Garsaus Kolumbijos dailininko, skulptoriaus Fernando Botero dukra Lina yra sakius, kad jos tėvo kūriniams paaiškinimo nereikia, nes žmonės juose atranda patys save. Menininkas iš tiesų žymus visame pasaulyje, jo darbai gerai žinomi meno gerbėjams.

Fernando Botero – kolumbietis, gimęs 1932 metais Madeljine. Šeima sunkiai vertėsi, nes neteko tėvo, kai Fernandui Botero buvo vos ketveri. Mama, kuri dirbo siuvėja turėjo viena užauginti tris vaikus, Fernardą Botero ir jo du brolius. Užaugęs dailininkas teigia, kad būtent sunkūs išgyvenimai jį išmokė vertinti ir džiaugtis mažais dalykais.

Ne paslaptis, kad menininko kelią Fernando Botero pasirinko būdamas dar paaugliu, vos 15 metų. Tiesa ta, kad prieš tai žymus kūrėjas jautė didelę aistrą koridoms. Susidomėjimas koridomis užgimė su dėde stebint bulių ir žmonių kovas. Būdamas 12 metų, Fernando Botero įstojo į vietinę akademiją, kur mokėsi tapti matadoru. Toreadoro karjera baigėsi kovoje susidūrus su pirmuoju buliumi, kuris išmetė Fernandą Botero aukštai į orą. Dėl didžiulės aistros jaunasis dailininkas pirmuosiuose piešiniuose vaizdavo koridas.

Kūrėjas mokėsi ne tik tapti matadoru, bet tobulino ir meninius sugebėjimus. Madride studijavo San Fernando dailės akademijoje. Taip pat Fernandas Botero mokėsi San Marko dailės akademijoje Florencijoje.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Márcio Frota (@marcioofrota)

Kaip ir kiekvienas menininkas, Fernandas Botero ieškojo įkvėpimo. Jis žavėjosi monumentalistais, ypač Diegu Rivera. Kopijavo ispanų dailininkų Gojos ir Velaskeso paveikslus, o kopijas pardavinėjo turistams, kopijavo freskų tapybą, ypač italų Džoto ir Andrea del Kastanjo. Įkvėptas italų tapytojų, pradėjo tapyti vis didesnes figūras ir akimirkas iš vaikystės Madeljine. Pasak Fernando Botero, tikrojo avangardo reikia ieškoti realizme, todėl jis įkvėpimo ieškojo klasikinėje dailėje.

Įspūdinga tai, kad Fernando Botero savo karjerą pradėjo anksti. Sulaukęs 18 metų, jis iš Medeljino išvyko į Bogotą, kur vyko jo pirmoji asmeninė darbų paroda, o 1950 metais persikėlė į Meksiką, kur ilgėdamasis Lotynų Amerikos suformavo savitą stilių ir braižą. Nesulaukus nei 20 metų, jau buvo parašyta pirmoji monografija apie jo kūrybą.

Kritikai neigiamai vertino Fernando Botero kūrybą. Jie manė, kad tai kvaila, komiška. Nepaisydama kritikos, menininkas dirbo, kūrė 7-8 val. per dieną. Visuomenė įvertino Fernando Botero kurtą meną teigiamai. Jo darbai net du kartus eksponuoti Venecijos Bienalėje, Bogotoje galima rasti muziejų, įsteigtą jo garbei.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Golara Studio (@history.of.art)

Taip pat Medeljine menininko vardu pavadinta aikštė, kurioje žmonės gali pasigrožėti jo paties skulptūromis. Tiesa, 2020 metais Madeljine esanti aikštė buvo nuniokota vandalų ir skulptūros aptaškytos dažais, nepaisant to, skulptūros džiugina aikštės lankytojus. Pirmoji Fernando Botero asmeninė darbų paroda vyko 1951 metais Bogotoje „Galeria Leo Matiz“, po metų laimėjo piniginį prizą Kolumbijos dailininkų parodoje. 1992 metais buvo pakviestas savo skulptūras eksponuoti Paryžiaus Eliziejaus laukuose. Paveikslai eksponuoti ir Vekijo rūmuose, Florencijoje.

Fernando Botero įvertinimą ir pripažinimą įrodo jo paveikslų, skulptūrų pardavimai ir kainos. Jo kūriniai reguliariai parduodami už daugiau nei milijoną JAV dolerių. Paveikslas „At the Park“ parduotas už 1,2 milijonų dolerių. Niujorke Fernando Botero paveikslas „Card Players“ parduotas už daugiau nei 2 milijonu dolerių. Meno mėgėjai domisi ir skulptūromis. Skulptūros „Leda and the Swan“ ir „Donna in Hong Kong“ buvo parduotos už 400 tūkstančių dolerių.

Fernando Botero yra menininkas, turintis savitą stilių ir tuo sužavėjęs visuomenę. Jo darbai įvertini, puošia viešas, lankomas vietas, o pats autorius gerbiamas ir žinomas meno gerbėjų.

Taip pat skaitykite: Banksy, būdamas karantine, savo vonios kambarį pavertė tikra meno instaliacija [FOTO]

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: