(c) Stock.xchng archyvo nuotr.

Aljansas “Langas į ateitį”, tęsdamas 2008 metais pradėtus Lietuvos gyventojų kompiuterinio raštingumo mokymus nuotoliniu būdu, šiemet sulaukė beveik dvigubai daugiau kursų lankytojų – per devynis mėnesius į kursus užsiregistravo jau beveik 4300 žmonių. Nemokamuose kursuose studijuojama internetu.

Mokymai vykdomi pagal bendrovės “Microsoft” finansuojamą bendruomenės technologinių įgūdžių programą “Unlimited Potential, kurios vienas iš tikslų yra padėti gyventojams gauti darbui ir sėkmingai integracijai į visuomenę reikalingus įgūdžius.

Aljanso “Langas į ateitį” ir “Microsoft” organizuojamų mokymų programą sudaro keturi kursai, kurių metu supažindinama su internetinėmis grėsmėmis, populiariausiomis komunikacijos priemonėmis internete ir mokoma naudotis populiariomis programomis – pateikčių rengimo programa “PowerPoint” bei skaičiuokle “Excel”. Užsiregistravę lankytojai nuotoliniu būdu gali mokytis patogiu laiku bet kurią savaitės dieną. Kilus klausimams, lankytojai visada gali kreiptis į savo kurso kuratorių, “Langas į ateitį” darbuotoją.

“Šiemet kursų lankytojų sulaukėme gerokai daugiau nei pernai. Manome, kad Lietuvos gyventojams pasiūlėme itin aktualias temas, kurios svarbios ir dirbant, ir kasdieniame gyvenime. Kadangi internetu besinaudojančiųjų skaičius Lietuvoje auga, populiarėja ir nuotolinio mokymosi būdas. Svarbu pabrėžti, kad didesnė kursų lankytojų dalis yra vidutinio ir vyresnio amžiaus gyventojai”, – sakė “Langas į ateitį” direktorė Loreta Križinauskienė.

Jos teigimu, daugiausiai kursų lankytojų – net 27 proc. – buvo 26-35 metų gyventojai, 25 proc. sudaro 36-45 metų kursų lankytojai, 20 proc. – 46-55 metų gyventojai.

Anot L.Križinauskienės, tarp pasiūlytų mokymų kursų populiariausias išlieka kursas, kaip apsisaugoti nuo neigiamos internete sklandančios informacijos. Panašaus lankytojų dėmesio sulaukė pateikčių rengimo programos “PowerPoint” bei skaičiuoklės “Excel” kursai. Daugelis kursų lankytojų mokėsi iškart kelių kursų programas.

Sulaukta kursų lankytojų, gyvenančių net Londone ir Milane. “Langas į ateitį” direktorė Loreta Križinauskienė mano, kad svetur gyvenantiems ir dirbantiems lietuviams tai buvo priimtinas būdas pagilinti žinias, kurių prireikia dirbant. Net aštuonios iš dešimties nuotolinių kursų lankytojų buvo moterys.

“Šiais laikais dauguma darbdavių reikalauja informacijų technologijų išmanymo, kompiuteris tapo neatsiejama kasdienių reikalų tvarkymo, bendravimo ir pramogų dalimi. – sakė “Microsoft Lietuva”generalinis direktorius Mindaugas Glodas. – Siekdami padėti gyventojams lengviau ir greičiau susirasti darbą, išnaudoti šiuolaikiškų technologijų privalumus aktyviai remiame daugumą kompiuterinį raštingumą didinančių iniciatyvų.”

Pasak M.Glodo, suteikiant mokymosi galimybes žmonėms, neturintiems kompiuterinių įgūdžių, skatinami socialiniai žmonių gyvenimo ir ekonominiai visuomenės pokyčiai. Be to, siekiama, kad kursų lankytojai suvoktų ne tik interneto naudingumą, bet ir jame slypinčias grėsmes, sugebėtų jų išvengti. Šiais metais nemokamiems kompiuterių kursams nuotoliniu būdu Lietuvoje bendrovė “Microsoft” skyrė 50 tūkst. JAV dolerių.

Projektas pradėtas vykdyti 2008 m. vasarį.

2006 – 2008 m. “Langas į ateitį” kartu su partneriais administravo LR VRM vykdytą 400 viešųjų interneto prieigos taškų steigimo projektą, kurį užbaigus Lietuvoje veikia per 800 taškų tinklas. Prieš metus aljansas baigė vykdyti ESF finansuotą gyventojų kompiuterinio raštingumo mokymų projektą ir nuo savo veiklos pradžios kompiuterinio raštingumo pradmenų yra suteikęs jau per 70 tūkst. šalies gyventojų.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: