urijus Ševčiukas / Youtube stop kadras

Rusijos federacijos Baškortostano respublikos teismas ilgametei roko žvaigždei paskyrė baudą už tai, kad ji anksčiau šiais metais viename savo koncerte ant scenos pasakė antikarinę kalbą.

Gegužę, per grupės koncertą Ufos mieste, legendinis roko grupės DDT vokalistas Jurijus Ševčiukas garsiai prabilo prieš Rusijos invaziją į Ukrainą.

Draugai, Tėvynė nėra prezidento užpakalis, kurį reikėtų nuolat seilėti ir bučiuoti. Tėvynė yra ta neturtinga močiutė, kuri sėdi traukinių stotyje ir pardavinėja bulves!”, – pareiškė Ševčiukas į grupės koncerą susirinkusiai 8 tūkst. gerbėjų miniai, kurioje žmonės taip pat įrašinėjo muzikanto kalbą.

Šis Lietuvoje koncertavęs muzikantas visuomet pasižymėjo kritiniu požiūriu į Kremliaus režimą ir yra išsakęs aštrią kritiką tieisiai Vladimirui Putinui į akis diktatoriaus susitikimo su kultūros pasaulio atstovais metu.

Kaip teigė Agoros žmogaus teisių grupės vadovas advokatas Pavelas Čikovas, Ševčiukas (65-erių metų) buvo apkaltintas Rusijos ginkluotųjų pajėgų „diskreditavimu“ ir lieptas sumokėti 50 tūkst. rublių (815 JAV dolerių) baudą.

Po gegužę įvykusio koncerto muzikantas buvo suimtas ir apklaustas policijos. Bijota, kad jį uždarys į kalėjimą, tačiau vėliau Ševčiuką policija paleido.

Ševčiukas nepasirodė antradienį vykusiame teismo svarstyme, taigi jo paskutinį žodį teismui perdavė jo advokatas Aleksandras Peredrukas.

Aš, Jurijus Ševčiukas, visuomet buvau nusistatęs prieš karą bet kurioje šalyje. Priešinausi karams Vietname, Afganistane, Jugoslavijoje, Čėčėnijoje, Abkazijoje, Sakartvele, Osetijoje, [Nagorno] Karabakche, Irake ir taip toliau.”, – teigė muzikantas Čikovo perduotame rašte.

Ševčiukas pažymėjo, kad vėliausiuose koncertuose jo ištarti žodžiai bei populiari DDT daina „Nešaudykit“ taip pat atspindi jo pažiūras ir įsitikinimus apie karą – jis tvirtai tiki, kad bet kokie konfliktai turėtų būti sprendžiami „diplomatinėmis priemonėmis“.

Aš taip pat pasisakau prieš jau aštuonerius metus vykstantį karą Donbase ir prieš dabar vykstančią karinę operaciją Ukrainoje”, – pridūrė Ševčiukas.

Muzikantas Rusijoje ir kitur yra gerai žinomas dėl savo antikremliškos pozicijos, paramos antikremliškai aktyvisčių grupei „Pussy Riot“ ir prieštaravimo Krymo aneksijai.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: