Antausis Lietuvai: Rusijos centrinis bankas, rugpjūčio 1 dieną į apyvartą išleido penkių rublių monetą, vaizduojančią Žaliojo tilto skulptūras su Sovietų Sąjungos kariais. Taip pat, ant jų tarp dviejų penkiakampių žvaigždžių puikuojasi užrašas: „Vilnius. 1944m. Liepos 13d.“. Būtent tą dieną Raudonoji armija užėmė Vilnių.

Tiesa, keturiolikos monetų serijoje galime pamatyti įvairių miestų vaizdus: Kijevas, Berlynas, Praha, Budapeštas, Minskas, Kišiniovas, Bukareštas, Ryga, Talinas, Varšuva, Belgradas, Bratislava, Viena ir žinoma, Vilnius. Ar tai šaipymasis valstybiniu lygiu, o gal siunčiama užslėpta žinutė nuo Rusijos? Aišku viena, kad vos pašalinus sovietinius šešėlius nuo sostinės Žaliojo tilto, Rusija neleidžia jų pamiršti ir drąstiškai apie juos primena.

Naujai išleistose monetose vaizduojami „išlaisvintojai“. Pavyzdžiui, Vilniaus monetoje įspaustos sovietų karių skulptūros, stovėjusios ant Žaliojo tilto, Talino monetoje vaizduojmas bronzinis karys. Tiek sovietinė propaganda, tiek pati Maskva šį įvykį vadina Vilniaus išvadavimu „nuo vokiškųjų nacistinių užgrobikų“. Daugeliui toks Rusijos poelgis iššaukė pasipiktinimo bangą.

Užsienio reikalų ministerijos politikos direktorius Rolandas Kačinskas teigia, jog: „Rusijos poziciją žinome, o monetų išleidimas tik patvirtina, kad Rusija dar nėra pasirengusi istorinei tiesai apie sovietų okupaciją“. Iš viešosios erdvės pašalintus sovietinius monomentus, sovietinius simbolius bandoma prikelti antram gyvenimui. Tai tik įrodo, kaip svarbu buvo pašalinti sovietines statulas nuo Žaliojo tilto, o visi kurie teigė priešingai dabar gali tik pritariamai kinkuoti galva ir atsiimti savo žodžius ir prieštaravimus.

Vilnius 3

„Kalbant apie tuos rusiškus rublius su 70+ metų užtrukusio Europos miestų išlaisvinimo data, užtektų trumpam prisiminti, kur jie bus naudojami. Ne Vienoje, ne Kijeve ar Varšuvoje, ir ne Vilniuje, o Rusijos miestuose su kaimais, kurių žmonėms ir siunčiama rubliais žinia apie visus šituos „nedėkingus fašistus”. Dėl manęs lai būna jie nors plastmasiniai, bet kai tokį rublį su kariu „išvaduotoju” ant Vilniaus tilto kitą mėnesį gaus aštuonmetis Krasnojarske, jokia tremtinių kapus tvarkanti LT jaunimo misija jam po kelerių metų neišaiškins, kodėl ta šlykščiai nedėkinga tauta nenorėjo pasilaikyti „konfliktinio paveldo” egzemplioriaus. Ir ko jie patys tuos kapus sugalvojo.” – socialiniuose tinkluose įvykį komentavo žurnalistė Rita Miliutė.

Taip pat skaitykite: „Atminimo akmenys“ – Gunterio Demnigo misija

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: