Vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė. Mariaus Morkevičiaus (ELTA) nuotr.

Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) pirmininkas Laurynas Kasčiūnas gina vidaus reikalų ministrę Agnę Bilotaitę, kurią dalis politikų ragina prisiimti atsakomybę po Konstitucinio Teismo (KT) išvados dėl neteisėtų migrantų sulaikymo. Pasak jo, ministrė neteisėtų migrantų krizės įkarštyje priėmė valingą ir tuo metu reikalingą sprendimą.

„Įsivaizduokite ministrę tuomet – buvo sunkus laikas ir ji priėmė asmeninį sprendimą – pasirašė rašytinį sprendimą apgręžinėti. Tai buvo valios klausimas. Kaip mes būtume atrodę, jeigu tokio valingo sprendimo nebūtų buvę?“ – ketvirtadienį žurnalistams Seime sakė L. Kasčiūnas.

Todėl, politiko teigimu, šiuo metu A. Bilotaitei reiškiama kritika yra nesąžininga.

„Ji priėmė valingą sprendimą. Ir dabar girdžiu lyginimus su Danijos atveju, kai ministrė yra kalėjime už tokius sprendimus. Mano požiūriu, tai nesąžininga, tai yra negarbinga ir negražu. Prieš du metus tie žmonės, kurie šiandieną mėto į mus akmenis, jie nieko nesiūlė. Kažkokias pataisas siūlė, balsavo už. Tai tegu ir prisiima atsakomybę kartu“, – sakė L. Kasčiūnas.

„Kas čia per lygis? Kas čia per cirkas. Aš stoviu ir stovėsiu iki galo, kol numuš mane nežinau kas: ar „Sienos grupė“, ar Konstitucinis Teismas. Bet aš stovėsiu, nes aš tikėjau, kad tuo metu sprendimai buvo reikalingi“, – patikino politikas.

Laurynas Kasčiūnas. ELTA / Mariaus Morkevičiaus nuotr.

L. Kasčiūnas akcentuoja, kad reikėtų ne raginti A. Bilotaitę prisiimti atsakomybę, o, atvirkščiai, ministrei padėkoti už tuo metu priimtą sprendimą.

„Aš neatsiribosiu nuo ministrės ir nesakysiu, kad dabar tu blogai padarei, sek Danijos ministrės pavyzdžiu. Čia absurdas kažkoks. Nu aš suprantu, kad visokių būna situacijų, bet nedarome taip. Kaip tik reikia padėkoti žmogui, kuris asmeninį sprendimą priėmė, žinodama tuo metu jau Danijos ministrės pavyzdį“, – pabrėžė jis.

ELTA primena, kad trečiadienį KT nustatė, jog neteisėtai šalies sieną kirtusių migrantų sulaikymas ir priverstinis apgyvendinimas užsieniečių registravimo centruose prieštarauja Konstitucijai.
Tokį sprendimą KT priėmė išnagrinėjusi migranto, atvykusio į Lietuvą iš Irako, skundą. Pastarasis prašė KT įvertinti įstatymo dėl užsieniečių teisinės padėties nuostatas.
Skundą pateikęs prieglobsčio prašytojas nurodė esąs įsitikinęs, kad negali būti nustatytas toks teisinis reguliavimas, kuriuo leidžiama apriboti asmens laisvę be teismo sprendimo neapibrėžtam laikui, be teisinių procedūrinių garantijų, kurios užtikrintų teisminę priežiūrą.

Į teismą kreipęsis migrantas tvirtino, kad Konstitucijoje garantuojama asmens laisvė yra viena pagrindinių prigimtinių asmens teisių, jos apribojimas leistinas tik tuomet, kai tai yra būtina ir neišvengiama, griežtai laikantis įstatymo reikalavimų. Pareiškėjo nuomone, teisinis reguliavimas, leidžiantis apriboti asmens laisvę be teismo sprendimo neapibrėžtam laikui, be procedūrinių garantijų, pažeidžia Konstituciją.

Įstatyme nustatyta, kad prieglobsčio prašytojai, kol nepriimtas sprendimas įleisti juos į Lietuvą, laikinai apgyvendinami specialiuose centruose be teisės laisvai judėti, jeigu dėl masinio užsieniečių antplūdžio šalyje yra paskelbta ekstremalioji situacija. Šis ribojimų terminas negali būti ilgesnis nei 6 mėnesiai.

Gailė Jaruševičiūtė-Mockuvienė (ELTA)

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: