Kino filmo „Tyrannosaur“ kadras

Tyrannosaur (2011) – niūri, lėta, sukrečianti drama. Norėsis nusukti akis, purtyti galvą ir sakyti ne, tačiau akys liks prikaustytos prie ekrano. Filmas skirtas snobo kino gerbėjams – čia nerasime juoda ir balta, čia kiekvienai pasekmei yra priežastis.

Joseph (Peter Mullan) yra Anglijos darbininkų klasės atstovas, našlys, laisvalaikį praleidžiantis pub‘uose ir turintis begalę pykčio ir agresijos. Jį nuolat erzina lojantys šunys ar besijuokiantys paaugliai – jis ne tik nepraleidžia to pro ausis, bet ir nesibodi gerokai vožtelėti kėlusiems triukšmą. Joseph yra prislėgtas, kamuojamas prisiminimų ir liūdesio, bandantis nuo to apsiginti agresija. Jis vis dažniau išsigąsta savęs, bando bėgti ir slėptis nuo į sprandą alsuojančios praeities. Kartą jis pasislepia iš tiesų – Krikščionių labdaros parduotuvėlėje, kur susipažįsta su Hannah (Olivia Colman), parduotuvės darbuotoja. Ji pasirodo Joseph‘o gyvenime tarsi angelas – jaukus, šviesus, kviečiantis maldai. Iš pradžių vyras mano, kad ji nė velnio nesupranta apie gyvenimą gyvendama ramiai, religingai, šeimyniškai. Jis dar nežino, kad neilgai trukus viskas apsivers aukštyn kojomis…

Kino filmo „Tyrannosaur“ kadras 

Netrukus paaiškėja, kad Olivia taip pat nešasi savo kryžių – kenčia nuo ją terorizuojančio vyro, kuris prieš moterį smurtauja tiek morališkai, tiek fiziškai. Jie nebeturi nieko bendro, ji jo nebemyli, tačiau baimė vis dar laiko Olivią po vienu stogu su smurtautoju. Palaipsniui viskas šeimyniniame gyvenime eina tik blogyn, tačiau tuo pat metu moteris tampa vis artimesnė Joseph‘ui. Viskas pradeda keistis abiejų gyvenimuose.

Britų drama išsiskiria neįtikėtinu realumu. Čia nuolat drėgna, pro debesis tik retkarčiais prasiskverbia saulės spindulys, o gatvėse vietoje policijos „patruliuoja“ agresyvūs jaunuoliai su koviniais šunimis. Čia nepamatysime išpuoselėtų pievelių ar naujausio interjero, čia tik apdriskę namai, atstumianti kaimynystė ir įkaušę vyrai baruose. Filme daugiau pasakoma vaizdu, ne žodžiais – aktorių vaidyba yra verta aukščiausių balų. Neįtikėtinai realiai perteikti charakteriai, kuriais nesuabejoji nė sekundei ir pasibaigus filmui galvoji, kaip jiems sekasi toliau.

Kino filmo „Tyrannosaur“ kadras 

„Tyrannosaur“ gimė iš režisieriaus Paddy Considine trumpametražio filmo „Dog Altogether“. Ši juosta buvo pripažinta geriausiu trumpametražiu filmu Britų akademijos kino apdovanuojimuose (BAFTA) ir Britų nepriklausomo kino apdovanuojimuose (BIFA), taip pat gavo Sidabrinio liūto apdovanojimą Venecijoje 2007 m.  Pats „Tyranosaur“ taip pat susilaukė pripažinimo – yra įvertintas aukštais balais pagrindiniuose filmų kritikos puslapiuose RottenTomatoes.com (7.3/10) bei Metacritic (65/100). Juostą pastebėjo bei teigiamai įvertino ir daugelio populiariausių laikraščių apžvalgininkai – The Sunday Telegraph „Tyrannosaur“ įvardijo kaip „vieną iš stipriausių 2011 m. filmų“.

Aktorės Olivios Colman žodžiais tariant, tai yra „intensyvi, širdį draskanti istorija apie du žmones, kurie rado vienas kitą ir bando išsigydyti savo žaizdas per meilę“.

Verdiktas: 9/10

„Tyrannosaur“ – tai ne tokios šviesios visuomenės pusės atspindys, prasiskverbiantis giliai ir ilgam. Verta juostą įsirašyti į privalomų pažiūrėti filmų sąrašą. Nes jį verta pažiūrėti bent kartą.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: