EPA-ELTA nuotr.

Pastaruoju metu visame pasaulyje skamba įvykiai Afganistane. Žmonės, tiek esantys šalyje, tiek turintys ten artimųjų ar net nieko bendro neturintys su tuo, jaudinasi dėl dabar jau Talibų užimtos valstybės.

Daugumai vis dar kyla klausimas kas yra talibai ir ko jiems reikia? Talibanas – musulmoniškas judėjimas, tai vietiniai sukilėliai, o jų pavadinimas reiškia „religiniai mokiniai“. Ši grupuotė iškilo 1994 metais ir jai vadovavo Muhamedas Omaras. Afganistanas jau ne pirmą kartą susiduria su talibų kontrole, 1996-2001 metais jie valdė didžiąją šalies dalį. Tuo metu buvo įvestos griežtos taisyklės, nurodančios kaip žmonėms elgtis, atrodyti, viešai buvo pažeidinėjamos žmogaus, ypač moterų, teisės: mergaitėms buvo draudžiama lankyti mokyklą. Nepaklusę, nepavaldūs žmonės buvo žudomi ar kitaip, amoraliai, tildomi. Šiuo metu Talibano lyderis yra Maibatullah Akhundrada, kuris iki šiol slėpėsi Palestinoje.

Paskutinysis Afganistano karas truko dvidešimtmetį (2001-2021 metai), tai ilgiausias JAV karas istorijoje. Viskas prasidėjo dėl teroristinio judėjimo „Al-Qaeda“, 2001 metų rugsėjo 11 dieną įvykusių teroro aktų Niujorke ir Vašingtone. Norėdama nubausti, JAV spalio 7 dieną įvykdė invaziją į talibų kontroliuojamą Afganistaną. Iki pat šių metų JAV investavo daug pinigų ir jėgų, kad apsaugotų visuomenę nuo Talibano išpuolių. Nuo 2002 metų misijas vykdė ir Lietuvos kariai, tačiau balandžio mėnesį dabartinis JAV prezidentas Joe Bidenas paskelbė sprendimą iš Afganistano patraukti visus karius. Toks Joe Bideno sprendimas sulaukė nemažai kritikos, o, dabar jau buvęs, Afganistano prezidentas Ashrafas Ghani apkaltino JAV sprendimą patraukti karius.

Jau rugpjūčio pradžioje Kanadoje nutupia pirmasis lėktuvas, kuriame pabėgėliai iš Afganistano. Nužudomas įtakingas Afganistano vyriausybės pareigūnas. Talibano išpuoliai vis dažnėja, o kontrolė auga. Galiausiai, veržiamasi į sostinę Kabulą, nuverčiamas demokratiškai išrinktas prezidentas Ashrafas Ghani. Šalys, stebėdamos įvykius, stengiasi kuo greičiau sugrąžinti ten esančius žmones, karius namo. Afganai, norėdami pabėgti nuo talibų išpuolių, lipo ant lėktuvų, tačiau nuo lėktuvų nukritę mirė mažiausiai du žmonės. Rugpjūčio 17 dieną pradedama ir Lietuvos vertėjų, kariams pagalbą teikusių asmenų evakuacija, o rugpjūčio 30 dieną JAV kariai galutinai baigė evakuacijos procedūras. Ir jau rugpjūčio 31 dieną Talibano kovotojai švenčia savo pergalę, o visas likęs pasaulis stebisi, kad Afganistanas žlugo vos per kelias savaites.

EPA-ELTA nuotr.

Afganistaną užėmęs Talibanas tikino, kad gerbs žmogaus teises, moterys nebus diskriminuojamos, jų teisės bus geriamos be jokių išimčių, todėl joms nereikia bijoti. Žmonėms, priešinusiems, buvo žadama amnestija. Jų planuose – suskurti islamišką vyriausybę. Visuomenę skatino grįžti į darbus, gyventi normalų gyvenimą, be baimės ar nepasitikėjimo naująja valdžia.

Deja, pasauliui sunku pasitikėti talibais po jų išpuolių ar praeityje įvykdytų nusikaltimų. Dabartiniai jų veiksmai rodo, kad tikėti dalinamais pažadais negalima. Protestuotojai žudomi, malšinami šūviais, Džalalabo mieste nužudomas protestuotojas, o 6 žmonės sužeisti. Karių evakuacijos metu talibai žadėjo, kad šiam procesui netrukdys, tačiau rugpjūčio 26 ir 29 dienomis nuaidėjo sprogimai. 26 dieną sprogimas įvyksta Kabulo oro uoste, o aukų skaičius didesnis nei 180. 29 dieną – sprogimas kliudo gyvenamąjį pastatą, todėl žuvo 2 žmonės, vienas iš jų – vaikas. Vis aktyviau vykdomi tiksliniai žudymai, pažeidinėjamos žmogaus teisės, pastebimi pokyčiai žiniasklaidoje, akivaizdūs moterų teisių pažeidimai, keičiama jų apranga.

Komikas Nazaras Mohammadas, praėjusį mėnesį buvo nužudytas Kandahare. Pietinėje Afganistano provincijoje Uruzgane buvo nužudytas poetas ir istorikas Abdullah Atefi. Medijų vadovas Dawa Khanas Menapalas taip pat buvo nužudytas ginkluoto Talibano karininko rugpjūčio pradžioje.Teigiama, kad W.K.Menapalas buvo nubaustas už savo nederamą elgesį.

Kai kurie nebijo priešintis, vykdo protestus, tačiau jie malšinami. Vienas tokių, vakar (rugsėjo 7 dieną) Kabule vykęs protestas dėl moterų teisių pažeidimų. Žinoma, protesto metu bijoma atvirai kritikuoti Talibaną, todėl kritika žeriama Pakistanui. Šis protestas taip pat buvo numalšintas šūviais. Ligoninės praneša, kad 7 žmonės sužeisti, vienas iš sužeistųjų 10-11 metų berniukas, o 3 – nužudyti.

EPA-ELTA nuotr.

Vakar (rugsėjo 7 dieną) Talibanas paskelbė laikinąją Afganistano vyriausybę ir pripažino ją „Islamo emyratu“. Laikinojo pirmininko pareigas eiti paskirtas – Mullah Mohammad Hassan Akhund, o laikinojo vidaus reikalų ministru paskelbtas Sarajuddin Haggani – JAV labiausiai ieškomas teroristas.

Dėl tokių pokyčių Afganistane, ypač greito šalies žlugimo, vieni kaltina JAV ir jos prezidentą Joe Bideną, tačiau dalis žmonių įžvelgia paties Afganistano klaidas. Pats Joe Bidenas teigė, kad Afganistano ateitis buvo jų pačių rankose, o JAV padėjo ir darė viską, ką galėjo. Tokios nuomonės laikosi ir kiti, mat, kai kurie miestai Talibanui buvo atiduoti be kovos.

Šiandien pasaulis yra sukrėstas, nes niekas nesitikėjo, kad vos per kelias savaites bus sunaikinta visa šalis, o nusikaltimai, žudymai ir žmogaus teisių pažeidimai bus vykdomi taip viešai. Šiandieniniai Talibanų veiksmai primena 1996-2001metų valdymą. Tuo metu talibų valdymą pripažino tik trys valstybės: Pakistanas, Saudo Arabija ir Jungtiniai Arabų Emyratai. Šiandien JAV ir kitos Europos šalys neketina pripažinti Talibano valdymo.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: