Volodimyras Zelenskis. / EPA-ELTA nuotr.

Jungtinių Amerikos Valstijų Valstybės departamentas perspėjo Ukrainą, kad Rusija planuoja atakas, kurių metu bus taikomasi į civilių gyvenamuosius ir valstybinius pastatus. Šie puolimai, numanoma, įvyks apie rugpjūčio 24 dieną. Civiliai yra raginami palikti Ukrainą: „JAV ambasada ragina JAV piliečius dabar išvykti iš Ukrainos privačiu antžeminiu transportu, jei tai daryti saugu”, – sakoma ambasados interneto svetainėje paskelbtame saugumo perspėjime.

Trečiadienį, rugpjūčio 24 dieną bus minima 31 metų sukaktis po to, kai Ukraina nutraukė ryšius su Sovietų Sąjunga. Paprastai Ukrainos piliečiai šios šventės metu kartu susirenka paminėti savo nepriklausomybę ir dalyvauja įvairiuose renginiuose. Tačiau šiais metais ši data reiškia ir neišprovokuotos invazijos į Ukrainą šešių mėnesių sukaktį.

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis perspėjo piliečius, kad Maskva gali bandyti padaryti „kažką ypač bjauraus“ per Ukrainos Nepriklausomybės dieną. „Visi turime žinoti, kad šią savaitę Rusija gali bandyti padaryti ką nors itin bjauraus, itin pikto“, – vaizdo pranešime į piliečius kreipėsi V. Zelenskis.

„Viena iš pagrindinių priešo užduočių – pažeminti mus, ukrainiečius, nuvertinti mūsų galimybes, mūsų didvyrius, skleisti neviltį, baimę, skleisti konfliktus… Todėl svarbu niekada, nė akimirkai, nepasiduoti šiam priešo spaudimui, nepavyduliauti, neparodyti silpnumo“, – sakė jis.

Šiais metais Ukrainoje yra uždrausta rengti renginius, dėl padidėjusios Rusijos atakų rizikos. Bijodami atnaujintų raketų atakų, Kyjivo valdžia uždraudė visus renginius, susijusius su Nepriklausomybės diena. Jie bus uždrausti nuo pirmadienio iki ketvirtadienio.

Kyjivas nėra vienintelė zona turinti apribojimus – Charkove įsigaliojo komendanto valanda nuo 4 valandos vakaro iki 7 valandų ryto. Šis ribojimas truks nuo antradienio iki ketvirtadienio. Mykolaivo jūrų komerciniame uoste yra rekomenduojama antradienį ir trečiadienį dirbti iš namų, nes jie yra netoli Rusijos kontroliuojamos teritorijos pietuose. Žmonės yra skatinami nesirinkti didesnėse grupėse ir būti atsargiems.

Jungtinės Amerikos Valstijos, pokalbio su Rusijos ambasadoriumi Anatolijumi Antonovu metu, įspėjo, kad Maskva netęstų karo Ukrainoje ir ragino nutraukti karines operacijas prie didžiausios Europos branduolinės elektrinės esančios Zaporožės srityje. Taip pat, iš Rusijos buvo pareikalauta gražinti pilną elektrinės kontrolę Ukrainai.

Kariniai veiksmai, vykstantys prie Zaporožės elektrinės, yra rizikingi dėl daugelio faktorių. Cheminių ginklų ekspertas Hamišas De Brettonas-Gordonas „CNN“ sakė, kad aplink elektrinę yra branduolinių atliekų bunkerių, o pažeidus aplinkinį dirvožemį gali išsiskirti radiacija. “Jei tai užsidegtų ar sprogtų, mažai tikėtina, kad užterštumas būtų izoliuotas tik Ukrainoje”, – sakė jis. “Tikėtina, kad tai paveiktų visą Europą, taip pat ir Rusiją“.

Rugpjūčio 20 dieną, teroristinio išpuolio metu žuvus įtakingo Rusijos politinio veikėjo, filosofo Aleksandro Dugino dukrai, Darijai Duginai, įtampa tarp Rusijos ir Ukrainos išaugo dar labiau. Rusijos naujienų agentūros paskelbė, kad dėl šio įvykio yra atsakingos Ukrainos specialiosios tarnybos ir Ukrainos pilietėm kuri po įvykio pabėgo į Estiją. Ukraina neigė šiuos kaltinimus, tačiau Rusijos federalinio saugumo tarnyba tiki tik savo įvykių versija. Rusijos dezinformacijos tinklalapio redaktorė D. Dugina žuvo kai sprogo jos automobilyje padėta bomba.

Tam, kad būtų užtikrintas visas įmanomas saugumas, JAV ambasada Ukrainoje savo internetiniame tinklapyje praneša, kaip reikia elgtis įvykus Rusijos puolimui. Ukrainoje esantys žmonės gyvena nuolatinėje įtampoje ir pavojuje, o agresorius, tuo tarpu, planuoja žiaurų, šešių mėnesių nuo invazijos pradžios, paminėjimą.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: