Izraelis susiduria su stiprėjančiu pasipiktinimu dėl karo Gazos Ruože. EPA-ELTA nuotr.

Izraelis pirmadienį susidūrė su stiprėjančiu tarptautiniu spaudimu dėl didėjančio civilių aukų skaičiaus ir ligoninių naikinimo Gazos Ruože, šaliai tęsiant savo karą prieš „Hamas“ smogikus apsiaustoje palestiniečių teritorijoje.

Jungtinių Tautų Saugumo Taryba pirmadienį turėtų balsuoti dėl naujos rezoliucijos, raginančios „skubiai ir tvariai nutraukti karo veiksmus“ Gazos Ruože.

Karą išprovokavo spalio 7-ąją „Hamas“ smogikų surengti išpuoliai prieš Izraelį, per kuriuos, atnaujintais izraeliečių duomenimis, žuvo 1 139 žmonės ir buvo pagrobta apie 250 įkaitų. Reaguodamas į šias atakas, Izraelis pažadėjo sunaikinti „Hamas“ ir inicijavo sausumos ir oro kampaniją, kuri smogikų valdomame Gazos Ruože, anot tenykštės Sveikatos ministerijos, iki šiol pareikalavo daugiau kaip 18 800 gyvybių. Ministerija nurodė, kad sekmadienį per Izraelio smūgius žuvo dešimtys žmonių.

Dėl intensyvaus bombardavimo ir kautynių buvo perkelta dauguma Gazos Ruožo gyventojų, o žmonės išgyvena degalų, maisto, vandens ir vaistų stygių.

Pasak JT, iš dalies veikia mažiau nei trečdalis Gazos Ruožo ligoninių. Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) sekmadienį pasmerkė Izraelio operacijų padarinius dviejose ligoninėse teritorijos šiaurėje.

PSO vadovas Tedrosas Adhanomas Ghebreyesusas sakė, kad organizacija yra „pasibaisėjusi“ dėl Kamalo Adwano ligoninės, kurioje Izraelio pajėgos surengė kelias dienas trukusią operaciją prieš „Hamas“, sunaikinimo.

Izraelio kariuomenė sekmadienį pasitraukė iš šios ligoninės, tvirtindama, kad „Hamas“ naudojosi ją kaip valdymo centru.

Izraelis teigė, kad prieš įžengimą į ligoninę susiderėjo dėl saugaus daugelio viduje esančių žmonių evakavimo.

PSO taip pat nurodė, kad dėl Izraelio bombardavimo Al Šifos ligoninės skubiosios pagalbos skyrius „plūsta krauju“.

„Hamas“ kontroliuojama Sveikatos ministerija pareiškė, kad sekmadienį Izraelis smūgiavo į Nassero ligoninę pagrindiniame pietinio Gazos Ruožo mieste Kan Junise, pražudydamas vieną žmogų ir sužeisdamas dar septynis.

Ministerija taip pat sakė, kad sekmadienį Izraelio pajėgos šturmavo Al Avdos ligoninę Gazos Ruožo šiaurėje ir po kelių apsiausties ir bombardavimo dienų sulaikė medicinos personalo narių.

Sekmadienį Izraelio ministras pirmininkas Benjaminas Netanyahu dar kartą pažadėjo „kovoti iki galo“, sunaikinti „Hamas“, išlaisvinti visus įkaitus ir užtikrinti, kad Gazos Ruožas niekada nebevirstų „terorizmo centru“.

Izraelio kariuomenė pranešė, kad netoli šiaurinės Gazos Ruožo sienos perėjimo punkto Izraelio Erezo mieste aptiko iki šiol didžiausią „Hamas“ tunelį.

Naujienų agentūros AFP fotografo teigimu, šis tunelis toks didelis, kad juo galėtų važiuoti nedidelės transporto priemonės.

Anot Izraelio, jis atsiėjo milijonus dolerių, o jo statyba užtruko ne vienus metus. Tunelyje įrengti bėgiai, elektra, drenažo sistema ir ryšių tinklas.

Raginimai skelbti paliaubas

Izraelio vyriausybė patiria vis didesnį tarptautinės bendruomenės spaudimą sustabdyti kovas ir labiau stengtis apsaugoti civilius.

JT skaičiuoja, kad dėl karo buvo perkelta apie 80 proc. – 1,9 mln. – Gazos Ruožo gyventojų.

Negana to, vietos žmonės taip pat vis lieka be mobiliojo ryšio, tačiau sekmadienį pagrindinė Gazos Ruožo telekomunikacijų bendrovė pranešė, kad mobiliojo ryšio ir interneto paslaugų teikimas buvo laipsniškai atkurtas.

Sekmadienį Izraelyje viešėjo Prancūzijos užsienio reikalų ministrė Catherine Colonna, kuri per vizitą paragino nedelsiant paskelbti ilgalaikes paliaubas.

Kataras, kuris praėjusį mėnesį tarpininkaudamas padėjo pasiekti paliaubų susitarimą, pagal kurį mainais į 240 kalintų palestiniečių buvo paleista 80 Izraelio įkaitų, pranešė, kad „dedamos diplomatinės pastangos atnaujinti humanitarinę pauzę“.

Tačiau „Hamas“ platformoje „Telegram“ nurodė, kad yra „prieš bet kokias derybas dėl kalinių mainų, kol nebus nutraukta agresija prieš mūsų žmones“.

Kasdienis žeminimas

Izraelis taip pat sulaukia įkaitų šeimų raginimų sulėtinti, sustabdyti ar nutraukti karinę kampaniją.

Izraelio duomenimis, Gazos Ruože vis dar laikomi 129 įkaitai. Jų artimieji vėl rinkosi Tel Avive, kad paragintų sudaryti susitarimą dėl jų paleidimo, kariuomenei prieš tai pripažinus, jog Gazos Ruože per klaidą nukovė tris įkaitus.

Viena savo laisvę jau atgavusi įkaitė 57-erių Raz Ben-Ami kalbėjo apie patirtą „kasdienį žeminimą“, įskaitant vieną galimybę pavalgyti per dieną ir normalių tualetų stoką.

Gazos Ruože įsiplieskus konfliktui, smurtas paaštrėjo ir Izraelio okupuotame Vakarų Krante.

Palestiniečių Sveikatos ministerija pranešė, kad sekmadienio rytą vienoje pabėgėlių stovykloje Izraelio pajėgos nukovė penkis palestiniečius.

Izraelio kariuomenė teigė, kad per oro antskrydžius buvo taikomasi į smogikus, kurie kėlė grėsmę kariams.

Sveikatos pareigūnai tvirtina, kad nuo karo pradžios Izraelio pajėgos ar naujakuriai Vakarų Krante nukovė daugiau kaip 290 palestiniečių.

Smūgiai Sirijai

Negana to, toliau didėja susirūpinimas, kad konfliktas Gazos Ruože gali apimti platesnį regioną.

Sekmadienį Izraelis netoli Damasko surengė oro antskrydžius, sužeisdamas du Sirijos karius, teigė Sirijos gynybos ministerija.

Izraelio pajėgos ir Irano remiami „Hezbollah“ smogikai Izraelio ir Libano pasienyje reguliariai apsikeičia ugnimi.

Tuo metu Jemeno remiami husių sukilėliai, kurie sako norintys spausti Izraelį, Raudonojoje jūroje inicijavo atakas prieš laivus, priversdami dideles laivybos kompanijas nukreipti laivus kitomis kryptimis.

Izraelis daugiausiai taikosi į Irano remiamas pajėgas ir „Hezbollah“ smogikus, taip pat Sirijos kariuomenės pozicijas, ir nuo spalio 7 d. intensyvina tokias atakas.

Lina Linkevičiūtė (AFP)

Rekomenduojame

Naujienų agentūros ELTA informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "NAUJIENŲ AGENTŪRA ELTA" sutikimo draudžiama.
 
Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: