S. Bartulis | Jarmo.net koliažas (asmeninio albumo ir Toni Reed/Unsplash nuotr.

Vasara – puikus metas pokalbiams apie Partnerystės įstatymą, po susitikimo su prezidento Gitano Nausėdos komanda pareiškė „Laisvės frakcijos” Seime atstovė Ieva Pakarklytė. Panašu, kad pokalbiai išties vyksta. Tačiau kuo toliau, tuo labiau LGBTQ+ asmenų lygiateisiškumą šiomis diskusijomis, anot žmogaus teisių apžvalgininko Simono Bartulio, mėginama nuslopinti.

Seimas pavasario sesijoje balsavo dėl Partnerystės įstatymo po pateikimo. Projektas, net nepraėjęs pirminės stadijos, kuri būtų atvėrusi duris jį svarstyti parlamento komitetuose, buvo atmestas ir grąžintas tobulinti. Seimo narys Tomas Vytautas Raskevičius teigia, kad prie šio klausimo bus grįžta rudens sesijoje. Jis taip pat teigė, kad bus diskutuojama su Bažnyčių hierarchais.

„Po nesėkmingo partnerystės įstatymo svarstymo rašiau, kad „dialogas” tam tikrais klausimais – nebūtinai geras dalykas. Štai dabar iš anti-LGBTQ grandų pasigirsta „siūlymai diskusijai”, – pastebi S. Bartulis.

Anot jo, šiose diskusijose mėginama teigti, kad tos pačios lyties šeimos neturėtų suvienodinti savo pavardžių, procesinius veiksmus atliktų ne metrikacijų skyriuose, o pas notarus.

„Kodėl dvi moterys, gyvenančios metų metus kartu, negali perimti viena kitos pavardės? Kaip iš to kažkas „išlošia”? Kaip apibūdinti partnerystę, jei ne santykiais, pasižyminčiais tarpusavio pagarba, emociniu prieraišumu, atsakomybe? Ir, jeigu tai pakeisime, kas iš to praktiškai išloš?

Pokalbiai gali vykti tik tada, jei pokalbio dalyviai bent minimaliai pripažįsta vienas kito žmogiškumą ir orumą. Bet dabar nėra norima lygios diskusijos. Tikimasi kapituliacijos, norima mus pažeminti, įskaudinti. LGBTQ žmonės eidami į diskusiją rizikuoja absoliučiai viskuo – savo šeima, savo vaikais, jei tokius turi, savo saugumu.

Kita pusė nepraranda nieko, bet reikalauja visko. To vadinimas diskusija yra puiki strategija, pasirodai humaniškas, demokratiškas, o kitai pusei atsisakius diskutuoti nelygiomis sąlygomis, juos gali apšaukti išdidžiais ar pasipūtusiais.

Tai taip dalykus ir vadinkime: vyksta ne diskusija, o LGBTQ žmonių slopinimas”, – savo „Facebook” paskyroje teigia Simonas Bartulis.

JARMO

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: