facebook.com archyvo nuotr.

Policijos pareigūnams iš gėjų eitynių išnešus Seimo narį “tvarkietį” Petrą Gražulį, jo laisvė nebuvo suvaržyta, tokiu būdu užkardytas daromas pažeidimas, teigė prokurorė.

“Manyčiau, tai nebuvo laisvės suvaržymas, o užkardymas vykdomo pažeidimo”, – antradienį Seime sakė Generalinės prokuratūros Baudžiamojo persekiojimo departamento prokurorė Laima Milevičienė.

Ji dalyvavo Seimo laikinosios komisijos, sprendžiančios dėl parlamentaro P.Gražulio neliečiamybės, posėdyje.

Prokurorė tvirtino, kad policijos pareigūnai įspėjo Seimo narį neiti į gėjų eitynes, bet jis nepakluso jų nurodymams ir panaudojamas fizinę jėgą prasiveržė.

Pasak L.Milevičienės, P.Gražulį siekta neįleisti į seksualinių mažumų renginį dėl jo prieš tai deklaruoto priešiškumo jam.

“P.Gražulis kvietė dezinfekuoti (Gedimino – BNS) prospektą, buvo pasiruoštos kaukės, priemonės”, – teigė prokurorė.

Komisijos narys Eduardas Šablinskas tvirtino vaizdo įraše matęs, kad policijos pareigūnai parlamentarui dar nepriėjus ėmė jį stumti. Anot jo, tai P.Gražuliui ir galėjo sukelti įniršį.

“Pirmiausia P.Gražulis buvo įspėtas, kad nesiveržtų į tą renginį su savo tikslais “dezinfekuoti” prospektą (…). Policininkai, neturėdami kitos galimybės užtikrinti renginio saugumą, ėmėsi tų priemonių”, – aiškino L.Milevičienė.

Pats Seimo narys pasakojo, kad Gedimino prospektu ėjo gerti kavos, kai jam kelią neva pastojo keletas pareigūnų ir neleido toliau eiti.

“Stanislovas Buškevičius pakvietė visus kavos ir mes ėjome kavos ten, kur ėjo visi. Net nepamačiau, kaip prieš mane atsirado policininkai”, – pasakojo P.Gražulis.

Tuo metu komisijoje parodytame vaizdo įraše matyti, kad polietileninį chalatą vilkintis, užsidėjęs šalmą Seimo narys ėjo gatve, pats priėjo prie pareigūnų ir ėmė veržtis, šaukdamas, kodėl jo neleidžia toliau.

“Tvarkietis” sakė buvęs surakintas, paguldytas ant grindinio, mušamas, nugabentas į policijos komisariatą.

“Elgiausi pagal savo sąžinę, kaip ir sovietiniais laikais, atsisakydamas eidamas į kariuomenę”, – antradienį savo elgesį komentavo parlamentaras.

Jis pareiškė elgęsis principingai ir drąsiai, taip ketinąs elgtis ir ateityje.

Antradienį į komisijos posėdį taip pat pakviesti policijos atstovai, Vilniaus policijos vadovas Kęstutis Lančinskas, Seimo kanceliarijos Teisės departamento direktoriaus Andrius Kabišaitis. Jis komisijos nariams paaiškino, ką reiškia parlamentaro imuniteto sąvoka.

Praėjusį antradienį generalinis prokuroras Darius Valys kreipėsi į Seimą,prašydamas leisti suvaržyti minėto Seimo nario “tvarkiečio” P. Gražulio laisvę administracinių teisės pažeidimų byloje. Seimo komisija iki spalio 7 dienos turi pateikti Seimui rezoliucijos projektą, ar siūlyti tenkinti šį prašymą.

D.Valio kreiptis į Seimą dėl P.Gražulio teisinio imuniteto panaikinimo paprašė Vilniaus apskrities vyriausiasis policijos komisariatas. Policija nori patraukti P.Gražulį administracinėn atsakomybėn dėl jo elgesio per gėjų eitynes Vilniuje.

Policija P.Gražuliui pagal Administracinių teisės pažeidimų kodekso 187 straipsnio antrą dalį yra surašiusi teisės pažeidimų protokolą. Jame nurodyta, kad parlamentaras šių metų liepos 27 dieną apie 12.45 valandą Vilniuje, Gedimino prospekte, nevykdė teisėtų policijos pareigūnų reikalavimų sustoti, neiti į renginį “Baltic Pride 2013” bei neperžengti specialios policijos juostos “Stop policija”, bei aktyviais veiksmai naudodamas jėgą, stumdamas policijos pareigūnus bandė prasiveržti į renginį ir sulaikymo metu bandė ištrūkti.

Už šį pažeidimą numatoma bauda nuo 300 iki 500 litų arba administracinis areštu nuo 15 iki 30 parų.

Konstitucijoje nurodyta, kad be Seimo sutikimo Seimo narys negali būti traukiamas baudžiamojon atsakomybėn, suimamas, negali būti kitaip suvaržoma jo laisvė. Nepanaikinus parlamentaro teisinės neliečiamybės nebus galimybės jo administracinės bylos nagrinėti teisme.

Kaip numato Seimo statutas, po generalinio prokuroro kreipimosi sudaroma komisija, kuri parlamentui teikia siūlymą, ar tenkinti jo prašymą. Jei siūloma naikinti Seimo nario imunitetą, tokiai rezoliucijai priimti reikia daugiau kaip pusės, t.y. 71 iš 141, Seimo narių balsų.

Prieš trejus metus Seimas yra atsisakęs panaikinti P.Gražulio teisinį imunitetą panašioje byloje. Tuomet per pirmąsias gėjų eitynes jis irgi nepaisė pareigūnų nurodymų, perlipo barjerą. Parlamentui nepanaikinus Seimo nario neliečiamybės, P.Gražuliui skirta bauda tik dėl vieno pažeidimo, už kurį areštas neskiriamas, kiti pažeidimai liko nenagrinėti.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: