Kino filmo "Terminator 2" kadras

Daugiau nei tūkstantis mokslininkų, technologijų ekspertų bei dirbtinio intelekto tyrėjų iš viso pasaulio pirmadienį pasirašė laišką, kuriame įspėja  apie vadinamųjų autonominių ginklų pavojų žmonijai.

Laiške, kurį pasirašė ir žinomas fizikas Stephen Hawking, vienas iš „Apple“ įkūrėjų Steve Wozniak bei sėkmingas verslininkas Elon Musk, autonominiai ginklai įvardijami kaip trečias faktorius po parako ir branduolinio ginklo, galintis sukelti tikrą revoliuciją ginkluotėje. Pagrindinis klausimas, į kurį tyrėjai bandė atsakyti, buvo ar žmonija turėtų patikėti ginklavimąsi dirbtinio intelekto ginklams, ar kaip tik turėtų skatinti šių ginklų prevenciją. Mokslininkai ilgai diskutavo dėl teigiamo ir neigiamo autonominių ginklų poveikio ir galiausiai pateikė pasiūlymą uždrausti šių ginklų realizavimą.

„Kaip dauguma chemikų ir biologų nerodo susidomėjimo kurti cheminius ar biologinius ginklus, taip ir daugelis dirbtinio intelekto tyrėjų nesidomi dirbtinio intelekto ginklų kūrimu bei nenori, kad kažkas kitas terštų jų tyrinėjimų lauką, sukeldami priešišką visuomenės reakciją“, – teigia laiško autoriai. Autonominių ginklų ateitis aiški – jie taptų ateities Kalašnikovais. Priešingai nei branduoliniai ginklai, autonominiai nereikalauja daug lėšų bei sunkiai išgaunamų žaliavų, todėl realizavus jų masinę gamybą, ginklai taptų pigiai ir lengvai prieinami. Tik laiko klausimas, kada jie pasirodytų juodojoje rinkoje ir patektų į diktatorių, siekiančių efektyviau kontroliuoti savo gyventojus, militaristų, norinčių atlikti „etninį išvalymą“ ar teroristų rankas.

Apie žudyti gebančius robotus šių dienų visuomenėje kalbama ir diskutuojama vis daugiau, ši tema svarstoma ir Jungtinių Tautų komitetuose. „Karinės paskirties dirbtinio intelekto ginklavimosi varžybos yra prasta mintis ir turėtų būti uždrausta kurti ginklus, valdomus be žmogaus įsikišimo“, – tvirtina specialistai. „Yra daugybė sričių, kuriose dirbtinis intelektas galėtų pasitarnauti žmonėms, ypač civiliams, nesukuriant naujų įrankių žmonių žudymui“.

Korporacijos  „SpaceX“ vadovas Elon Musk savo susirūpinimą dirbtinio intelekto vystymusi išreiškė ir anksčiau, jį įvardindamas kaip didžiausią grėsmę žmonijos egzistencijai. Fizikas S. Hawking buvo panašios nuomonės kaip ir jo kolega. „Dirbtinio intelekto vystymas gali būti didžiausias įvykis žmonijos istorijoje. Bet tuo pat metu jis gali būti ir paskutinis“, – teigė mokslininkas.

Tačiau šis mokslininkų raginimas uždrausti ginklų, valdomų be žmogaus pagalbos, kūrimą, nereiškia, kad reikėtų išvis uždrausti tyrimus, susijusius su dirbtiniu intelektu. Kaip teigė Eric Horvitz, „Microsotf Research“ vadovas, „Dirbtinis intelektas pakeis išties daug dalykų. Jis suteiks daug vilčių bei daug naudos įvairiose srityse, tačiau ginklavimosi srityje jis tikrai kelia susirūpinimą“.

Taip pat skaitykite: Klonavimas – ar tai etiška?

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: