Organizatorių archyvo nuotr./ M.Mikalajūnas, „SME Finance“ vadovas

Smulkaus ir vidutinio verslo įmonės Lietuvoje sudaro 99% visų šalies bendrovių, tačiau didžioji jų dalis susiduria su finansavimo prieinamumo problema. ES duomenimis, pagal finansinių paslaugų naudingumo ir finansinių šaltinių įvairumo kriterijų Lietuva užima vos 22 vietą, o pagal jų įperkamumą – 19 visoje bendrijoje.

Pasak ne vienerius metus didžiausiuose šalies bankuose dirbusio įmonės „SME Finance“ steigėjo Mariaus Svidinkso,  šalies komerciniai bankai pastaruoju metu daugiausia dėmesio skiria didelėms verslo įmonėms ir nors viešai deklaruoja, kad skolina smulkiajam verslui, tačiau nepabrėžia, kad daro tai tik tais išskirtiniais atvejais, kai akcininkai deklaruoja geras užtikrinimo priemones: įkeičia tiek savo asmeninį, tiek įmonės turtą, kurio vertė neretai mažiausiai du kartus viršija paskolos sumą.

Mato 300 mln. EUR portfelio skylę

„Pastebime, kad po finansų krizės vietinio faktoringo portfelis Lietuvoje nuo 648 mln. EUR susitraukė iki 267 mln. EUR. Be to sumažėjo pačių siūlomų paslaugų ir produktų: šiuo metu šalies bankai standartiškai siūlo 2 tipų faktoringą: vietinį ir eksporto. Mes jau dabar savo klientams galime pasiūlyti kur kas daugiau ir kur kas įvairesnių faktoringo modifikacijų kas yra iš esmės apyvartinės lėšos verslui augti”, – sako trumpalaikio finansavimo paslaugas verslui teikiančios įmonės „SME Finance“ steigėjas M. Svidinskas.

„SME Finance“ finansuotų sąskaitų vertė per kelis mėnesius jau pasiekė per 0,5 mln. EUR sumą. Dar didesnio smulkaus ir vidutinio verslo susidomėjimo susilaukė 2015 m. iš bankų išėjusių bendraminčių sukurta mokesčių faktoringo paslaugas teikianti įmonė „AVII Finance“. Per 15 veiklos mėnesių bendrovė savo klientams bendrovė suteikė mokesčių faktoringo paslaugų už daugiau nei 4 mln. EUR, o šiuo metu jos mokesčių  faktoringo portfelį sudaro 2,5 mln. EUR.

„Ir viena, ir kita įmonė padeda smulkiajam verslui padaryti tai, ko nesiūlo bankai – išlaisvinti apyvartinį kapitalą.  „AVII Finance“ tai daro finansuodama mokesčių sumokėtų užsienio šalyse susigrąžinimą, o „AME Finance“ – pasinaudojant alternatyvaus finansavimo sprendimais ir faktoringu“, – sako M.Svidinskas.

Turi didžiausią perspektyvą

Lietuvoje smulkaus ir vidutinio verslo (SVV) įmonės sudaro 99% visų šalies bendrovių, tačiau didžioji jų dalis susiduria su finansavimo prieinamumo problema. „SME Finance“ vadovas Mindaugas Mikalajūnas pastebi, kad mūsų šalyje SVV įmonėse dirba didžioji dalis Lietuvos gyventojų (76,5 proc.), jos sukuria daugiau negu pusę visos šalies sukuriamos apyvartos ir produkcijos vertės. Didžioji šių įmonių dalis negauna kreditavimo bankuose dėl įvairių priežasčių – per didelės rizikos, užstatų ar tikslios informacijos apie įmonę trūkumo. Smulkioms įmonėms nebankinis finansavimas gali padėti paspartinti  plėtrą: pasamdyti daugiau darbuotojų, padidinti gamybą, pagreitinti apyvartinių lėšų apyvartumą, taip pat pagerinti įmonių finansinius rodiklius.

„Įprastai Lietuvoje sąskaitų apmokėjimo terminai vidutiniškai siekia 100 d., o kartais ir dar ilgiau ir tai stabdo smulkaus verslo galimybes plėsti verslą – pirkti daugiau žaliavos, investuoti į gamybą, laiku mokėti atlyginimus”, – aiškina M. Mikalajūnas.

Gali finansuoti iki 500 tūkst. EUR

Šiandien lietuviško kapitalo įmonė, pasinaudodama savo pritrauktomis lėšomis, gali finansuoti klientą iki 500,000 EUR sumai, o 30 d. laikotarpio palūkanos prasideda nuo 1 proc.

„Mes nereikalaujame turto įkeitimo ir neturime paslėptų mokesčių. Klientai, užpildę trumpą registracijos formą, gali pateikti sąskaitas finansavimui ir gauti reikiamas lėšas per kelias dienas. Sąskaitų finansavimo paslauga turi daug pranašumų palyginus su bankų teikiama faktoringo paslauga”, – sako M. Mikalajūnas.

Įmonė planuoja metų pabaigoje pasiekti  3 mln EUR portfelį, o per kelis metus siekia jį padidinti iki 10 mln. EUR.

Gali būti aktualus faktoringas

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: