau progos paklausti, koks yra Jūsų darbas? Ką Jūs patarinėjat ponui Raimundui Kvedarui ? Ar Jūs sakot: „Na, kaip čia apsirengęs dabar? Pasižiūrėk į save. Na, kas čia per kostiumas? Atsisek sagą, nesikuprink.“

G. Nausėda: Atsakinėti rimtai, ar su humoru?

Per vidury.

G. Nausėda: Šiaip tai labai smagus darbas, nes gali labai daug skaityti ir už tai dar moka pinigus. Ir ne tokius jau blogus. Tai gali skaityti viską, tame tarpe net ir, pavyzdžiui, Tapino laidą gali žiūrėti darbo metu.

Skaitydamas knygą?

G. Nausėda: Skaitydamas knygas. Bet aišku, jei aš daryčiau tik tai, nebebūtų ta mano karjera 18 metų besitęsusi. Šiandien, aš pagalvojau, kai lankiausi Vytauto Didžiojo gimnazijoje per susitikimą su mokiniais. Jų gimimo metai buvo 2000-ieji, 2001-ieji, o aš visą jų gyvenimą pradirbau toje pačioje pozicijoje.

Ir taip liūdną pasidarė?

G. Nausėda: Pasidarė taip liūdna ir svarbiausia man būna labai juokinga, kai mane kviečia į sekmės istorijų laidas papasakot apie savo karjerą. Sakau: „Jūs galėjot sugebėt dar netinkamesnį žmogų pasikviesti į savo renginį?“

Žmogų, kuris 18 metų prabuvo toje pačioje pozicijoje. Nei į kairę, nei į dešinę pajudėdamas, nei į viršų, nei į apačią. Tai yra pats netinkamiausias karjeros pavyzdys, nes mūsų banke aš turbūt paskutinis mohikanas esu, kuris šitoje pozicijoje.

Tai aš įsivaizduoju, yra toks kabinetukas rezervuotas Nausėdai ir visi žino, kad jis ten sėdi ir skaito.

G. Nausėda: Taip. (Juokiasi.)

Ir vadovai keičiasi, akcininkai keičiasi, bet niekas nelenda į tą kabinetuką.

G. Nausėda: Dabar nebėra taip gerai, nes aš sėdžiu kartu su kolega. Jeigu Jūs įsivaizduojat, kad tai yra 40 kvadratinių metrų kabinetas, kuriame aš sėdžiu užsidėjęs va taip (užsikelia koją ant stalo).

Taip, taip, va taip aš ir tikėjausi.

G. Nausėda: Tai va, jei aš taip sau leisčiau, tai jis matytų, ir aš demoralizuočiau jauną žmogų, kuris sėdi su manim ir nori daug ką išmokti, ir jau daug ko išmoko. Tiesa sakant, jo jau mokyti nebereikia, nes jis puikiai gaudosi situacijoje ir aš tikiuosi, kad pakeis mane ir bus daug geresnis už mane. Bet šiaip tas darbas nėra, kaip mes įsivaizduojame, viduramžiais patarėjas sėdi už ausies ir ten kažką šiu šiu šiu. Pažiūrėk, batą pasitaisyk. Tikrai taip nėra, bet yra daug vidinių komitetų. Yra, pavyzdžiui, banko „Alko“ komitetas.

Alko komitetas? Kaip suprantu..?

G. Nausėda: Na ir kaip Jūs interpretuotumėt? Tai klausimas Jums, nes Jūs čia mane vis klausinėjat.

Na, čia du variantai. Arba su gimtąja kalba dabar labai susijęs, pagal naujausias tendencijas. Arba tada, kada palūkanos padidėja, nes buvo susirinkęs „Alko“ komitetas išvakarėse. Bet iš tikrųju ne, o tai yra kažkoks trumpinys?

G. Nausėda: Tai yra active liabilities commitee.

Užtat, kaip smagiai kitaip skamba. O neturit „vodka“ komiteto? Video on demand credit association.

G. Nausėda: Komitetų yra visokiausių, juose reikia apžvalgas daryti ir dalyvauti priiminėjant strateginius sprendimus. Pavyzdžiui, keičiant indėlių palūkanų normas. Nėra tai tik tipiški patarėjų dalykai. Tiesa sakant, būtų gal net geriau, jei aš tiesiog vadinčiausi vyriausiu ekonomistu, kaip Nerijus Mačiulis. Jūs nesikabinėjat, prie Nerijaus Mačiulio?

Ne, jis yra vyriausiasis ekonomistas. Dėl ko aš galiu kabinėtis? Jis yra viršininkas.

G. Nausėda: Būtent. Jis yra viršininkas, jis yra vyriausiasis. O mano kolega yra vyriaus… vyresn… Aš jau susipainioju kartais pats. Ne, jis yra vyresnysis, o aš vyriausiasis ir nėra jaunesniojo, nes yra tik du žmonės.

Bet aš tokį pavyduką jaučiu Nerijui, ar ne? Yra toks pavydukas Nerijui?

G. Nausėda: Dėl pozicijos pavadinimo ko gero, taip. Na, nes sakau, jis turbūt gautų, kokių tik nori klausimų iš paties, bet šitokio negautų: Ką ten patarinėji?“. Bet reiškia, gal šitas vardas jau atgyveno ir aš galėčiau pakeisti savo karjerą tam tikra prasme. 18 metų sėdėti su tomis pačiomis pareigomis. Pakeiti šiek tiek pareigų pavadinimą ir jau…

Vyr. Patarėjas!

G. Nausėda: Na, va matot, gundot, gundot…

­– Grįžtat namo ir sakot žmonai: „Mūsų gyvenimas keičiasi“.

G. Nausėda: Mūsų gyvenimas keičiasi, aš tapau vyriausiuoju patarėju. Nesvarbu, kad patarėjų daugiau nėra. Gerai, čia atsiveria karjeros perspektyvos, horizontai.

O dėl ko aš klausiau, dėl Nerijaus. Aš labai atidžiai Jus abu stebiu ir man buvo labai įdomus vienas niuansas. Jūs ilgą laiką sakėt: „Facebook‘as čia ne man. Nausėda per senas Facebook‘ui, ten jaunimui“.

Na, ir atsidarė Mačiulis Facebook‘ą. Ten laksto, šokinėja, maratonus bėgioja, uogas skaičiuoja. Ir aš įsivaizduoju, žiūrėjo žiūrėjo Nausėda ir atsidarė Facebook‘ą. Galvoju, kas dabar bus? Atsidarė Gitanas Facebook‘ą, rašo labai rimtai, rašo rašo, žiūri – laikų mažai. Žiūriu, taip tekstai lengvėja lengvėja ir žiūriu yra viena nuotraukytė. Mes ją parodysim po montažo, bet galim ją susirasti. Aš ją naudoju visuose mokymuose. Be Jūsų leidimo, bet tai nieko tokio. Gitanas Nausėda tupi prie piramidžių, ten kur šilta. Ir supratau, kai jau pradėjo dėti nuotraukas su baltais šortais, žmogus jau baigtas. Ir įsitraukėt?

G. Nausėda: Taip, lauk blogiausio. Paskui perėjo prie grybų, šuniuko.

Eina jau viskas?

G. Nausėda: Parduodama viskas, eina gerai, reiškia parduot galima viską.

Aš įsivaizduoju, kaip 2019-ais varysit. Nes Jūsų draugas Dargis tik tik atsidarė Facebook‘ą.

G. Nausėda: Ir jis dar išgyvena rimtumo fazę?

Jis išgyvena fazę, kaip paspausti post ir nepaskelbti savo vidinių susirašinėjimu su pramoninkais. Čia visiems tas ateina ir praeina. Grįžtant prie patarėjų, Gitanai, pavyzdžiui, Jūsų vadovui Raimondui Kvedarui nebūna skausminga, kad Jūs nueinat kartu į renginį, Jus fotografuoja ir po to parašo prie Jūsų: „Gitanas Nausėda“. Prie R. Kvedaro: „Renginio akimirka“. Yra buvę tokių nuotraukų.

G. Nausėda: Yra buvę? Aš tikrai neanalizavau, manau, kad jis yra pakankamai išmintingas žmogus, kad į tai nekreiptų dėmesio. Juo labiau, kad jis pasirinko tokį statusą, koks yra ir nėra pernelyg viešas asmuo. Jis to nenori ir to nesiekia. Tiesa sakant, ir aš nelabai siekiau būti viešas, kalbant apie kitas gyvenimo sritis, o ne ekonomiką. Bet va, kažkas pasikeitė su tuo Facebook‘u. Velnio išradimas, geriau jo nebūtų buvę.

O kada Jūs atsirasit Snapchate?

G. Nausėda: Čia man reikės gerokai pasikonsultuoti su savo dukromis. Aš, beje, ir dabar su jomis konsultuojuosi, nes pridaryčiau labai daug nesąmoniu tam pačiam Facebook‘e.

Gerai, o kokių Jūs gaunat konsultacijų? Pavyzdžiui, mano dukra mane konsultuoja, kaip fotografuotis. Ji sako: „Tu ten baisiai fotografuojiesi. Reikia pasisukti, užsidengt veidą.“

O ką Jums dukra pataria?

G. Nausėda: Aš visų dabar neprisiminsių, bet pati pirmoji pastaba buvo: „Tėvai, tu ir vėl uždėjai sau like. Kiek aš tave mokysiu, na nedėk to like sau, kaip kvailys atrodai.“

Bet suprantat juokingiausia, kad aš nedėdavau to like sąmoningai. Tiesiog prispaudinėdavau benaršydamas ir besigrožėdamas.

Visas pokalbis su Gitanu Nausėda:

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: