Maria Aliochina / Instagram archyvo nuotr.

Feministinės grupės „Pussy Riot“ lyderė Maria Aliochina išvengė jai skirto įkalinimo Rusijoje ir pabėgo iš šalies į Lietuvą apsimesdama maisto kurjere, skelbia britų LGBTQ+ teisių portalas pinknews.co.uk

M. Aliochina ir jos bendražygės, taip pat priklausančios „Pussy Riot“ grupei, anksčiau ne kartą buvo suimtos ir įkalintos už viešus protestus prieš Vladimiro Putino režimą.

2020 metais kelios „Pussy Riot“ narės buvo sulaikytos po to, kai V. Putino gimtadienio proga Rusijos vyriausybės pastatus papuošė „Pride“ vėliavomis.

Praėjusiais metais Rusijos pareigūnai sulaikė M. Aliochiną 48 valandoms už tai, kad ji dalyvavo protestuose, kuriuose kritikavo V. Putino valdymą ir socialiniuose tinkluose skatino protestuoti kitus.

„New York Times“ pranešė, kad po Rusijos invazijos į Ukrainą, prasidėjusios vasario 24-ąją, pareigūnai balandžio mėnesį M. Aliochinai skyrė namų areštą, tačiau bausmė buvo pakeista įkalinimu kolonijoje. Žmogaus teisių aktyvistė surezgė ir įgyvendino drąsų pabėgimo planą.

M. Aliochina persirengė maisto kurjere, kad neatkreiptų policijos, tuo metu stebėjusios butą, kuriame ji buvo apsistojusi, dėmesio, paliko ir savo mobilųjį telefoną, kad pareigūnai negalėtų sekti jos judėjimo.

Tuomet su draugo pagalba ji nuvyko prie Rusijos sienos su Baltarusija, o po savaitės jai pavyko atvykti į Lietuvą.

Tiesa, prieš tai, kai M. Aliochina nuvyko prie Baltarusijos ir Lietuvos sienos, ji sužinojo, kad ne tik yra įtraukta į Rusijos ieškomų asmenų sąrašą, bet ir negali būti įleista, nes rusišką pasą konfiskavo valdžios institucijos. M. Aliochina sakė, kad galiausiai iš trečio karto jai pavyko atvykti į Lietuvą – draugai, gyvenantys užsienyje, padėjo gauti neskelbiamos šalies leidimą judėti Europos Sąjungoje.

Turėdama šį dokumentą, ji įsėdo į autobusą Baltarusijoje ir taip kirto Lietuvos sieną. M. Aliochina liudijo, kad Baltarusijos pasieniečiai su ja elgėsi kur kas mandagiau, nes manė, kad ji yra europietė, o ne rusė.

Žmogaus teisių aktyvistė leidiniui „New York Times“ tikino nesuprantanti, kokį nusikaltimą įvykdė Rusijoje, kad jai buvo skirta įkalinimo bausmė. Ji džiaugėsi, kad jai pavyko pabėgti iš V. Putino režimo kontroliuojamos šalies, nors kelionė buvo itin nenuspėjama.

„Manau, kad Rusija nebeturi teisės egzistuoti, – pridūrė ji. – Jau anksčiau kilo klausimų, kas ją vienija, kokios vertybės ir kur ji eina. Bet dabar nemanau, kad tai tebėra klausimas“.

„New York Times“ rašo, kad ir kitos „Pussy Riot“ narės atvyko į Vilnių bėgdamos iš Rusijos.

M. Aliochina tikino, kad vis dar svajoja vieną dieną grįžti į Rusiją, bet ji nežino, kada tai įvyks, kadangi gimtojoje šalyje žmogaus teisių aktyvistai yra įkalinami už protestus prieš Rusijos vyriausybę.

„Jie bijo, nes negali mūsų kontroliuoti“, – sakė M. Aliochina.

JARMO

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: