Tarptautinė konferencija apie Centrinės Europos žurnalistikos kaitą
(c) Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Penktadienį, spalio 14 d., 10–17.15 val. Vytauto Didžiojo universiteto Rektorate (K. Donelaičio g. 58) vyks tarptautinė konferencija „Tarp pritaikymo ir imitacijos: žurnalistikos ir medijų kaita Centrinėje Europoje“ („Between Adoption and Adaptation: Contemporary Perspectives on Journalism and Media Change in Central Europe“).

VDU Viešosios komunikacijos katedros mokslininkų organizuojamoje konferencijoje vidurio ir Rytų Europos žiniasklaidos specialistai, mokslininkai aptars Centrinės Europos žurnalistikos kaitą, kuriamus naujus modelius ir gimstančias naujas patirtis.

Renginio organizatorė profesorė Auksė Balčytienė paaiškino, kad konferencijoje bus nagrinėjama po Sovietų Sąjungos griūties smarkiai pasikeitusios, dabar ypač staigius ir visa apimančius pokyčius išgyvenančios, Centrinės Europos žiniasklaida.

„Šiuo metu pasaulyje vyksta itin didelės spartos pokyčiai, susiję ne tik su ekonominėmis ar politikos krizėmis, bet ir su vertybių perkainojimu. Prie jų savo ruožtu atitinkamai prisitaikyti turi ir visuomenė, taip pat ir žiniasklaida.

Ši kaita yra lyg instrumentas, kurį pasitelkę galime tyrinėti pastarųjų 20 metų pokyčius platesniame šiuolaikinės modernybės kontekste“, – sakė prof. A. Balčytienė.

Pasak organizatorės, konferencijos dalyvių pranešimai pristatys įvairiai besitęsiančią kaitą nagrinėjančias mintis, taip pat pasiūlys atsakymų iškilusiems iššūkiams, kuriuos skirtinguose politiniuose bei kultūriniuose kontekstuose sprendžia šiuolaikinės žurnalistikos ir žiniasklaidos profesionalai, mokslininkai ir politikos formuotojai.

„Šioje konferencijoje siekiame tyrinėti Centrinės ir Rytų Europos žiniasklaidos transformacijų patirtis ir paskatinti pokalbius apie sudėtingus procesus mūsų visuomenėse“, – glaustai tarptautinio renginio tikslą apibūdino prof. A. Balčytienė.

Tarp konferencijoje aptariamų temų – žiniasklaidos nuosavybės kaita, žiniasklaidos verslo modelių pokyčiai, kintantys žurnalistinio profesionalumo reikalavimai, nuolatinės pastangos išlaikyti demokratišką žiniasklaidą, kultūrinių tradicijų, vertybių ir normų įtaka, mažėjantis visuomenės pasitikėjimas žiniasklaida, dažnėjantis ir vis geriau pritaikomas internetu paremtų komunikacinių praktikų naudojimas žiniasklaidoje ir komunikacijoje ir t. t.

Vienas garbiausių konferencijos svečių – Tenesio universiteto Noksvilyje (JAV) Žurnalistikos ir elektroninių medijų mokyklos direktorius, profesorius Peteris Grossas, kuris skaitys pranešimą apie žiniasklaidos transformacijas post-komunistiniame pasaulyje.

„Tai vienas tų Vakarų Europos mokslininkų, kurie mato Centrinę Europą ne kaip regioną, kuriam reikia pritaikyti vakarietiškus standartus, o kaip galimybę keistis ir patiems Vakarams. P. Grosso tyrinėjimai nesiremia į Vakarų Europos tradiciją, jam tai greičiau vienas iš pasirinkimų ir modelių beieškant būdų Senojo žemyno regionams susikalbėti. Tai dar vienas balsas, kuris turi būti išgirstas“, – apie atvykstantį mokslininką kalbėjo konferencijos rengėja.

Kiti pranešėjai – JAV, Lenkijos, Rumunijos, Baltarusijos, Latvijos, Čekijos ir Lietuvos akademinių bei žiniasklaidos institucijų atstovai, kurių sukaupta patirtis leidžia jiems jaustis tvirtai vykstant šioms transformacijoms ir ieškoti su jomis susijusių sprendimų.

Vytauto Didžiojo universiteto informacija

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: