Ursula von der Leyen / EPA-ELTA nuotr.

Europos Komisija pradėjo teisines procedūras prieš Lenkijos bei Vengrijos vyriausybes. Komisija nusprendė, jog Lenkijos ir Vengrijos reformos, pažeidžiančios LGBTIQ teises, nesuderinamos su Europos Sąjungos įstatymais. Dėl pažeidimų abidvi valstybės gali atsidurti teisme.

ES prieštarauja Vengrijos vadinamajam „kovos su pedofilija įstatymui“. Juo limituojamas turinys, „propaguojantis“ lyties keitimą, homoseksualumo vaizdavimą jaunesniems nei 18 metų vaikams. Taip pat jame teigiama, jog tik vyriausybės patvirtintiems instruktoriams bus leidžiama vesti lytinio švietimo pamokas mokyklose.

Komisija mano, jog Lenkija deramai ir pilnai neatsakė į jos prašymą dėl vadinamųjų „zonų be LGBT“, kurios yra įsikūrusios Lenkijos miestuose bei kaimuose. Nuo 2019 metų kovo daugiau kaip 100 regionų, apskričių ir savivaldybių visoje Lenkijoje priėmė rezoliucijas arba priėmė „Regionines šeimos teisių chartijas“, skatinančias LGBTIQ diskriminaciją.

Komisija yra susirūpinusi, jog tokie Lenkijos ir Vengrijos nutarimai prieštarauja Europos Sąjungos įstatymams, kurie draudžia diskriminuoti žmones dėl jų seksualinės orientacijos.

Europa niekada neleis mūsų visuomenės dalims būti stigmatizuotoms: ar tai būtų daroma dėl to, ką jie myli, koks jų amžius, kilmė, politinės ar religinės pažiūros.“ – pranešime spaudai teigė Europos Parlamento prezidentė U. von der Leyen.

Tiek Lenkija, tiek Vengrija yra valdomos konservatyvių, dešiniojo sparno vyriausybių.

2021 m. kovą Europos Parlamentas paskelbė Europos Sąjungą LGBTIQ asmenų laisvės erdve, reaguodamas į blogėjančią LGBTIQ asmenų teisių padėtį Lenkijoje, Vengrijoje ir kai kuriose kitose ES šalyse.

Abi šalys turės per du mėnesius atsakyti Europos Komisijai, po kurių Briuselis galės imtis tolesnių teisinių priemonių.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: