Organizatorių archyvo nuotr.

Nebuvai pakviestas studijuoti į aukštąją mokyklą per bendrąjį studentų priėmimą? Nenusiminki, jau šiandien prasideda ir iki rugpjūčio 16 dienos tęsis papildomas priėmimas į bakalauro studijas, o papildomas priėmimas į magistrantūros studijas vyksta visą rugpjūčio mėnesį. Kad nepasimestum ir jau šiemet sėkmingai pradėtum studijuoti, į dažniausiai užduodamus su papildomu priėmimu susijusius klausimus atsako Vilniaus Gedimino technikos universiteto (VGTU) Studijų prorektorius Romualdas Kliukas.

Ar gali papildomo priėmimo metu prašymus studijoms teikti tie, kurie nedalyvavo pirmuosiuose bendrojo priėmimo etapuose?

Taip, net ir pirmuosiuose bendrojo priėmimo etapuose nedalyvavę asmenys, gali teikti prašymus papildomam priėmimui.

Ar gali papildomo priėmimo metu studijų sutartis sudarę asmenys teikti prašymus studijuoti kitose aukštosiose mokyklose?

Asmenys, įstoję į valstybės nefinansuojamas vietas ir sudarę sutartis gali teikti prašymus studijuoti kitose aukštosiose mokyklose valstybės finansuojamose ir nefinansuojamose vietose, o asmenys, įstoję į valstybės finansuojamas vietas, papildomo priėmimo metu gali teikti prašymus studijoms kitose studijų programose ar aukštosiose mokyklose tik valstybės nefinansuojamose vietose.

Kur registruojami prašymai papildomam priėmimui?

Norintiems rinktis studijas VGTU, prašymai į bakalauro studijas registruojami LAMA BPO sistemoje, o norintiems rinktis magistrantūros studijas – prašymus galima registruoti vgtu.lt svetainėje.

Į ką vertėtų atkreipti dėmesį renkantis studijas Lietuvoje?

Vienas geriausių būtų įsitikinti, ko vertas universitetas, pasidomėti tarptautiniais ir nacionaliniais reitingais. Pavyzdžiui, tarptautinis šių metų universitetų reitingas „QS World University Rankings“ pažymėjo VGTU šuolį reitingų lentelėje bei įsitvirtinimą tarp 2,1 proc. geriausių pasaulio universitetų.

Taip pat renkantis studijų programą labai svarbu atsižvelgti į atskirų aukštųjų mokyklų tradicijas ruošiant tos srities specialistus. Daugelis universitetų siūlo panašias studijų programas. Pavyzdžiui, statybą, elektroniką, mechaniką galima studijuoti keliose Lietuvos aukštosiose mokyklose, tačiau tik VGTU turi 25–30 metų patirtį, puikiai įrengtas pasaulinio lygio laboratorijas, tarptautinėje erdvėje pripažintą akademinį personalą.

Taip pat patarčiau pasidomėti, ar aukštoji mokykla siūlo visas norimos studijų programos studijų pakopas – ar yra bakalauras, magistrantūra ir doktorantūra. Nebūtina stoti į visas pakopas, bet jų buvimas užtikrina, kad čia dirba aukšto lygio mokslininkai.

Siūlyčiau taip pat pasidomėti, ar studentams studijų metu suteikiamos praktikos bei tarptautinės galimybės.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: