© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Per pirmuosius keturis ES derybų su Jungtine Karalyste (JK) turus nepasiekta pakankamai pažangos, sakoma Europos Parlamento (EP) svarstomame rezoliucijos projekte. 

Europos Vadovų Taryba turėtų pripažinti pažangos trūkumą trijose pagrindinėse srityse: ES ir JK piliečių teisių užtikrinimo, JK finansinių įsipareigojimų ir Airijos Respublikos bei Šiaurės Airijos sienos, nebent penktajame derybų ture įvyktų proveržis. Tai sakoma rezoliucijos projekte, kuriam ketvirtadienį iš esmės pritarė Europos Parlamento Pirmininkų sueiga (EP pirmininkas ir frakcijų vadovai).

Antradienį Strasbūre rengiamame plenariniame posėdyje EP nariai aptars šį rezoliucijos projektą su Europos Komisijos pirmininku Jean-Claude Juncker ir ES vyriausiuoju derybininku dėl „Brexit“ Michel Barnier, o vėliau dėl jo balsuos. Šis dokumentas taps EP indėliu į spalio 20 d. Briuselyje rengiamą Europos Vadovų Tarybos susitikimą „Brexit“ derybų pažangai aptarti.

Parlamento pirmininkas Antonio Tajani ta proga sakė: „Sveikiname JK premjerės T. May neseniai Florencijoje išsakytą konstruktyvų požiūrį. Piliečių teisių apsauga yra absoliutus Europos Parlamento prioritetas. Išstojimo susitarime turėtų būti išlaikytos visos piliečių teisės, kurias jie turi pagal galiojančius ES teisės aktus. Taip pat reikia papildomų garantijų, kad bus laikomasi ES teisės normų iki pat išstojimo.“

EP „Brexit“ koordinatorius Guy Verhofstadt pridūrė: „Rugsėjo 22 d. Florencijoje pasakyta kalba Ministrė Pirmininkė T. May atvėrė galimybę pažangai, pavyzdžiui, dėl Europos Teisingumo Teismo vaidmens. Tačiau mes norėtume, kad JK vyriausybė suteiktų daugiau aiškumo. Vis dar laukiame atsakymų į gyvybiškai svarbius klausimus, pavyzdžiui, dėl to, kaip išlaikyti Šiaurės Airiją muitų sąjungoje arba kaip surasti būdą išvengti fizinės sienos tarp Airijos ir Šiaurės Airijos. Piliečių teisių ir finansinių įsipareigojimų srityse laukiame konkrečių atsakymų į ES derybų grupės pasiūlymus.“ 

JK ir ES derybose turės būti parengtas išstojimo susitarimo projektas, dėl kurio turės balsuoti Europos Parlamentas. Be jo pritarimo joks susitarimas negalės įsigalioti.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: