Žiūrovai su mielu noru priima miuziklus, nes būtent šis žanras dažnai gyvybingai ir originaliai garantuoja neabejotiną pramogą. Ne taip ir dažnai dienos šviesą išvysta jaunimui skirti televizijos serialai kuriuose objektyviai parodomas jaunatviškas entuziazmas, konkurencija bei paauglių maištas. Būtent ,,Glee“ atitinka tai, ko norisi. Vidurinėje mokykloje besimokančių jaunuolių ambicijos, grupinis darbas, asmeninės problemos įtraukia ir įtaigiai parodo jų dramatiškumą.

Ši komedija, drama ir miuziklas vienu metu pasakoja apie optimizmo apimtą pedagogą, bandantį transformuoti mokyklos choro klubą, skirtingus moksleivius sutelkti vienam tikslui – dainavimui ir dalyvavimui konkursuose. Minėtasis klubas yra muzikos ansamblis, kuriame dalyvauja choro artistai, atlikdami pasirodymus sujungia dainavimą su choreografijos elementais. Serijose gvildenamos atsiskyrusių, bendruomenėje nepritampančių jaunuolių bėdos: socialiniai, lytinės orientacijos iššūkiai, negalia, nepripažinimas, stereotipai, patyčios, rasizmas, nusikalstamumas. Serialo ,,Glee“ pavadinimas kilo iš istorinio termino “glee club“, kas reiškė mišrų XIX a. choro klubą. Veiksmas vyksta fiktyvioje William McKinley vidurinėje mokykloje, Jungtinėse Amerikos Valstijose. Siužetas plėtojamas 6 sezonais, pradėtas rodyti dar 2009 m. ir tęsėsi iki pat 2015 m. kovo 10 d.

Viskas viename

Šioje komiškai-dramatiškame pasakojime rodomi unikalūs muzikiniai pasirodymai, perkuriamos garsių dainininkų ir grupių dainos, specialiai atrinktos serialo kūrėjo – Ryan Murphy. ,,Columbia Records“ išleido ne vieną choro ,,Glee“ albumą. Šio serialo pasirodymai bei išleistos dainos pelnė komercinę sėkmę: buvo parduoti 36 milijonai dainų įrašų ir 11 milijonų albumų tarptautiniu lygmeniu. ,,Glee“ iš pradžių buvo transliuojama ,,Fox“ amerikiečių komercinės televizijos tinkle, tačiau taip pat turinys buvo platinamas ir DVD bei Blu-ray formatais, buvo specialiai sukurta aplikacija iPad įrenginiuose, dainos bei visi pasirodymai perkelti į Wii kompiuterinių žaidimų konsolę Karaoke pasirodymams. Visos serijos taip pat žiūrovams prieinamos ir ,,Netflix“ platformoje. Taip pat nuo 2021 m. vasario mėn. vartotojai jau gali jį išvysti ir Disney+ kanale. Be originalių serijų, išleistų albumų ir Karaoke turinio, buvo surengti ir tiesioginės transliacijos koncertų turai. Turai pradėti organizuoti po pirmojo ir antrojo sezono serijų filmavimų bei juose dalyvavo visas aktorių choras. Neapsiribota ir be specialaus koncertinio filmo, sukurto iš 2011 m. vykusių turų pasirodymų. ,,Glee: The 3D Concert Movie“ buvo prodiusuotas Ryan Murphy, režisuotas amerikiečių režisieriaus ir rašytojo Kevin Tancharoen. Koncertinis filmas taip pat transliuotas ,,Fox“ televizijoje.

Veikėjų apžvalga

Žinoma, prie serialo sėkmės prisidėjo ne vien sukurti muzikiniai pasirodymai. Unikalūs personažai su skirtingomis problemomis, dramos elementai prikaustė daugelį žiūrovų.

Will Schuester (Matthew Morrison) – entuziastingas, energingas ispanų kalbos mokytojas, klubo vadovas, bandantis moksleiviams įkvėpti norą dainuoti chore.

Sue Sylvester (Jane Lynch) – palaikymo šokėjų trenerė, visuomet vilkinti sportinę aprangą, visuomet priešiška, atitinkanti antagonisto vaidmenį.

Emma Pillsbury (Jayma Mays) – emocinį sutrikimą turinti mokyklos socialinė darbuotoja, jaučianti romantiškus jausmus Will‘ui.

Quin Fabray (Dianna Sgron) – moksleivė, antagonistė, palaikymo komandos šokėja, kuri patiria nėštumą ir ima šnipinėti Sue.

Terri (Jessalyn Gilsig) – Will‘o žmona, kuri vėliau įsivaikina Quin mažametę dukrą.

Rachel Berry (Lea Michele) – mergina, trokštanti tapti Brodvėjaus žvaigžde ir kenčianti nuo nepripažinimo.

Kurt Hummel (Chris Colfer) – homoseksualus dainininkas, patiriantis patyčias dėl stiliaus bei lytinės orientacijos.

Finn Hudson (Cory Monteith) – populiarus mokyklos futbolo žaidėjas, užimantis gynėjo poziciją.

Mercedes Jones (Amber Riley) – užsispyrusi dainininkė, trokštanti visuomenės įvertinimo bei įsižeidžianti, kuomet jai pasiūlo antraplanės solistės poziciją.

Noah ‘Puck‘ Puckerman (Mark Salling) – futbolo žaidėjas, Finn‘o geriausias draugas.

Tina Cohen-Chang (Jenna Ushkowitz) – drovi mergina, kenčianti patyčias dėl rasės.

Vėlesniuose sezonuose prie pagrindinių personažų taip pat prisijungia ir Santana Lopez (Naya Rivera) – padavėja dirbanti moksleivė, jaučianti romantiškus jausmus savo geriausiai draugei.

Visi personažai įsitraukia į aktyvią choro veiklą, atlieka pasirodymus ir tuo pačiu sprendžia savo asmenines problemas. Kiekviename sezone nagrinėjamos skirtingos, jaunuoliams aktualios temos: homoseksualumas, santykiai su žmonėmis, fobijos, įsivaikinimas, nėštumas, smurtas, konfliktai su tėvais, bulimija ir kt.

Kaip gimė idėja?

Vienas iš scenarijaus autorių Ian Brennan, remdamasis savo paties mokyklos laikų patirtimi, serialo idėją pradėjo plėtoti anksčiau nei kiti kūrėjai ir iš pradžių ,,Glee“ įsivaizdavo kaip filmą, o ne šešių sezonų šou. Pilnai išbaigtą scenarijų jis jau sukūrė 2005 m., tačiau prireikė dar kelerių metų projekto vykdymui. Ryan Murphy taip pat dalyvavo mokyklos chore ir pajautė, jog visą savo patirtį taip pat galėtų pritaikyti televiziniam turiniui. Jis pasitarė su Brad Falchuk ir nusprendė, jog visa ši idėja galėtų tapti serialu, o ne filmu. Serialo kūrėjai kartu yra sukūrę ne vieną pramoginio turinio kino produktą bei kitus žinomus serialus atskirai. Ryan Patrick Murphy, Bradley Douglas Falchuk, Ian Brennan scenaristai bei prodiuseriai, prisidėję prie garsios siaubo juostos ,,American horror story“ kūrimo, išleido komišką satyrą ,,The Politician“. Taip pat Ryan Patrick Murphy kūrė ir ,,Netflix Originals“ serijoje išleistą psichologinį trilerį ,,Ratched“.


Reikalingi artistai

Tobulam chorui reikia ir kompetetingų atlikėjų, išpildančių mokytojo nurodymus. Verta paminėti, jog kūrėjai stebėjo ir atsakingai rinko aktorius, kurie būtų pajėgūs artistai scenoje. Kandidatai turėjo ne vien parodyti vaidybinius įgūdžius, bet ir šokį, ir dainavimą. Pagrindinis kūrėjas Ryan Murphy vietoj įprastos aktorių atrankos nusprendė trejus mėnesius stebėti Brodvėjaus garsenybes, vaidinusias garsiose Holivudo juostose bei pelniusias ne vieną apdovanojimą. Būtent taip jis atkreipė dėmesį į aktorius Matthew Morrison, Lea Michele ir Jenna Ushkowitz, kurie yra dalį savo karjeros skyrę dainavimui ir choreografijai. Matthew Morrison yra vaidinęs garsiuose miuzikluose ,,Hairspray“ ir ,,The light in the Piazza“. Lea Michele taip pat debiutavo roko miuzikle ,,Spring Awakening“. Jenna Ushkowitz yra Korėjoje gimusi amerikiečių aktorė bei dainininkė, pasirodžiusi miuzikle ,,The King and I“. Kitiems pastebėtiems aktoriams, neturintiems patirties teatre ir miuzikluose, teko pasistengti ir pademonstruoti savo pajėgumą parodant vokalinius sugebėjimus. Pavyzdžiui, Chris Colfer, kuris neturėjo profesionalaus sceninio pasirengimo, gavo Kurt Hummel vaidmenį. Aktorius Cory Monteith kūrėjams išsiuntė filmuotą vaizdo medžiagą, kurioje parodo vien tik savo aktorinius gebėjimus, tačiau buvo paprašytas atsiųsti antrą įrašą, kuriame būtų pademonstruotas aktoriaus dainavimas. Viso serialo metu aktoriai kito, tačiau Matthew Morris, Jane Lynch, Lea Michele, Chris Colfer bei Kevin McHale išliko kiekviename sezone ir įkūnijo išties įsimintinus vaidmenis.

Svečiai ir kūrybinis procesas

Iš viso seriale pasirodė 754 muzikiniai kūriniai, iš kurių buvo tiek individualiai atliekamos dainos, tiek dviejų ar daugiau kūrinių sujungimas į vieną pasirodymą. Autorius Ryan Murphy teigė, jog kiekviena atlikimui skirta daina buvo pasirinkta neatsitiktinai, buvo itin svarbu, jog dainų tekstai atitiktų siužetą bei aktorių vaidmenis. Iš pradžių parašomas scenarijus ir tik tada vykdoma kūrinių paieška, kurie būtų idealūs siužeto išpildymui ir plėtojimui. Vienas iš ,,Glee“ aktorių Chris Colfer interviu metu atskleidė, jog serialo kūrėjui ne kartą pasakojo įvairius atsitikimus iš savo gyvenimo, kuriuos vėliau Ryan Murphy perrašė į serialo scenarijų. Taip pat buvo atskleista, jog kūrėjas teiraujasi aktorių, kokius kūrinius jie muzikaliai pageidautų atlikti įvairiose situacijose. Ryan Murphy buvo be galo nustebęs, kai išvydo serialo dainų įrašų pardavimus ir išdėstė savo požiūrį, jog sėkmė slypi kiekvieno aktoriaus atsidavime darbui ir, kad kiekvienas priskirtas kūrinys buvo pamiltas bei atliktas atsakingai. Anot jo, aktoriai suprato, jog pagrindinė šio serialo tema ir vertybės yra optimizmas ir jaunatviškas nerūpestingumas. Verta paminėti, jog seriale pasirodė ir į tam tikrus personažus persikūnijo ne viena kita garsi kino pasaulio ikona. Neil Patrick Harris debiutavo juokingame epizode, Britney Spears tiesiog vaidino pati save, o Gwyneth Paltrow, viena iš serialo kūrėjų sutuoktinių, atliko šaunų mokytojos vaidmenį ir kartu su choru atliko pasirodymą. Taip pat ,,Glee“ žiūrovai buvo nustebę ekrane išvysdami ir aktorę ir dainininkę Lindsay Lohan, aktorę Kate Hudson bei atlikėją ir dainų rašytoją Olivia Newton John.

Daug reikalaujantis procesas

Paskaičiuota, jog vieno epizodo kūrimas pareikalaudavo bent 3 milijonų dolerių išlaidų ir dažniausiai buvo nufilmuojamas per 10 dienų, kadangi itin detalizuota choreografija užima be galo daug pastangų ir laiko. Pagrindinis choreografas Zach Woodlee atskleidė, jog šokių judesius visada sukonstruodavo pagal perkurtą ir aktoriams pritaikytą muziką ir dainos tekstą. Tuomet aktoriai buvo mokomi konkrečios choreografijos ir vyko dainų įrašymas. Šis procesas prasidėdavo 6 arba 8 savaitės iki filmavimo pradžios. Nepaisant visų nuotaikingų pasirodymų ir sunkaus darbo, serialas sulaikė ir kritinių įvertinimų. Muzijkos žurnale ,,Rolling Stones“ buvo rašoma, jog Cory Moneith ir Dianna Agron dainavimo įgūdžiai per silpni ir neprilygsta kitų aktorių pasirodymams. Taip pat šis serialas buvo sukritikuotas dėl pernelyg perkrauto garso takelio bei tam tikrose dainose itin stipriai juntamo balsų redagavimo, padaryto su Auto-tune programa.

Nedėkinga lemtis

Kūrybinei grupei ir visiems gerbėjams teko susitaikyti su itin tragiškomis žiniomis. 2013 m. pasaulį paliko visų mylimas Cory Moneith, suvartojęs per didelę alkoholio ir narkotinių medžiagų dozę. Cory Moneith ir Lea Michele buvo drauge ne tik rodomose serijose, bet ir realiame gyvenime, todėl ši žinia itin skaudžiai palietė visą aktorių grupę. Šie aktoriai nors ir nepaskelbė oficialių susižadėtuvių, tačiau 2012 m. viešai užsiminė apie planuojamą santuoką. Cory Monteith mirtis sutapo su serialo trečiuoju sezonu, kūrėjams teko pakeisti scenarijų, įtraukiant ir personažo Finn Hudson mirtį. Cory Monteith garbei buvo skiriama speciali serija, kurią pavadino ,,The Quarterback“ ir skyrė itin emocionalias dainas.

2018 m. pasaulis buvo sukrėstas, kuomet iš gyvenimo pasitraukė ir kitas serialo aktorius Mark Salling, kentęs daugybę vidinių išgyvenimų bei kaltinimų dėl kalitinimų seksualiniu priekabiavimu. Jis puoselėjo santykius su aktore Naya Rivera nuo 2007 m. iki 2010 m. Buvę kolegos neslėpė skaudulio ir visuomenei išreiškė nuoširdų prašymą apsiriboti be žiaurių kaltinimų ir niekinimų, po jo mirties išsakyti tik teigiamus prisiminimus.

2020 m. liepos mėnesį itin tragiškomis aplinkybėmis anapilin iškeliavo ir kita ,,Glee“ žvaigždė – Naya Rivera. Po kelių dienų intensyvių paieškų spaudos konferencijoje buvo pareikšta, jog Piru ežere rastas nuskendęs Naya kūnas. Naya leido laisvalaikį, plaukiojo su savo mažamečiu sūnumi Josey Dorsey ir ji iš pradžių padėjo jam patekti atgal į valtį, tačiau nesugebėjo užlipti pati ir įvyko nelaimingas atsitikimas. Naya Rivera už nuopelnus pramogų verslo pasaulyje buvo palaidota Holivudo kalvose esančiose memorialinėse kapinėse.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: